Den Haag opgelet: De boeren komen weer (en gaan het Binnenhof bezetten) – Dagblad van het Noorden

Den Haag opgelet: De boeren komen weer (en gaan het Binnenhof bezetten) - Dagblad van het Noorden
Boeren bezetten volgende week meerdere dagen Binnenhof, nieuwe verkeerschaos dreigt
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Onderdeel van de demonstratie is wederom een “fileprotest”. Boeren gaan naar verwachting massaal met hun trekkers op pad naar Den Haag. Dat leidde vorige week tot de drukste ochtendspits ooit en een erg drukke avondspits.

Dat de boeren de aandacht van politiek Den Haag willen, lag voor de hand. Het RIVM is meer een verrassing. Het Rijksinstituut doet volgens een aantal agrariërs niet op de juiste manier onderzoek naar de stikstofcrisis. Door het foutief meten en berekenen van uitstoot, zou een groot deel van de stikstof ten onrechte aan de boeren worden toegeschreven.

In tegenstelling tot het eerdere boerenprotest, zijn de boeren nu van plan om langer te blijven. Op de Facebook-pagina wordt gevraagd om “voldoende eten, warme kleding en slaapgerei” mee te nemen. Er zouden al tienduizenden aanmeldingen zijn.

Boeren voeren volgende week actie bij RIVM en op Binnenhof

Het AD schrijft dat behalve boeren ook vissers en mensen uit de bouw zich hebben aangemeld voor de actie. Mede-organisatie van het eerdere boerenprotest Agractie doet niet mee, maar zegt in gesprek met NU.nl dat het binnenkort met eigen acties komt.

Onder de boeren heerst al langer onvrede, mede omdat het kabinet een plan maakt om verouderde boerenbedrijven te saneren om de uitstoot van stikstof terug te dringen. Vrijdag maakte minister Carola Schouten van Landbouw bekend dat het advies van de stikstofcommissie-Remkes wordt overgenomen, waarin wordt aanbevolen om de veestapel te verkleinen.

Binnen de boerengelederen staat niet iedereen achter het nieuwe initiatief van Farmers Defence Force, maar FDF wil duidelijk maken dat zij geen vertrouwen hebben in de beloftes die zijn gedaan. Ze hopen op steun en vertrouwen van boeren en burgers.