Van corruptie verdachte Richard de Mos gaat gemeenteraad weer in: We gaan Den Haag leuker maken – AD.nl

Van corruptie verdachte Richard de Mos gaat gemeenteraad weer in: \We gaan Den Haag leuker maken\ - AD.nl
Van corruptie verdachte wethouder Richard de Mos: er is niets aan de hand
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

De van corruptie verdachte Haagse wethouder Richard de Mos zegt dat hij niets fout heeft gedaan. Het toekennen van een nachtvergunning aan een sponsor van zijn partij, heeft volgens hem niets te maken met omkoping, zei De Mos in tv-programma Pauw. Hij reageerde voor het eerst op het corruptieschandaal in de Haagse gemeentepolitiek.

Dat De Mos terug wil keren in de gemeenteraad, noemt Balster zijn goed recht. Dat is het complexe aan deze situatie. Als bestuurder moet je integriteit boven alles staan en is het aan het stadsbestuur en de gemeenteraad – die het stadsbestuur controleert – om daar een oordeel over te vormen. Als daarover getwijfeld wordt, bijvoorbeeld omdat iemand verdacht is, kan een wethouder niet aanblijven. Dat zag De Mos zelf ook in, want hij nam afstand van zijn functie. De andere partijen in het stadsbestuur hebben toen gezegd: wij hebben geen vertrouwen meer in de samenwerking met Groep De Mos. Daarom moesten Richard de Mos en Rachid Guernaoui terugtreden. Maar als gemeenteraadslid gaan de partijen hier zelf over. Dat is dus aan Groep De Mos. Zelfs met een veroordeling – en daar is nu zeker nog geen sprake van – kunnen raadsleden in de raad plaatsnemen. Dus ja, Richard de Mos kan er voor kiezen om terug te keren in de gemeenteraad.

Volgens De Mos is zijn partij altijd transparant geweest over het aannemen van giften. “Al het geld dat we aannemen gaat naar de partijkas.”

De Mos benadrukte dat hij zich niet herkent in de verdachtmakingen. Fractievoorzitter Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij spreekt van een opmerkelijk tv-optreden, waarbij De Mos van presentator Jeroen Pauw alle ruimte kreeg om zijn verhaal te doen. Hij snapt wel dat De Mos getergd en geschrokken is van wat hem is overkomen. Maar in mijn ogen heeft hij zelf een heel grote lamp in de kamer opgehangen en is hij daar keihard tegenaan gelopen. Dat is natuurlijk pijnlijk, maar het is ook heel dom. Wat er gebeurd is, is dat de zaken van het raadslid De Mos, het adviesbureau De Mos, partijleider De Mos en wethouder De Mos door elkaar zijn gaan lopen. Hij wil maar niet begrijpen dat je niet verschillende petten kunt dragen, dat je als wethouder van van iedere schijn van belangenverstrengeling verschoond dient te blijven.

De Mos wordt samen met wethouder Rachid Guernaoui verdacht van ambtelijke corruptie, omkoping en schending van het ambtsgeheim. Het gaat om een verdenking rond onder meer Zalencentrum Opera en de aan dit bedrijf toegekende nachtvergunning. Eigenaar Atilla Akyol zou die mogelijk hebben gekregen in ruil voor donaties.

Ook Robert Barker van de Partij voor de Dieren benadrukt dat het De Mos goed recht is om weer raadslid te worden. Maar ik weet niet of het verstandig is. Je hebt natuurlijk te maken met een verdenking en een onderzoek dat naar je loopt. Je bent uiteraard onschuldig tot het tegendeel bewezen is, maar je moet het zelf kunnen verantwoorden. Eigenlijk heb je de schijn in dit soort zaken niet echt mee – dus ik weet niet of het verstandig is – maar dat is aan hem en zijn partij.

Daarover zei De Mos dat hij niemand heeft benadeeld en dat de vergunning is afgegeven via de raad. “Er zijn vijf nachtontheffingen verleend aan vijf mensen die het hebben aangevraagd.” Wel gaf De Mos toe dat hij Akyol heeft ingelicht dat er een aanvraag kon worden gedaan voor een nachtontheffing, maar pas nadat het besluit openbaar was gemaakt.

Martijn Balster van de Haagse PvdA zag een strijdbare De Mos. Hij is overtuigd van zijn gelijk, constateert hij. Dat is ook het lastige op dit moment: er is sprake van een verdénking. Een heel zware verdenking, maar hij heeft het recht op zijn weerwoord. Uiteindelijk zal het Openbaar Ministerie een aanklacht moeten formuleren en bewijslast moeten verzamelen en zal de rechter een oordeel vellen.

De zaak heeft een grote impact op zijn leven, zei hij. “Twee weken geleden was ik locoburgemeester. En ineens staat daar uit het niets de Rijksrecherche op de stoep en stort je hele wereld in.”

Vandaag levert de Mos officieel zijn functie als wethouder in. Hij wil weer actief worden als fractievoorzitter van zijn partij in de gemeenteraad, wat betekent dat een van de huidige raadsleden plaats voor hem zal moeten maken.

De politicus stelde bij Pauw dat de zaak een enorme impact op zijn leven heeft. “Twee weken geleden was ik locoburgemeester. En ineens staat daar uit het niets de Rijksrecherche op de stoep en stort je hele wereld in. Maar de kiezers weten dat ik niets fout heb gedaan; onze partij gaat hier sterker uit terugkomen.”

Twee nieuwe aanhoudingen om incidenten boerenprotest Groningen Gistermiddag werd al een man aangehouden, vandaag nog twee andere mannen.

Wel heeft hij als wethouder bij een ondernemer aangegeven dat er een aanvraag kon worden gedaan voor een nachtontheffing. Maar dit deed De Mos pas nadat het besluit daarvoor via de kanalen van de gemeente openbaar was gemaakt. “Iedereen kon die informatie toen al lezen.”

Inlichtingendiensten AIVD en MIVD hielden zich niet aan de regels toen ze data met het buitenland deelden. Het is opnieuw een tik op de vingers.

De Mos zou nachtontheffingen hebben verleend aan horecagelegenheden die zijn partij financieel hebben gesteund. De afgetreden wethouder zegt niemand te hebben benadeeld. “Er zijn vijf nachtontheffingen verleend aan vijf mensen die het hebben aangevraagd.”