AZ wijkt uit naar Den Haag voor komende duels – Voetbal International

AZ ontvangt donderdag FC Mariupol in de derde voorronde van de Europa League. De heenwedstrijd in Oekraïne eindigde vorige week in 0-0. Zondag speelt de koploper in de Eredivisie een thuisduel met FC Groningen in het Cars Jeans Stadion in Den Haag, waar kunstgras ligt.

Volgens AZ is Den Haag de enige mogelijke locatie om de twee duels te spelen. “We hebben de afgelopen dagen veel steunbetuigingen van supporters en collega-clubs ontvangen”, zegt algemeen directeur Robert Eenhoorn maandag op de site van AZ. “We zijn erg dankbaar voor het meedenken van ADO Den Haag, KNVB, UEFA en lokale autoriteiten. Het is mooi dat we op korte termijn een oplossing hebben.”

AZ moet noodgedwongen uitwijken, omdat een deel van het dak van het AFAS Stadion afgelopen zaterdag door de harde wind instortte. Er vielen gelukkig geen slachtoffers bij het incident, maar de consequenties van het naar beneden gevallen dak zijn uiteraard groot. Waaronder dus een snelle zoektocht naar een alternatieve speellocatie. ADO Den Haag gaf vanwege de goede relatie met AZ direct aan dat het de club in nood graag wilde helpen en hakte maandag, samen met de Alkmaarders, de knoop door. Dat gebeurde in overleg met de lokale driehoek van Den Haag, die zich zeer flexibel en bereidwillig heeft opgesteld.

AZ stopt kaartverkoop voor Europees duel met FC Marioepol

Na de wedstrijd tegen Groningen staan er voor AZ in de competitie uitduels met Feyenoord (25 augustus) en Vitesse (1 september) op het programma, waarna pas op 14 september weer een thuiswedstrijd gespeeld wordt in de Eredivisie.

Komende donderdag (20.30 uur) wordt eerst de returnwedstrijd van AZ tegen FC Mariupol afgewerkt in het Cars Jeans Stadion. Het eerste duel met de Oekraïense club in de derde voorronde van de Europa League eindigde afgelopen week in een 0-0 gelijkspel. Drie dagen later, op zondag om 16.45 uur, wordt het Eredivisieduel van AZ met FC Groningen in Den Haag gespeeld. 

Als de ploeg van Arne Slot donderdag FC Mariupol uitschakelt, wacht op 22 augustus nog wel een thuisduel met het Belgische Royal Antwerp of het Tsjechische Viktoria Plzen in de play-offs van de Europa League.

Het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag vormt het decor voor de komende twee thuiswedstrijden van AZ. Omdat de club op dit moment geen gebruik kan maken van het eigen AFAS Stadion, biedt ADO Den Haag de club uit Alkmaar een helpende hand. Dat aanbod heeft AZ met dankbaarheid aanvaard.

Eerder werd al besloten dat het thuisduel van Jong AZ met Telstar in de Keuken Kampioen Divisie maandag op het trainingscomplex van AZ in Wijdewormer wordt gespeeld.

Zaterdagmiddag stortte door de harde wind een deel van het dak van het in 2006 geopende AFAS Stadion in. Het gaat om het dak van de Molenaar-tribune aan de lange zijde van het stadion tegenover de hoofdtribune. Er vielen geen gewonden.

De afgelopen dagen overlegde AZ met instanties als de KNVB en de UEFA over de gevolgen van de instorting. “We hebben een groot probleem en dat zal heel goed onderzocht moeten worden”, zei Eenhoorn zaterdag op een persconferentie. “Er worden in het stadion geen wedstrijden gespeeld als de situatie niet veilig is.”

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is een verkennend onderzoek gestart naar het deels instorten van het dak van het AZ-stadion. De club heeft zelf het ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV ingeschakeld om een onafhankelijk onderzoek te doen.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.