Twee personen aangehouden na dreigende indruk in bios Den Haag – Hartvannederland.nl

Twee personen aangehouden \na dreigende indruk\ in bios Den Haag - Hartvannederland.nl
Aanhoudingen na dreigende indruk in bioscoop: Mannen gingen ineens staan
De thriller Mumbai Hotel, gebaseerd op de aanslag op een Indiaas hotel in 2008, liep op zijn einde toen ineens vier mannen opstonden, zich verspreidden over de zaal en op verschillende plekken gingen zitten. Zo laat een politiewoordvoerder weten. Vervolgens hebben verschillende geschrokken bezoekers de zaal verlaten en 112 gebeld, waarop agenten in groten getale naar de bioscoop trokken.

Terwijl een politiehelikopter vanuit de lucht assistentie verleende, vielen agenten de zaal binnen. Zij hebben de zaal ontruimd en daarbij alle bezoekers gecontroleerd, maar toen bleek er niet te veel aan de hand te zijn. Toch heeft de politie twee van de vier mannen aangehouden, omdat zij zich niet konden identificeren. Donderdagavond zaten deze heren nog vast op het bureau, en werden ze ondervraagd over waarom ze plots opstonden.

Aan het begin van de avond kwamen verschillende meldingen binnen van een dreigende situatie in één van de bioscoopzalen in Pathé Spuimarkt. Er zou sprake zijn van vier personen, die zich volgens getuigen verdacht gedroegen en een dreigende indruk maakten op de andere bezoekers van de film Hotel Mumbai. De twee van hen verlieten op een gegeven moment de bioscoopzaal en toen ze terugkwamen, gingen ze verspreid in de zaal zitten. Ook spraken ze tijdens de film hardop met elkaar, dit zorgde ervoor dat bezoekers 112 belden. De politie ontruimde vervolgens de betreffende bioscoopzaal op een manier zoals zij tijdens hun trainingen leren. De bezoekers van de bewuste film moesten de zaal een voor een verlaten. De vier jongens werden daarbij aangesproken en gecontroleerd. Twee jongens van 14 en 17 jaar konden geen identiteitsbewijs laten zien en zijn aangehouden. De twee kregen een bekeuring voor de Wet ID.

Twee bezoekers van de bioscoop – een echtpaar uit Den Haag – vertellen hoe ze politieagenten binnen zagen stormen. De film werd tien minuten voor het einde stopgezet. Toen kwam twintig man politie binnenstappen. We moesten allemaal met de hand boven ons hoofd gaan zitten.

Agenten worden in de praktijk getraind om te werken met incidenten waarbij zij met extreem geweld te maken kunnen krijgen. Om deze trainingen zo realistisch mogelijk te maken, oefent de politie vaak op locatie. Zo is er in het verleden ook eens bij getraind bij deze bioscoopketen. Doel daarvan was dat zowel politieagenten als bioscooppersoneel elkaar in stressvolle situaties weten te vinden.

Vervolgens zijn we één voor één gecheckt en is er onder stoelen en banken gekeken. Totdat er een rij werd uitgelicht en mensen werden gearresteerd, zeggen ze. Nu zijn ze aan het bijkomen van de gebeurtenissen, al zien ze de humor er ook wel van in. Ik dacht dat het een grap was. Echt een 3D-film, dat je alles in het echt meemaakt, verklaart de vrouw. Haar man vult aan: Op verzoek van ons is de film uiteindelijk wel afgemaakt.

De actie van de jongens is zeer ongewenst. In deze tijden hebben dit soort incidenten grote gevolgen voor de onveiligheidsgevoelens van omstanders. Daarnaast neemt de politie dit soort meldingen ontzettend serieus en zet direct veel personeel in. Personeel dat op dat moment niet op andere plaatsen kan zijn voor politietaken.

De politie heeft twee verdachten aangehouden na een dreigende situatie in een bioscoop aan het Spui in Den Haag. Het tweetal zou een dreigende indruk hebben gemaakt in een bioscoopzaal. De zaal werd leeggehaald door de politie.

Ooggetuige in #bioscoop #Spui zit plotseling in slechte film: ‘Er kwam vlak voor t einde politie in de zaal en we moesten allemaal onze handen in onze nek doen. Toen werd er vier man meegenomen’ #denhaag

De afzetting voor bioscoop #DenHaag met politie voor het pand tijdens het incident, @DePolitieheli ook te zien en horen pic.twitter.com/edZwpiCAoQ

De politie zette ook een helikopter in. Kort na de eerste melding konden de verdachten worden opgepakt.