Hoe moet het verder met de chaos in Den Haag? – Volkskrant

Hoe moet het verder met de chaos in Den Haag? - Volkskrant
Haagse burgemeester Krikke stapt op na kritisch rapport over vreugdevuren
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Uit het rapport kwam naar voren dat de gemeente Den Haag was tekortgeschoten in het handhaven van de vreugdevuren tijdens de afgelopen jaarwisseling. Zo was de gemeente ervan op de hoogte dat de bouwers de pallets te hoog hadden opgesteld en dat er op een “vrij onverholen manier” niet-toegestane brandversnellende middelen waren gebruikt.

Tijdens de jaarwisseling ging het mis met het vuur in Scheveningen en ontstonden er op verschillende plekken branden. Door het verschijnen van het rapport stond de positie van Krikke ter discussie.

“Het aanstaande debat over het rapport van de onderzoeksraad wordt binnen en buiten het stadhuis al in alle hevigheid gevoerd en spitst zich steeds meer toe op mijn functioneren”, liet Krikke zondag in een verklaring op haar Instagram-pagina weten. “Het debat over mijn toekomst zit het debat over de toekomst van Den Haag in de weg.”

Eerder deze week ontstond al onrust in het stadhuis van Den Haag toen het Openbaar Ministerie (OM) bekendmaakte twee wethouders van de grootste partij te verdenken van corruptie.

Dinsdag vielen tientallen rechercheurs de werkkamers van de verdachte wethouders Richard de Mos (Economie) en Rachid Guernaoui (Financiën) van Groep de Mos binnen. Als gevolg daarvan vroeg Krikke de politici hun taken neer te leggen. Woensdag viel de coalitie in Den Haag vanwege het corruptieonderzoek.

Video: Pauline Krikke stapt op als burgemeester van Den Haag – OMROEP WEST

“Ik kan dan ook niets anders doen dan wat ik van mijn wethouders heb gevraagd: de voortgang van het denken en doen in Den Haag niet in de weg zitten”, zegt de burgemeester in haar zondag gedeelde verklaring.

“Het valt mij zwaar, maar ik wilde het jullie als eerste vertellen, inwoners van Den Haag”, besluit Krikke. “Ik heb zojuist de commissaris van de Koning verzocht mij met onmiddellijke ingang ontslag te verlenen. Ik ben met hart en ziel burgemeester van Den Haag geweest.” Krikke was 2,5 jaar lang burgemeester van Den Haag.