Eerste bouwvoertuigen aangekomen op Malieveld Den Haag – NOS

Eerste bouwvoertuigen aangekomen op Malieveld Den Haag - NOS
Drukke ochtendspits verwacht door protest met bouwvoertuigen Den Haag
De eerste bouwvoertuigen zijn aangekomen op het Malieveld in Den Haag voor de demonstratie van de actiegroep Grond in Verzet.

De actiegroep wil morgen met zon duizend machines op het Malieveld staan. Die worden in de loop van de avond en nacht aangevoerd uit heel Nederland. Er zijn ook ongeveer 70 kiepwagens onderweg met door PFAS vervuilde grond die op het Malieveld gestort wordt.

Groot aantal kiepwagens met vervuilde grond onderweg naar het Malieveld! Wij steunen de bouw & grond !! #bouwprotest #grondinverzet #denhaag #malieveld #bouw #boerinactie

Actiegroep Grond in Verzet laat bovendien zon zeventig kiepwagens vol grond naar Den Haag komen. Die willen de ondernemers uit de bouw en het grondverzet gebruiken voor hun onderhandelingspositie. Of we de grond gaan uitstorten op het Malieveld, hangt ervan af hoe de dag verloopt en wat onze overheid ons te bieden heeft, zegt Sjoerd Vogelzang van de actiegroep naar aanleiding van een bericht van Omroep Brabant.

Eerste bouwmachines aangekomen op Malieveld, Rutte had overleg over noodplan

Volgens de actiegroep hangt het ervan af hoe de dag morgen verloopt of ze de grond aan het eind van de dag weer mee terug nemen.

In totaal wil de actiegroep Grond in Verzet zon duizend machines naar het Malieveld brengen. Die worden in de loop van de avond en nacht aangevoerd met diepladers. De actievoerders willen op deze manier laten zien welk materieel volgens hen stilstaat door milieuregels die problematisch uitpakken voor bedrijven.

De actievoerders willen met de demonstratie laten zien welk materieel er volgens hen allemaal stil komt te liggen door de milieuregels van de regering, zoals de stikstofregels en de deze zomer ingevoerde norm voor hardnekkige chemische stoffen in de grond, de zogeheten PFAS-norm.

Het kabinet werkt inmiddels aan een noodplan voor de bouwsector, hoewel ze dat zelf liever niet zo noemen. “Ze willen niet de indruk wekken dat ze het niet in de hand hebben en ze willen het land niet op voorhand de crisis inpraten”, zei politiek verslaggever Ron Fresen eerder vanavond.

“Het kabinet doet er van alles aan om op tijd goede oplossingen te hebben, dus ze hopen dat het niet zover hoeft te komen. Maar ze willen wel goed voorbereid zijn mocht het toch nodig zijn.”

Verschillende ministers en Kamerleden zullen morgen de demonstratie bezoeken. Henk Wijngaard en Bertus Staigerpaip verzorgen muzikale optredens.

Eerste bouwvoertuigen aangekomen op Malieveld Den Haag Bouwondernemers, hoveniers en baggeraars protesteren tegen het stikstofbeleid van de overheid en de PFAS-norm.

Vanuit Eindhoven, Utrecht, Delft, Ouderkerk aan de Amstel, Amsterdam en Goirle zijn meldingen over de bende gekomen.

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

51 De ANWB waarschuwt voor een drukke ochtendspits op woensdag. Een nog onbekend aantal bouwvoertuigen rijdt namelijk naar het Malieveld in Den Haag om te protesteren tegen onder meer het stikstofbeleid.

Het officiële programma op het Malieveld begint om 10.00 uur. De organisator van de demonstratie, Stichting Grond in Verzet, heeft aangegeven zon duizend bouwvoertuigen naar het Malieveld te willen transporteren. De initiatiefnemers willen er echter voor zorgen dat de meeste voertuigen voor het begin van de ochtendspits in Den Haag zijn. RTV Rijnmond meldt dat het eerste bouwvoertuig al dinsdag rond 17.00 uur vertrokken zou zijn.

Een van de voormannen van organisator Grond in Verzet zei eerder dat het niet de bedoeling is dat werknemers zelf met machines naar Den Haag komen. “Het gaat om een publieksvriendelijke actie”, aldus Grond in Verzet-voorman Klaas Kooiker eerder.

Desondanks vertrekt er volgens Omroep Brabant op woensdag om 5.00 uur al op eigen initiatief een colonne vanuit het Limburgse Kerkrade. Volgens de ANWB zullen deze voertuigen een stop in Den Bosch maken en tot Utrecht een snelheid van 50 kilometer per uur aanhouden. Van Utrecht naar Den Haag zou de snelheid verlaagd worden tot 25 kilometer per uur.

Het is niet bekend of voertuigen daadwerkelijk de A12 tussen Utrecht en Den Haag zullen blokkeren. De ANWB zegt echter rekening te houden met een vergelijkbare situatie als bij de boerenprotest en eerder deze maand.

De bouwsector protesteert woensdag tegen de geldende stikstofregels, die “Nederland op slot hebben gezet”. Doordat geen vergunningen meer mogen worden verleend op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS), ligt een groot deel van het vergunningsverleningstraject stil.

Daarnaast wordt woensdag ook geprotesteerd tegen de zogenoemde PFAS-regelgeving. PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. In totaal behoren zon zesduizend stoffen tot die groep en een kwart daarvan is kankerverwekkend.

Voordat grond tijdens een bouwproject wordt verplaatst, moet die worden getest op de aanwezigheid van PFAS-stoffen. 1 kilo grond mag niet meer dan 0,1 microgram PFAS bevatten, anders mag de grond niet worden verplaatst naar een stuk grond dat schoner is.

Omdat veel grond boven deze norm zit, liggen ook daardoor veel projecten in de bouwsector stil. Eerder kwam de agrarische sector al twee keer naar Den Haag om te protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet.