Den Haag is op zoek naar een puinruimer | Zwalkend drugsbeleid nu pijnlijk duidelijk – NRC

Den Haag is op zoek naar een puinruimer | Zwalkend drugsbeleid nu pijnlijk duidelijk - NRC
Haagse burgemeester Krikke stapt op na kritisch rapport over vreugdevuren
De Haagse Stemming Met Pauline Krikke, Carola Schouten en complotdenkers. Ook elke ochtend De Haagse Stemming in je inbox? Schrijf je in!

Wouter van Loon 7 oktober 2019 om 9:18 Leestijd 3 minuten Nu Pauline Krikke is opgestapt, is de vraag: wie wordt de nieuwe burgemeester van Den Haag? Het zwalkende drugsbeleid in Nederland wordt pijnlijk duidelijk na de moord op advocaat Derk Wiersum. En welke kiezers geloven het meeste in complottheorieën?

Haagse burgemeester Pauline Krikke stapt per direct op

PUINRUIMEN IN DEN HAAG: Wie wordt de nieuwe burgemeester van Den Haag? Nu Pauline Krikke is opgestapt vanwege uit de hand gelopen vreugdevuren tijdens Nieuwjaar, is het specucleren begonnen. Het aftreden van Krikke maakt het politieke debacle compleet: wethouders Richard de Mos (tevens eerste locoburgemeester) en Rachid Guernaoui  legden hun taken neer omdat ze worden verdacht van corruptie. Zij werden maandenlang afgeluisterd door de Rijksrecherche, blijkt uit onderzoek van NRC. Het college kan inmiddels ook niet meer steunen op een meerderheid in de raad. Er moet kortom puingeruimd worden in Den Haag, en voor de uitvoering wordt ongetwijfeld ingezet op een zwaargewicht. Alexander Pechtold schijnt al een appartement in Den Haag te hebben.

STIKSTOFDRAMA: Minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) had een zware week en kan ook de komende tijd aan de bak: het kabinet kwam met plannen om de stikstofcrisis aan te pakken maar kreeg forse kritiek. Het kabinet wil boeren uitkopen en de bouwsector verduurzamen. Maar er komt geen landelijke verlaging van de maximumsnelheid of een van bovenaf opgelegde halvering van de veestapel. De oppositie is daarmee niet tevreden, de bouwsector wil ook dat er meer maatregelen komen, en de boeren waren al boos: die wilden al vóór er een besluit was Schiphol gaan blokkeren. Dat staat voor eind deze maand op de planning. Dat het nieuwe stikstofbeleid kwaad bloed heeft gezet onder de boeren, merkte de VVD: Nynke Koopmans, gemeenteraadslid in Tytsjerksteradiel én boerin, zegde haar VVD-lidmaatschap op.

ZWALKEND DRUGSBELEID: Waar het kabinet ook mee worstelt: het drugsbeleid. Na de moord op advocaat Derk Wiersum moet er iets gebeuren, maar wat precies – dat blijft onduidelijk. Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) wil een drugseenheid. Maar hoe die precies samengesteld moet worden blijft vaag, signaleert NRC-redacteur Mark Lievisse Adriaanse in de podcast Haagse Zaken. Bovendien: waar moet de politie al die extra mensen vandaan halen terwijl er al een personeelstekort is? Daarnaast blijft het drugsbeleid dubbelzinnig: het mag niet, maar er is gedoogbeleid bij wiet, en pillen kunnen getest worden bij de GGZ – een overheidsorganisatie.

Video: Pauline Krikke stapt op als burgemeester van Den Haag – OMROEP WEST

p>COMPLOTDENKERS: ​Nederlandse politici proberen opzettelijk de Nederlandse bevolking te vervangen. De risicos van vaccins worden achtergehouden door de farmaceutische industrie. De media, onderwijs en andere invloedrijke instituten werken samen om burgers linkse ideeën op te dringen. Zulke complottheorieën leven vooral onder kiezers van FVD, PVV en 50Plus, blijkt uit onderzoek van Kieskompas in opdracht van Trouw. Maar het geloof in complottheorieën neemt af ook onder kiezers van wat Trouw populistische partijen noemt. Ook tot verrassing van de onderzoekers zelf, want door social media bereiken complottheorieën juist meer mensen dan ooit.

RUZIE OVER ASIELKINDEREN: Grote fouten werden er gemaakt in het dossier van de asielkinderen Howick (14) en Lili (13), die vorig jaar toch mochten blijven nadat ze op de dag van hun uitzetting waren weggelopen. De Inspectie Justitie en Veiligheid concludeert dat overheidsdiensten vooral ruzie met elkaar maakten, stelt RTL Nieuws. De Dienst Terugkeer & Vertrek was boos op Nidos, de onafhankelijke voogdijstichting, omdat die te veel regie op zich nam. Uiteindelijk konden de kinderen weglopen terwijl ze onder toezicht stonden van Nidos-medewerkers. De zoektocht kwam daarop veel te traag op gang omdat politiediensten het niet eens konden worden over welke dienst verantwoordelijk was voor het gebied. Bovendien had er eigenlijk een amberalert verspreid moeten worden – het gaat immers om vermiste kinderen – maar dat wilde het ministerie van Justitie niet om het beeld van een klopjacht te voorkomen. Wat de inspectie niet heeft kunnen vaststellen: waarom veranderde toenmalig staatssecretaris Mark Harbers plotseling van mening, en mochten Howick en Lili toch blijven?

Dus bekritiseren partijen als D66 en PvdD de boeren maar al te graag. Kijk mij risicoloos goed zijn: onder hun kiezers zitten toch amper boze veehouders. Hetzelfde, maar dan omgekeerd, zie je bij CDA en VVD.

NRC-columnist Tom-Jan Meeus omschrijft hoe politici en media zo diep vastzitten in hun eigen rol dat hun denken stilvalt.

Leeslijst Artikel delen Mail de redactie Onderwerpen Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.

Uit het rapport kwam naar voren dat de gemeente Den Haag tekort was geschoten in het handhaven van de vreugdevuren tijdens de afgelopen jaarwisseling. Zo was de gemeente ervan op de hoogte dat de bouwers de pallets te hoog hadden opgesteld en dat er op een “vrij onverholen manier” niet-toegestane brandversnellende middelen waren gebruikt.

Tijdens de jaarwisseling ging het mis met het vuur in Scheveningen en ontstonden er branden op verschillende plekken. Door het verschijnen van het rapport stond de positie van Krikke ter discussie.

“Het aanstaande debat over het rapport van de onderzoeksraad wordt binnen en buiten het stadhuis al in alle hevigheid gevoerd, en spitst zich steeds meer op mijn functioneren”, laat Krikke zondag in een verklaring op haar Instagram weten. “Het debat over mijn toekomst zit het debat over de toekomst van Den Haag in de weg.”

“Ik kan dan ook niets anders doen dan wat ik van mijn wethouders heb gevraagd, namelijk om de voortgang van het denken en doen in Den Haag niet in de weg te zitten”, zegt de burgemeester in haar verklaring.

Eerder deze week was het al onrustig in het stadhuis van Den Haag nadat het Openbaar Ministerie (OM) bekendmaakte twee wethouders van de grootste partij Groep de Mos te verdenken van corruptie.

Dinsdag vielen tientallen rechercheurs de werkkamers van de verdachte wethouders Richard de Mos (Economie) en Rachid Guernaoui (Financiën) binnen. Als gevolg vroeg Krikke de politici om zich terug te trekken van hun werkzaamheden. Woensdag viel de coalitie in Den Haag vanwege van het corruptieonderzoek.

“Het valt mij zwaar, maar ik wilde het jullie als eerste vertellen, inwoners van Den Haag”, besluit Krikke in haar verklaring. “Ik heb zojuist de Commissaris van de Koning verzocht mij per onmiddellijke ingang ontslag te verlenen. Ik ben met hart en ziel burgemeester van Den Haag geweest.”