Hoe keert de rust terug in Den Haag? – Volkskrant

Hoe keert de rust terug in Den Haag? - Volkskrant
Bestuurlijk zwaargewicht gaat waarnemen in Den Haag, naam nog onbekend
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Het gaat om een bestuurlijk zwaargewicht die hij op de korrel heeft, zei de commissaris na afloop van het krap een uur durend gesprek in een zaaltje op de vierde verdieping van het provinciehuis. De waarnemer krijgt de opdracht de rust terug te brengen in Den Haag. Om te zorgen dat Den Haag weer een plek wordt waar goed wordt bestuurd en waar rust, reinheid en regelmaat is, om het zo maar te zeggen, aldus Smit.

Dinsdag vielen tientallen rechercheurs de werkkamers van de verdachte wethouders Richard de Mos (Economie) en Rachid Guernaoui (Financiën) van Groep de Mos binnen. Als gevolg daarvan vroeg Krikke de politici om hun taken neer te leggen. Woensdag viel de coalitie in Den Haag vanwege van het corruptieonderzoek.

Alle fractievoorzitters, zo bleek maandag, steunen de benoeming van de beoogd waarnemer. Smit: Men kon heel goed begrijpen waarom ik bij deze persoon ben terecht gekomen. De commissaris had afgelopen dagen al contact met de kandidaat. Die zei: Jaap dat is een grote verantwoordelijkheid en als jij dat van me vraagt, ben ik bereid dat te doen. En ik zie ook de noodzaak.

De gemeente bleek op de hoogte van het feit dat de houtstapels op het strand talloze meters hoger waren dan toegestaan, maar greep niet in. Ook gebruikten de bouwers brandversnellende middelen waar ze geen toestemming voor hadden gekregen.

Stevige waarnemer gevonden ter vervanging van burgemeester Krikke

De waarnemend burgemeester gaat zo snel mogelijk aan de slag in Den Haag, is het idee. Maar er wordt geen al te grote haast gemaakt met een zoektocht naar een nieuwe burgemeester. Smit vindt dat eerst de rust moet terugkeren in de Haagse politiek. De verwachting is dat aan het einde van het voorjaar van 2020 – na overleg met de minister van binnenlandse zaken – wordt bepaald wanneer de zoektocht naar een nieuwe burgemeester kan beginnen. Daarna duurt het ook nog minstens een half jaar voordat hij of zij is benoemd. Dat betekent in de praktijk dat de stad pas over ruim een jaar een opvolger heeft voor Pauline Krikke. Smit erkent dat dat langer is dan de normaal de procedure in beslag neemt om alleen een vacature te vervullen. ‘We nemen te tijd om niet even overhaast stappen te zetten.’

Voorlopig neemt VVD-wethouder Boudewijn Revis de taken van Krikke waar, maar intussen wordt al druk gespeculeerd over een volwaardige opvolger. Bij televisieprogramma Goedemorgen Nederland van de omroep WNL zegt politiek commentator Wouter de Winther van De Telegraaf dat de naam van Alexander Pechtold is ‘opgedoken’. Ook op sociale media doet de naam van Pechtold veelvuldig de ronde. De voormalige D66-fractievoorzitter is ‘zeker kansrijk’, denkt EW-redacteur Eric Vrijsen die ook aan tafel zat bij Goedemorgen Nederland:

VVDer Revis vervangt Krikke tijdelijk als burgemeester van Den Haag

De commissaris verklaarde ook dat het niet alleen de taak van de nieuwe burgemeester kan zijn om ervoor te zorgen dat Den Haag weer een stabiel bestuur krijgt. Er ligt ook voor de raad een verantwoordelijkheid, zei hij tegen de aanwezige fractievoorzitters. Laat zien dat Den Haag haar naam waard is, want het is een stad met een groot aanzien.

Video: Hagenaars reageren op aftreden Pauline Krikke

Pechtold ideale opvolger Krikke als burgemeester Den Haag

Smit heeft daarom aan de raad en het college gevraagd hun beste beentje voor te zetten. De commissaris: Vergroot even niet de verschillen, maar zoek de overeenkomsten met elkaar en weet je met elkaar verantwoordelijk voor het aanzien van deze derde stad van Nederland.’ Om daaraan laten aan toe te voegen dat het hard nodig is dat de stad goed wordt bestuurd.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561588. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Tegelijkertijd verklaarde Smit dat hij ook weer niet van plan is achteraf met een beschuldigende vinger te wijzen naar een verantwoordelijk voor de bestuurlijke crisis waarin Den Haag zich nu bevindt. Ik ga hier geen zwartepiet-spel doen. Ik constateer dat in Den Haag het nodige aan de hand is. Daar zijn we allemaal getuige van geweest in de afgelopen week. Het is nu zaak dat dat iedereen zijn kop erbij heeft, zijn verstand erbij houdt. Met elkaar zich verantwoordelijk voelt voor het herstel van verhoudingen. Daarbij zorg ik voor een stevige waarnemer en voor de rest is het ook een verantwoordelijkheid van het college en raadsleden onderling.

Net als Pauline Krikke bent u gepokt en gemazeld in affaires. Zij (onder veel meer) doordat ze vorig jaar zeker wist dat de Syrische moslimterrorist Malek F. slechts een verward persoon was en natuurlijk doordat ze de Scheveningers in de Nieuwjaarsnacht in gevaar bracht door haar labbekakkerige houding rond de vreugdevuren. U bent eigenlijk één lange affaire, van uw rol in het schandaal rond de bouwgrondfraude in Leiden tot het slopen van de moeder van uw laatste kind met behulp van één van de meest geslepen advocaten van dit land.

Video: Haagse fractieleiders over waarnemend burgemeester Den Haag

Vanwege het plotselinge aftreden van Pauline Krikke is het debat in de gemeenteraad over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, dat voor aanstaande donderdag stond gepland, verplaatst. Dat wordt dat nu een week later gehouden. Reden is dat op die manier de waarnemend burgemeester zich ook nog over de vraag kan buigen of en zo ja hoe hij of zij de vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp wilt toestaan, aldus de voorzitter van het presidium – het dagelijks bestuur van de gemeenteraad -, Chris van der Helm (VVD).

En dan is er ook nog iets wat u vóór heeft op Pauline Krikke. Zij had hoegenaamd geen ervaring met diplomaten, wat in de internationaal georiënteerde residentie eigenlijk wel noodzakelijk is. U bent zó goed met dat soort mensen, dat u de eerste Nederlander ooit bent, die een compleet húis cadeau kreeg van een diplomaat (al ken ik de biografie van Prins Bernhard niet, dus misschien was u de tweede).

In een brief aan de gemeenteraad schrijft hij: Enerzijds moet de raad zich op korte termijn uit kunnen spreken over de toekomst van de vreugdevuren, zowel voor dit jaar als naar de toekomst toe. De termijn van het organiseren en het aanvragen van de vergunning en voor de vreugdevuren, loopt immers tegen kritische grenzen aan. Anderzijds willen we, gelet op de ontstane situatie, de nog te benoemen waarnemend burgemeester, verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid, ook in de gelegenheid stellen een eigen afweging op dit punt te kunnen laten maken.

Oud-wethouder Tom de Bruijn (D66) begint maandagochtend met gesprekken met alle fractievoorzitters over een nieuw te vormen coalitie. VVD (7 zetels), D66 (6 zetels) en GroenLinks (5 zetels) komen vijf zetels te kort voor een meerderheid. De Haagse gemeenteraad bestaat uit 15 fracties, maar daarvan zijn er zes eenmansfracties (ChristenUnie/SGP, Islam Democraten, Nida, Partij voor de Eenheid, SP, 50Plus). PVV en Partij voor de Dieren hebben twee zetels, CDA, PvdA en de Haagse Stadspartij elk drie zetels, Groep de Mos/Hart voor Den Haag acht zetels.

Krikke maakt gistermiddag via een filmpje op Instagram bekend dat zij per direct stopte als burgemeester van Den Haag. Zij was onder vuur komen te liggen na harde conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het verloop van de afgelopen nieuwjaarsnacht. Het aanstaande debat over het rapport van de onderzoeksraad over de vreugdevuren op Scheveningen richt zich volgens Krikke steeds meer op haar functioneren.

Zondagmiddag diende burgemeester Pauline Krikke (VVD) haar ontslag in. Eerder in de week legden wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui (beide Groep de Mos/Hart voor Den Haag) hun werkzaamheden neer, hangende een onderzoek naar ambtelijke corruptie, schending van de ambtseed en omkoping. De andere drie coalitiepartijen – VVD, D66 en GroenLinks – zegden het vertrouwen in beide wethouders op. Daardoor heeft Den Haag nu geen burgemeester, mist de stad twee wethouders, en heeft het college geen meerderheid in de gemeenteraad.

Vergadering gemeenteraad over vreugdevuren gaat donderdag niet door

Vrijwel alle fractieleiders van partijen in de Haagse gemeenteraad, verklaarden voorafgaand aan het gesprek met Smit dat besluit respecteren. En dat hun inzet is dat er snel een waarnemend burgemeester komt. Van de Helm noemde het overleg van de commissaris na afloop constructief.