Volgend jaar Invictus Games in Den Haag: Sport is middel, niet het doel – NU.nl

Volgend jaar Invictus Games in Den Haag: \Sport is middel, niet het doel\ - NU.nl
Prins Harry fietst rondje Zuiderpark, Prinses Margriet verrast hem met schattig rompertje
Als over precies een jaar de openingsceremonie, in het tijdelijke stadion met een toeschouwerscapaciteit van vijfduizend, erop zit, dan staan op de Invictus Games niet de resultaten van de sportwedstrijden centraal. “Want anders dan bij de Olympische Spelen of Paralympische Spelen gaat het niet om de sportwedstrijd”, zegt Mart de Kruif, voormalig commandant Landstrijdkrachten en voorzitter van de stichting Invictus Games Den Haag 2020. “Sport is hier het middel, niet het doel.”

Dat middel wordt volgens De Kruif gebruikt om de “enorme kracht van de mens” te laten zien en het “onoverwinnelijke van de mens”.

In zijn toespraak herinnerde Harry eraan dat Nederland al sinds de eerste editie in 2014 van de partij is bij de Invictus Games. "We herinneren ons allemaal de oranje zee in het publiek in Orlando, Londen, Toronto en Sydney." Volgens de prins lieten de Nederlandse supporters zich ook altijd duidelijk horen, wat hem in het Zuiderpark applaus opleverde.

Dat klinkt wat abstract, maar De Kruif licht het verder toe. Aan de Invictus Games doen (ex-)militairen mee, die fysiek of mentaal gewond zijn geraakt. “Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze een arm missen, of last hebben van een mentale blokkade. Door de sportprestaties tonen de deelnemers aan wat ze, mét hun beperking, allemaal wél kunnen.”

De komst van prins Harry naar Den Haag onderstreept hoezeer de Invictus Games hem na aan het hart liggen. Amper drie dagen na de geboorte van zijn zoon Archie stapte de Britse prins op het vliegtuig naar Nederland voor de kick-off van het sportevenement. Prinses Margriet verraste de kersverse vader met een schattig presentje.

Ook prins Harry benadrukte donderdag dat de Games helpen om “mensen fysiek en mentaal te laten herstellen”.

Prinses Margriet, erevoorzitter van de Invictus Games 2020, overhandigde Harry een rompertje met het logo van de Invictus Games. En dat viel duidelijk in de smaak! De prins vertelde dat hij "nog geen idee" heeft of zijn zoontje volgend jaar van de partij is bij de Invictus Games in Den Haag.

Tijdens de Invictus Games doen volgend jaar meer dan vijfhonderd militairen mee, uit negentien verschillende landen. In totaal zijn er negen sportonderdelen die allemaal, met uitzondering van het zwemmen, op de Haagse sportcampus zijn.

Harry sloot zijn bezoek aan het Haagse Zuiderpark af met een fietstochtje. Voor die gelegenheid droeg de prins een bijzonder jasje. Daarop stond Invictus Family, met de kenmerkende gele letters I Am. Onder die tekst stond Daddy, waardoor er in het geel op Harrys jasje stond: I Am Daddy.

Ondanks dat de prestaties niet het doel zijn, worden er wel medailles uitgereikt en is er een medaillespiegel, waarop wordt bijgehouden hoeveel medailles elk land heeft behaald. Aan het evenement doen landen mee als Afghanistan, Frankrijk, de Verenigde Staten en Irak. Ook Nederlandse militairen zullen meedoen, al is nog niet duidelijk wie wordt uitgenodigd.

Den Haag – Exact een jaar voor de Invictus Games in Den Haag van start gaan, bezocht de Britse prins Harry donderdag 9 mei de toekomstige evenementenlocatie in het Zuiderpark. Tijdens dergelijke bezoeken is ook de politie aanwezig om alles ongestoord, veilig en ordelijk te laten verlopen. Een beeldverslag van het politiewerk rondom dit Koninklijke bezoek.

In de Verenigde Staten is een soortgelijk evenement, de Warrior Games en daar haalde prins Harry ook zijn inspiratie vandaan, toen hij in 2014 de eerste Invictus Games organiseerde. Die eerste Spelen werden in Londen gehouden. Daarna waren Orlando (2016), Toronto (2017) en Sydney (2018) de gaststeden.

Volgens De Kruif waren de militairen die aan de Invictus Games hebben meegedaan erg enthousiast, omdat het sporten hen hielp bij het herstellen van hun fysieke of mentale verwondingen. “Bijna iedereen zegt dat het een belangrijke stap is geweest op de route naar herstel.”

Daar zijn volgens De Kruif drie redenen voor. “De deelnemers voelen dat ze niet alleen zijn, ze kunnen aan de buitenwereld laten zien wat voor vorderingen ze maken – wat hen enorm motiveert – en tenslotte voelen ze de erkenning van de maatschappij, wat ook heel belangrijk is.”

Prins Harry blikte ook alvast vooruit op het sportevenement van volgend jaar. “Over een jaar staan hier negentien landen schouder aan schouder, om te laten zien wat teamwork, vriendschap en loyaliteit echt betekenen. Die waardes zijn belangrijker dan ooit.”

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.