Syriër die mensen neerstak in Den Haag ontoerekeningsvatbaar – NRC

\Syriër die mensen neerstak in Den Haag ontoerekeningsvatbaar\ - NRC
Haagse steker geheel ontoerekeningsvatbaar | Binnenland
Malek F. moet behandeld worden voor psychotische klachten, zeggen gedragsdeskundigen. Justitie gaat daarentegen uit van een terroristisch motief.

Vincent Sondermeijer 10 april 2019 om 12:39 Politie-afzetting vlak bij de plek waar de steekpartij op 5 mei vorig jaar plaatsvond. Foto Rob Engelaar/ANP De Syriër die ervan wordt verdacht dat hij in mei vorig jaar drie mensen heeft neergestoken in Den Haag, was ten tijde van de aanvallen volledig ontoerekeningsvatbaar. Dat is de conclusie van gedragsdeskundigen die Malek F. hebben onderzocht, meldt persbureau ANP. De bevindingen kwamen woensdag aan bod tijdens een zitting in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Het OM denkt juist dat F. bewust een terroristische aanslag heeft gepleegd.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Volgens de experts moet F. worden behandeld voor psychotische klachten. Ze pleiten voor opname van de 32-jarige verdachte in een tbs-kliniek. De kans is groot dat F. anders vaker de fout in gaat, aldus de deskundigen.

Dat bleek woensdag op een tussentijdse zitting in de strafzaak tegen de 32-jarige F., afkomstig uit Syrië. De politie schakelde F. na de steekpartij uit door hem neer te schieten. Kort daarvoor had F. drie willekeurige slachtoffers gestoken en ernstig verwond. Bij een van hen werd de halsslagader geraakt.

Bij de aanval, op een plein vlak bij station Den Haag HS, raakten de slachtoffers ernstig gewond. Bij een van hen doorsneed het mes van F. de halsslagader. De slachtoffers waren willekeurig uitgekozen. F. zelf werd door de politie neergeschoten. De agenten vuurden meerdere kogels af op zijn benen, omdat hij aanvankelijk weigerde het mes neer te leggen.

Advocaat Job Knoester betwist dat F. terroristische motieven heeft gehad, maar wil daarover pas uitweiden tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak, die gepland staat voor 21 en 24 juni. De betrokken psychiater en psycholoog zullen tijdens het proces als getuige-deskundige worden gehoord.

Justitie liet eind vorig jaar weten van een terroristisch motief uit te gaan. Het psychologische rapport verandert niets aan die opvatting, zei de officier van justitie woensdag. Hij had het plan te doden omdat hij vond dat niet-moslims gedood moesten worden. Het OM wil zijn stelling onderbouwen met afgeluisterde gesprekken, waarin hij het heeft over het martelaarschap en het afslachten van ongelovigen.

De verdediging van F. houdt vanaf het begin al vol dat F. psychisch niet in orde was. Er zou wellicht sprake zijn geweest van een religieuze psychose. F. zou psychische problemen hebben overgehouden aan het zien verdrinken van zijn vader tijdens de vlucht uit Syrië. Hij heeft inmiddels in een brief zijn excuus aangeboden voor de steekpartij, zei zijn advocaat woensdag.

Op 21 en 24 juni staat de inhoudelijke behandeling van de zaak gepland. Volgens justitie is het onderzoek bijna klaar. Rechercheurs hebben alleen de telefoon van F. nog niet bekeken, omdat ze die niet ontgrendeld krijgen. Ze zijn al maanden bezig om de beveiliging van het toestel te kraken.

F. moet volgens de deskundigen worden behandeld in een tbs-kliniek, op een afdeling voor patiënten met psychotische stoornissen. Het risico op herhaling is groot.

Leeslijst Artikel delen Mail de redactie viewBox=”0 0 13 15″ style=”enable-background:new 0 0 13 15;” > Onderwerpen Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.

De grote vraag in de zaak is of F. als terrorist of als verwarde man moet worden beschouwd. De man ontkent een terroristisch motief te hebben gehad.

AMSTERDAM – Gedragskundigen die Malek F., de zogenoemde Haagse steker, hebben onderzocht, concluderen dat hij geheel ontoerekeningsvatbaar was toen hij op 5 mei in Den Haag op straat drie mensen neerstak. F. moet worden behandeld in een tbs-kliniek, op een afdeling voor patiënten met psychotische stoornissen, zeggen de deskundigen. Het gevaar voor herhaling is groot.

Dat bleek woensdag op een tussentijdse zitting in de strafzaak tegen de 32-jarige F., afkomstig uit Syrië. De politie schakelde F. na de steekpartij uit door hem neer te schieten. Kort daarvoor had F. drie willekeurige slachtoffers gestoken en ernstig verwond. Bij een van hen werd de halsslagader geraakt.

F. bleef woensdag weg uit de rechtszaal en liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaat Job Knoester. Het justitiële onderzoek is afgerond, meldde het OM, op één punt na: F.s telefoon is tot dusver niet te kraken gebleken. Experts zijn hier al maanden mee bezig.

De grote vraag in de zaak is of F. als terrorist of als verwarde man moet worden beoordeeld. Het Openbaar Ministerie (OM) beschouwt het geweld nog steeds als een terroristische daad, ondanks de conclusies van de deskundigen over F.s psyche. Hij had het plan te doden omdat hij vond dat niet-moslims gedood moesten worden, aldus de officier van justitie. Jihad was voor hem het aanvallen van ongelovigen. Het OM baseert zich onder meer op afgeluisterde gesprekken die F. na zijn arrestatie met familieleden voerde.

Advocaat Knoester betwist dat F. terroristische motieven heeft gehad, maar wil daarover pas uitweiden tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak, die gepland staat voor 21 en 24 juni. De betrokken psychiater en psycholoog zullen tijdens het proces als getuige-deskundige worden gehoord.

F. heeft inmiddels een excuusbrief geschreven, waarin hij spijt betuigt voor zijn daden. Volgens Knoester heeft F. verschrikkelijk veel spijt en denkt hij veel aan de gebeurtenissen.

syriëden haagUpdated 1 uur geleden3 uur geleden in BINNENLANDPOPULAIRE VIDEO'S09 apr.Man ontdekt slim trucje bij McDonalds (en eet gratis)09 apr.Ex-vriendin crasht bruiloft in trouwjurk09 apr.Efteling buigt voor cola-klagers09:18Vrouw gaat los in vliegtuig (en wordt eruit gegooid)Gerelateerde artikelen11 jan.BinnenlandFamilie Haagse steker als getuige gehoord14 nov.BinnenlandPolitie mocht Haagse steker Malek F. neerschieten16 okt.BinnenlandIS richt ellende aan via omweg van psychose23 jul.BinnenlandMessentrekker Malek F. toont geen berouw23 jul.BinnenlandMalek F. wilde steekpartij in Haagse kerk23 jul.BinnenlandHaagse agent sprak slachtoffer Malek F. moed in: Ik moest snel iets doenDagelijks tijdens de lunch het laatste nieuws in je inbox?AanmeldenOngeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.