Den Haag nieuwe filekampioen: we staan per jaar 130 uur vast – Omroep West

Den Haag nieuwe filekampioen: we staan per jaar 130 uur vast - Omroep West
TomTom: Arnhem en Nijmegen bij de 7 drukste steden van Nederland
Navigatiemaker TomTom heeft de vertragingen uitgerekend. De koppositie van Den Haag wordt volgens het bedrijf veroorzaakt door een paar grote wegwerkzaamheden. Tijdelijke situaties zoals deze hebben effect op de gemiddelde gereden snelheden in de stad.

De Haagse wegen zijn sowieso al druk. De grootste knelpunten zijn de A4 bij knooppunt Prins Clausplein, de A12 tussen dat knooppunt en het Malieveld en een paar toegangswegen in de stad. In een jaar tijd verliest de gemiddelde automobilist in Den Haag 130 uur in de file – ofwel meer dan vijf hele dagen – bovenop de gebruikelijke reistijd.

Een woordvoerster zegt namens verkeerswethouder Robert van Asten (D66) niet verbaasd te zijn over de cijfers. Wat TomTom aantoont, is niet nieuw, zegt ze tegen Omroep West. Dit is bekend bij de gemeente. Het is ook een van de belangrijkste redenen om met elkaar na te denken hoe je naast de auto – die altijd een plek zal hebben in Den Haag – ook andere vervoermiddelen kunt inzetten, zoals het openbaar vervoer en de fiets.

In Haarlem is de vertraging procentueel net zo erg als in Den Haag, ook 28%, maar data van TomTom laat een miniem verschil zien tussen beide steden. Daardoor blijft de hoofdstad van Noord-Holland net als vorig jaar steken op de tweede plaats. Leiden (27%) zakte van één naar drie. Arnhem (24%) en Amsterdam (24%) volgen op respectievelijk plek vier en vijf van de Nederlandse ranglijst van meest drukke steden. In Almere is het oponthoud het geringst.

Volgens haar wordt in Den Haag in vergelijking met andere steden vaker de auto gebruikt op korte stukken. Dat komt ook omdat je hier lange wegen hebt waar je goed kunt doorrijden, zoals de Laan van Meerdervoort en de Loosduinseweg. De gemeente wil dat er flink geïnvesteerd wordt in het openbaar vervoer. Daarover praten we onder meer met het Rijk. We bekijken of hier het geld in gestopt kan worden dat overblijft na de verkoop van Eneco.

Achter Den Haag staat Haarlem op de tweede plaats. Leiden, de koploper van vorig jaar, is nu derde. In de top tien staan verder Arnhem, Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen, Groningen, Eindhoven en Utrecht.

Internationaal gezien doet ons land het trouwens goed. In vergelijking met andere grote Europese steden komt Den Haag pas op de 65e plek. De infrastructuur voor zowel motorvoertuigen als fietsen is in Nederland erg goed. Zeker in vergelijking tot andere landen. Daarom staan we hier minder lang vast in het verkeer. Daar mogen we trots op zijn, aldus Cohn.

In vergelijking met andere landen doet Nederland het overigens best goed. Den Haag staat 65e in Europa (van 229 steden) en 123e in de wereld (van 403). In Nederland is het erg goed geregeld qua infrastructuur voor zowel motorvoertuigen als fietsen, zeker wanneer je dit vergelijkt met andere landen, benadrukt een woordvoerder van TomTom. Dat is dan ook de reden dat we hier minder lang in het verkeer vast staan dan automobilisten in vele andere landen in Europa en daarbuiten.

Als je het afgelopen jaar bekijkt, betekent dit dat automobilisten in Den Haag in 2018 gemiddeld 130 uur langer stil stonden in de spits dan op het platteland. Een filevertraging van drie werkweken of 8 minuten extra reistijd per half uur over een ritje, weet Nick Cohn van TomTom.

In de Indiase stad Mumbai lopen automobilisten wereldwijd de meeste vertraging op. Een doorsnee rit daar duurt 65 procent langer dan nodig is. In de wereldtop staan verder Bogotá (Colombia), Lima (Peru), New Delhi (India) en Moskou (Rusland).

Binnen Europa vallen ook Istanbul (Turkije) en Boekarest (Roemenië) op. TomTom baseert de lijst op informatie uit ongeveer 600 miljoen apparaten die verbinding maken met het gps-netwerk.

Wereldwijd zijn er steeds meer opstoppingen, signaleert TomTom. En dat is zowel goed als slecht nieuws: Het is goed omdat het wijst op een sterke wereldeconomie, maar de keerzijde is dat automobilisten enorm veel tijd verspillen in het verkeer, om nog maar te zwijgen over de enorme impact op het milieu.

Hekkensluiter op de TomTom-ranglijst is het Amerikaanse stadje Greensboro. Net daarboven, in de staart, staan Abu Dhabi en Almere.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9950. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de krant.dg.nl te lezen.