Den Haag maakt zich op voor Prinsjesdag: Eerste Oranjefans gespot – AD.nl

Den Haag maakt zich op voor Prinsjesdag: Eerste Oranjefans gespot - AD.nl
Prinsjesdag: hoedjes van zeewier en oude uniformen
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Op sociale media delen veel politici de outfit en hoedjes waar ze straks mee naar de Ridderzaal zullen gaan.

Den Haag stroomt vol met bezoekers Prinsjesdag

12.30 uur: Genodigden verzamelen zich in Ridderzaal. 13.00 uur: De Koninklijke stoet met koning Willem-Alexander en koningin Máxima vertrekt vanaf Paleis Noordeinde. 13.15 uur: De stoet arriveert bij de Ridderzaal, aansluitend spreekt de koning de Troonrede uit. 13.50 uur: De Koninklijke stoet vertrekt naar Paleis Noordeinde, aansluitend vindt de balkonscène plaats 15.00 uur: Minister Hoekstra van Financiën biedt het koffertje met de Miljoenennota aan aan de Tweede Kamer.

Video: Eerste oranjefans bij Paleis Noordeinde, Prinsjesdag 2019

Op NPO Radio 1 vanaf 12.00 uur Op NPO 1 vanaf 12.25 uur Via een livestream vanaf 12.25 uur De hele dag via dit liveblog

Er is veel politie in Den Haag om Prinsjesdag in de goede banen te leiden. Minister Grapperhaus van Justitie bedankte ze alvast voor hun inzet.

Bij de Ridderzaal wordt met stand-ins nog even geoefend voor als straks de koning en koningin naar binnen gaan. De commissie van in- en uitgeleide is er om ze te verwelkomen en naar hun plaats te begeleiden. Dit wordt gedaan door Kamervoorzitter Arib en leden van Eerste en Tweede Kamer.

Eén minister zit straks niet in de Ridderzaal; het gaat om minister Blok die vandaag de designated survivor is.

Die term komt uit de Verenigde Staten, waar een lid van de regering zich bij belangrijke ceremoniële momenten schuilhoudt op een zwaarbeveiligde geheime locatie – voor het geval al zijn politieke collegas iets overkomt. Blok zit overigens niet in een geheime bunker, maar in het Europees Parlement in Straatsburg.

“Het Europees Parlement is in ieder geval een van de best beveiligde gebouwen van Europa”, zegt politiek verslaggever Arjan Noorlander. “Er komen regelmatig bewindspersonen, koningen en koninginnen langs.”

In Den Haag worden de laatste voorbereidingen getroffen om de Koninklijke rijtoer goed te laten verlopen.

Hoe staat het met de baard van koning Willem-Alexander? Daar zijn de eerste fans die al langs de route staan, best wel nieuwsgierig naar.

Politiek duider Arjan Noorlander vraagt op Twitter wat mensen denken over de baard. Een grote meerderheid denkt vooralsnog dat de koning de baard nog gewoon heeft.

Een overschot op de begroting moet vooral besteed worden aan salarissen in de publieke sector en aan woningbouw. Zes op de tien Nederlanders zijn bang dat de klimaatmaatregelen ze persoonlijk veel geld gaan kosten. En verlaging van de maximumsnelheid is de meest genoemde maatregel om het stikstofprobleem te overwinnen.

Dat zijn een paar van de belangrijkste uitkomsten van een onderzoek dat opiniebureau Ipsos in opdracht van de NOS heeft uitgevoerd in aanloop naar Prinsjesdag.

Het is nog maar zon 15 graden in Den Haag, toch staat de airco van de Ridderzaal al aan. Die staat afgesteld op 18 graden omdat het er straks met alle gasten erg warm wordt.

De Glazen Koets rijdt het koningspaar strakst van en naar de Ridderzaal. De Glazen Koets stamt uit 1826 en doet dienst zolang de Gouden Koets wordt gerestaureerd. De restauratie van de Gouden Koets ligt overigens op schema. Het ontmantelde rijtuig kan in de loop van 2021 weer in elkaar worden gezet.

De Volkskrant heeft alle ministers van het kabinet-Rutte III in een tussenrapport beoordeeld. Minister Hoekstra van Financiën krijgt het hoogste cijfer, een 7,5. De krant schrijft dat hij dit jaar daadkracht toonde met een opzienbarende staatsgreep bij Air France-KLM en ziet hem wel de nieuwe leider van het CDA worden.

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit krijgt het laagste cijfer, een 5, omdat zij is overvallen door het stikstofarrest van de Raad van State, terwijl ze had kunnen weten dat het landbouwbeleid niet te verenigen is met de Europese regels. Premier Rutte krijgt van de Volkskrant een rapportcijfer 7. De krant schrijft dat het goed gaat met zijn kabinet, dat de lastige hobbels zijn genomen en dat de Nederlandse economie beter draait dan andere economiën, maar schrijft dat vooral toe aan geluk.

Op sociale media deelt minister Bijleveld van Defensie alvast haar outfit die is gemaakt van stukjes stof van verschillende uniformen, ze draagt dit vanwege 75 vrijheid.

12.30 uur: Genodigden verzamelen zich in Ridderzaal. 13.00 uur: De Koninklijke stoet met koning Willem-Alexander en koningin Máxima vertrekt vanaf Paleis Noordeinde. 13.15 uur: De stoet arriveert bij de Ridderzaal, aansluitend spreekt de koning de Troonrede uit. 13.50 uur: De Koninklijke stoet vertrekt naar Paleis Noordeinde, aansluitend vindt de balkonscène plaats 15.00 uur: Minister Hoekstra van Financiën biedt het koffertje met de Miljoenennota aan aan de Tweede Kamer.

Het kabinet komt vanmiddag met een maatregel die de stijging van de huren moet beperken. Het aandeel van de WOZ-waarde bij de bepaling van de huur wordt beperkt tot 33 procent. Verder wordt scheefwonen verder aangepakt en wordt de positie van huizenkopers versterkt.

Dit bevestigen bronnen rond het kabinet aan de NOS berichtgeving van RTL Nieuws. De huurmaatregelen zijn op de valreep, gisteren, nog afgesproken de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. De problemen op de woningmarkt zijn een belangrijk onderwerp voor het kabinet.