Waarnemend burgemeester in beeld voor Den Haag | Binnenland – Telegraaf.nl

Waarnemend burgemeester in beeld voor Den Haag | Binnenland - Telegraaf.nl
Haagse burgemeester Krikke stapt op na kritisch rapport vreugdevuren
Uit het rapport kwam naar voren dat de gemeente Den Haag was tekortgeschoten in het handhaven van de vreugdevuren tijdens de afgelopen jaarwisseling. Zo was de gemeente ervan op de hoogte dat de bouwers de pallets te hoog hadden opgesteld en dat er op een “vrij onverholen manier” niet-toegestane brandversnellende middelen waren gebruikt.

Tijdens de jaarwisseling ging het mis met het vuur in Scheveningen en ontstonden er op verschillende plekken branden. Door het verschijnen van het rapport stond de positie van Krikke ter discussie.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Video: Pauline Krikke stapt op als burgemeester van Den Haag – OMROEP WEST

Haagse burgemeester Pauline Krikke stapt per direct op

“Het aanstaande debat over het rapport van de onderzoeksraad wordt binnen en buiten het stadhuis al in alle hevigheid gevoerd en spitst zich steeds meer toe op mijn functioneren”, liet Krikke zondag in een verklaring op haar Instagram-pagina weten. “Het debat over mijn toekomst zit het debat over de toekomst van Den Haag in de weg.”

Dinsdag vielen tientallen rechercheurs de werkkamers van de verdachte wethouders Richard de Mos (Economie) en Rachid Guernaoui (Financiën) van Groep de Mos binnen. Als gevolg daarvan vroeg Krikke de politici om hun taken neer te leggen. Woensdag viel de coalitie in Den Haag vanwege van het corruptieonderzoek.

Eerder deze week ontstond al onrust in het stadhuis van Den Haag toen het Openbaar Ministerie (OM) bekendmaakte twee wethouders van de grootste partij te verdenken van corruptie.

De gemeente bleek op de hoogte van het feit dat de houtstapels op het strand talloze meters hoger waren dan toegestaan, maar greep niet in. Ook gebruikten de bouwers brandversnellende middelen waar ze geen toestemming voor hadden gekregen.

De ene VVDer voor een andere VVDer. Boudewijn Revis gaat Krikke voorlopig vervangen

Dinsdag vielen tientallen rechercheurs de werkkamers van de verdachte wethouders Richard de Mos (Economie) en Rachid Guernaoui (Financiën) van Groep de Mos binnen. Als gevolg daarvan vroeg Krikke de politici hun taken neer te leggen. Woensdag viel de coalitie in Den Haag vanwege het corruptieonderzoek.

Revis prees “de tomeloze inzet die Krikke als burgemeester heeft getoond voor de mensen in de stad”. De meerderheid van de gemeenteraad zegt haar afweging om af te treden te respecteren, aldus de nieuwe waarnemend burgemeester.

“Ik kan dan ook niets anders doen dan wat ik van mijn wethouders heb gevraagd: de voortgang van het denken en doen in Den Haag niet in de weg zitten”, zegt de burgemeester in haar zondag gedeelde verklaring.

RUZIE OVER ASIELKINDEREN: Grote fouten werden er gemaakt in het dossier van de asielkinderen Howick (14) en Lili (13), die vorig jaar toch mochten blijven nadat ze op de dag van hun uitzetting waren weggelopen. De Inspectie Justitie en Veiligheid concludeert dat overheidsdiensten vooral ruzie met elkaar maakten, stelt RTL Nieuws. De Dienst Terugkeer & Vertrek was boos op Nidos, de onafhankelijke voogdijstichting, omdat die te veel regie op zich nam. Uiteindelijk konden de kinderen weglopen terwijl ze onder toezicht stonden van Nidos-medewerkers. De zoektocht kwam daarop veel te traag op gang omdat politiediensten het niet eens konden worden over welke dienst verantwoordelijk was voor het gebied. Bovendien had er eigenlijk een amberalert verspreid moeten worden – het gaat immers om vermiste kinderen – maar dat wilde het ministerie van Justitie niet om het beeld van een klopjacht te voorkomen. Wat de inspectie niet heeft kunnen vaststellen: waarom veranderde toenmalig staatssecretaris Mark Harbers plotseling van mening, en mochten Howick en Lili toch blijven?

“Het valt mij zwaar, maar ik wilde het jullie als eerste vertellen, inwoners van Den Haag”, besluit Krikke. “Ik heb zojuist de commissaris van de Koning verzocht mij met onmiddellijke ingang ontslag te verlenen. Ik ben met hart en ziel burgemeester van Den Haag geweest.” Krikke was 2,5 jaar lang burgemeester van Den Haag.

In de journalistiek zeggen ze altijd één bron is geen bron. (En als ze dan maar slecht genoeg naar een tweede zoeken, blijft desnoods een compleet pedonetwerk onder de pet ;-))

PUINRUIMEN IN DEN HAAG: Wie wordt de nieuwe burgemeester van Den Haag? Nu Pauline Krikke is opgestapt vanwege uit de hand gelopen vreugdevuren tijdens Nieuwjaar, is het specucleren begonnen. Het aftreden van Krikke maakt het politieke debacle compleet: wethouders Richard de Mos (tevens eerste locoburgemeester) en Rachid Guernaoui  legden hun taken neer omdat ze worden verdacht van corruptie. Zij werden maandenlang afgeluisterd door de Rijksrecherche, blijkt uit onderzoek van NRC. Het college kan inmiddels ook niet meer steunen op een meerderheid in de raad. Er moet kortom puingeruimd worden in Den Haag, en voor de uitvoering wordt ongetwijfeld ingezet op een zwaargewicht. Alexander Pechtold schijnt al een appartement in Den Haag te hebben.

Dus kan ik u zonder te wachten op het persbericht laten weten dat ik gisteren keihard in de lach schoot toen ik hoorde dat u binnenkort toch nog door de Zuidhollandse Commissaris van de koning wordt benoemd tot waarnemend burgemeester van Den Haag, nu Pauline Krikke negen maanden en vijf dagen te laat toch nog tot enig zelfinzicht is gekomen en vertrekt..

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561588. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Net als Pauline Krikke was u al eerder burgemeester. Zij in Arnhem, waar zelfs haar eigen partij haar een mager zesje op het eindrapport gaf. U in Wageningen. Weliswaar zat u daar slechts een dikke anderhalf jaar, want toen lonkte alweer een beter baantje, maar u weet hoe het werkt.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

VIDEO: Bekijk hier de uitzending van TV West Sport

Net als Pauline Krikke bent u gepokt en gemazeld in affaires. Zij (onder veel meer) doordat ze vorig jaar zeker wist dat de Syrische moslimterrorist Malek F. slechts een verward persoon was en natuurlijk doordat ze de Scheveningers in de Nieuwjaarsnacht in gevaar bracht door haar labbekakkerige houding rond de vreugdevuren. U bent eigenlijk één lange affaire, van uw rol in het schandaal rond de bouwgrondfraude in Leiden tot het slopen van de moeder van uw laatste kind met behulp van één van de meest geslepen advocaten van dit land.

Net als Pauline Krikke heeft u een directieve bestuursstijl. Zij was een manager die al in haar Arnhemse tijd Krikke of stikke-management invoerde. U loosde als leider van de D66-fractie íets subtieler fractiegenoten met wie u niet meer in één bed paste.

En dan is er ook nog iets wat u vóór heeft op Pauline Krikke. Zij had hoegenaamd geen ervaring met diplomaten, wat in de internationaal georiënteerde residentie eigenlijk wel noodzakelijk is. U bent zó goed met dat soort mensen, dat u de eerste Nederlander ooit bent, die een compleet húis cadeau kreeg van een diplomaat (al ken ik de biografie van Prins Bernhard niet, dus misschien was u de tweede).

Dat u geen VVDer of CDAer bent is trouwens ook geen beletsel, want de vorige twee waarnemers in Den Haag waren ook van andere partijen. In 2008 stond PvdAer Jetta Klijnsma tijdelijk aan het roer en in 1945 Henri van Maasdijk.

Het dagelijkse Briefje van Jan wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (via Back me) en door incidentele giften (via Bunq me).