Na boeren gaan ook bouwers, baggeraars en grondverzetters naar Den Haag – NOS

Na boeren gaan ook bouwers, baggeraars en grondverzetters naar Den Haag - NOS
Na de boeren nu de bouwvakkers: Acties tegen stikstofbeleid op Malieveld
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

De boeren kwamen massaal met trekkers naar Den Haag. Ook bij dit protest zullen voertuigen uit de betreffende sector gebruikt worden. We komen ongetwijfeld met graafmachines en dergelijke, aldus Tuytel. Volgens de gemeente Den Haag heeft Grond in Verzet hun voorgenomen demonstratie nog niet gemeld bij de gemeente. Pas als de aanmelding binnen is gaat de gemeente met Staatsbosbeheer, de beheerder van het Malieveld, overleggen over mogelijke maatregelen. Die melding doen we officieel vier dagen van tevoren, zegt Tuytel.

Ook bouwsector wil grote demonstratie tegen stikstofbeleid

170 In navolging van de boerenprotesten willen ook bedrijven in de bouw massaal naar Den Haag. Een oproep van de stichting Grond In Verzet om op woensdag 30 oktober op het Malieveld in Den Haag te demonstreren, heeft al veel bijval gekregen, meldt initiatiefnemer Klaas Kooiker zondag.

Niet alleen grondverzetbedrijven, maar ook andere deelsectoren van de bouw en het transport ondervinden, net als de agrarische sector, veel hinder van strenge stikstofregels.

De directe aanleiding voor het opzetten van de actiegroep was het stikstofdebat in de Tweede Kamer afgelopen donderdag, zeggen initiatiefnemers Arnold Tuytel en Klaas Kooiker op de website Grondig.com. Het hele debat ging over de landbouw, maar de minister lijkt niet te beseffen hoe hoog de nood is bij onze bedrijven. Wij hebben mensen thuis zitten, machines en vrachtautos stil staan en zien het werk steeds verder opdrogen. Dat vreet aan je, als je zo je bedrijf te gronde ziet gaan.

Daar komt voor de bouw nog een ander probleem bij: de PFAS-regelgeving. PFAS is een afkorting van poly- en perfluoralkylstoffen, waartoe zon zesduizend stoffen behoren. Een kwart daarvan is kankerverwekkend.

Tuytel kan nog niet veel zeggen over het programma op 30 oktober. Het wordt een soort open dag op het Malieveld, maar de precieze invulling blijft geheim. Wel laat de initiatiefnemer doorschemeren dat ze Mark Rutte uit gaan nodigen om te spreken. Ook gaan ze proberen de manifestatie publieksvriendelijk te laten verlopen. Dat gaan we proberen, maar we kunnen natuurlijk niets beloven.

Als bij een bouwproject grond wordt verplaatst, moet worden getest op de aanwezigheid van dergelijke stoffen. Als 1 kilo grond meer dan 0,1 microgram PFAS bevat, mag deze niet worden verplaatst naar grond die schoner is.

In praktijk blijkt dat veel grond boven deze norm zit. Dit beperkt de bouwsector nog verder, waardoor in de afgelopen tijd veel projecten stil zijn komen te liggen.

Kooiker wil vertegenwoordigers uit de politiek en brancheverenigingen uitnodigen om op 30 oktober te spreken. Hij benadrukt met de actie niet het hele land te willen platleggen.

Een actie zoals die van de boeren – waarbij afgelopen week veel hinder op snelwegen en in diverse steden ontstond – is Kooiker dan ook niet van plan. Om wat voor actie het wel gaat, wil hij nog niet zeggen.

“Dat is nog even een verrassing. Maar het moet een publieksvriendelijke, ludieke actie worden waarmee we aandacht vragen van het kabinet. We willen van het kabinet horen hoe de bouwsector nu verder moet.”

Kooiker vreest dat de komende tijd nog meer bouwprojecten stilgelegd moeten worden als de huidige regels niet worden veranderd. “We zien nu al dat veel mensen thuiszitten doordat projecten stil zijn komen te liggen.”

Kooiker heeft zelf een aannemersbedrijf in Staphorst. Weliswaar heeft hij nog geen mensen naar huis moeten sturen, maar hij vreest voor de toekomst.

Om de interesse te peilen, hebben de initiatiefnemers Kooiker en bouwondernemer Arnold Tuytel een Facebook-pagina opgezet. Meer dan twaalfhonderd mensen hebben laten weten mee te willen doen aan de actie.