Drie gewonden tijdens demonstratie Koerden in Den Haag – Omroep West

Drie gewonden tijdens demonstratie Koerden in Den Haag - Omroep West
Toch nog knokpartij bij Koerden-demonstratie | Binnenland
Het opstootje vond plaats op het Malieveld ter hoogte van de Koningskade. Politiepaarden en -honden werden ingezet om een einde te maken aan het incident. Volgens een woordvoerder van de politie verliep de rest van de demonstratie rustig.

De organisatie was opgetogen over de grote opkomst en sprak zelfs van enkele duizenden demonstranten. Velen liepen met vlaggen en borden met teksten als ‘Stop de etnische zuivering in Noordoost-Syrië’ en ‘Erdogan wil jihadisten zone’. Tijdens de demonstratie was veel politie op de been.

Waren ze destijds wél bondgenoten in de strijd tegen de nazis geweest, dan hadden ze wellicht op hernieuwde steun van de Verenigde Staten kunnen rekenen. Nu worden ze echter vriendelijk bedankt voor hun hulp bij het verslaan van Islamitische Staat. En verder zijn ze aan hun lot overgelaten. Dat lot bestaat vermoedelijk uit een bloedige confrontatie met het Turkse leger, waar de Koerden, ondanks al hun moed en gevechtservaring, niet tegen opgewassen zijn.

De deelnemers aan de betoging verzamelden zich vanaf 14.00 uur op het Malieveld. Om 14.30 uur begonnen ze aan een rondje door de stad. De demonstranten passeerden de Turkse ambassade. Daar stond veel politie om volgens een woordvoerder alles ordentelijk te laten verlopen. De demonstratie werd beëindigd op het Malieveld, waar toespraken werden gehouden.

Intussen is er in het noorden van Syrië wél een nieuwe oorlog uitgebroken. De eerste doden en gewonden worden betreurd. En zoals altijd, is de bevolking de dupe. Een vluchtelingenstroom komt nu al op gang. Een humanitaire ramp dreigt. Om nog maar niet te spreken van de mogelijkheid dat Islamitische Staat herrijst en opnieuw dood en verderf zal zaaien.

Nieuws – Almeerse Koerden protesteren tegen Turkse inval

Turkije begon woensdag een offensief tegen de Koerden die het grensgebied in Syrië controleren. Ankara beschouwt de Koerdische milities van de YPG in Syrië als verlengstuk van de PKK, die als terroristische beweging wordt gezien.

De Koerdische strijders die momenteel in het noordoosten van Syrië door Turkije worden aangevallen, hebben volgens Donald Trump één groot nadeel. Ze hebben in de Tweede Wereldoorlog niet zij aan zij met de Amerikanen gevochten. Zij speelden evenmin een rol tijdens de landing in Normandië in juni 1944.

Zaterdag protesteren Nederlandse Koerden op het Malieveld in Den Haag tegen de Turkse inval in het noorden van Syrië. Onder hen tientallen Almeerders. Zij komen oorspronkelijk uit Rojava, een gebied op de grens met Turkije.

De Almeerse Helin houdt de situatie in Syrië nauwlettend in de gaten. Dat doet ze via tv en vooral ook via sociale media als Facebook en Twitter. We zijn de eerste dag echt tot twee uur in de nacht wakker gebleven om te kijken hoe het gaat verlopen. Donderdag is het ook een zware nacht geweest, maar de mensen die daar zitten hebben het zwaarder natuurlijk.

Genocidaal geweld Onder Kemal Atatürk, de schepper van het moderne Turkije werd de assimilatiedwang verscherpt doorgevoerd. Hij verbood het Koerdisch in de openbare ruimte. Het onderwijs werd uitsluitend Turkstalig. Het legde de seculiere normen en waarden van Atatürk en de zijnen dwingend op aan de leerlingen. Opstanden sloeg de vader aller Turken neer met genocidaal geweld. Sindsdien is Turks Koerdistan een opstandig gebied waar het ondergronds gewapend verzet zich niet laat uitroeien, in het bijzonder niet dat van de door Öcalan groot gemaakte PKK.

Helin heeft ook nog familie in het strijdgebied. Ik heb s ochtends wel veel contact met ze via WhatsApp. Het is niet dat ze gelijk reageren, maar ze doen wel hun best want ze weten dat wij hier bezorgd zijn. Maar zij weten ook niet wat er gaat gebeuren. Op dit moment zijn ze veilig. Ik weet niet of ik dat zo kan noemen, maar ze wachten gewoon elke minuut af, ze weten niet wanneer een bom bij hen binnen zal komen.

Vaak zie je ook de term SDF, Syrian Defence Forces. Dat is een coalitie van vooral etnische strijdgroepen waarin de YPG de hoofdrol speelt. Het betreft een voornamelijk Koerdisch leger, dat met video´s van ongesluierde strijdsters in sexy battle dress de harten van de westerlingen veroverde, ook van het soort dat weinig op heeft met moslims en de grenzen het liefst voor hen sluit. Het was immers hartverheffend om te zien hoe een leger met zulke prachtmeisjes de misogyne kalief van katoen gaf.

Han van der Horst: De Koerden trekken altijd aan het kortste eind

Zijn er onderlinge spanningen in Nederland? Eerdere conflicten tussen Turkije en de Koerden leverden op sommige plaatsen in Nederland de nodige spanningen op tussen de Turkse en Koerdische gemeenschappen. Dat geldt niet voor Flevoland en Helin denkt ook niet dat het dit keer wel zover komt. Als je Facebook een beetje volgt, dan is er wel wat spanning tussen de jongeren. Maar goed, dat blijft social media, je hebt altijd wel wat spanningen tussen mensen onderling. Maar in Almere merk ik er niet veel van eerlijk gezegd.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9940. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ed.nl te lezen.

Boodschap Met nog zon veertig andere Koerdische-Nederlanders sluit Helin zich zaterdag aan bij de demonstratie in Den Haag. Daar gaat zij naartoe met een duidelijke boodschap: Dat de wereld even wakker moet worden. Dat de wereld even moet zien wat er gebeurt, dat dat onmenselijk is. Het Turkse en Koerdische conflict even terzijde, er gaan onschuldige mensen dood, er gaan kinderen dood, er gaan vrouwen dood die hier helemaal niks mee te maken hebben. Die hun leven daar weer hebben opgepakt nadat ISIS verdreven was en het daar weer veilig was. En nu komen ze weer in onzekerheid en daar gaan wij morgen voor staan.

Koerdisch protest in Den Haag: We voelen ons gebruikt, bedrogen

Reactie Turkse moskee Ook een woordvoerder van de Turkse Sultan Ahmed moskee in Almere zegt dat er geen onderlinge spanningen zijn tussen Turkse en Koerdische gemeenschappen in Flevoland. Hij benadrukt dat de moskee als regel heeft dat er niet over politiek gesproken wordt. Wel zegt hij dat onder de moskeegangers ook veel Koerden zijn en de moskee een Koerdische imam heeft en men het onderling wel over conflict heeft. Die gesprekken verlopen gemoedelijk en de mensen uiten vooral hun zorgen over de burgers in het strijdgebied, aldus de woordvoerder.

Turkije beschouwt de Koerdische milities van de YPG in Syrië als verlengstuk van de PKK, die als terroristische beweging wordt gezien. De Koerden zijn het daar niet mee eens. “De YPG heeft gevochten tegen IS, de terroristen in Syrië. Ze moeten nu beschermd worden, schandalig dat ze afgeslacht worden.”

WhatsApp ons!Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 – 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!