Bouwvoertuigen onderweg naar Den Haag, eerste wagens op Malieveld – NOS

Bouwvoertuigen onderweg naar Den Haag, eerste wagens op Malieveld - NOS
Eerste bouwmachines aangekomen op Malieveld, Rutte had overleg over noodplan
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

De ondernemers willen dat het kabinet zo snel mogelijk met oplossingen komt voor de problemen die zijn ontstaan door het stikstofbeleid en door strenge regelgeving over chemische stoffen die onder de noemer PFAS vallen. Er moet eigenlijk direct een oplossing voor het probleem komen. Heel gravend en baggerend Nederland ligt op zijn gat. Er staan banen op de tocht. Ze moeten binnen 24 uur met iets concreets komen, zegt Vogelzang.

Drukke ochtendspits verwacht door protest met bouwvoertuigen Den Haag

51 De ANWB waarschuwt voor een drukke ochtendspits op woensdag. Een nog onbekend aantal bouwvoertuigen rijdt namelijk naar het Malieveld in Den Haag om te protesteren tegen onder meer het stikstofbeleid.

Actiegroep Grond in Verzet laat bovendien zon zeventig kiepwagens vol grond naar Den Haag komen. Die willen de ondernemers uit de bouw en het grondverzet gebruiken voor hun onderhandelingspositie. Of we de grond gaan uitstorten op het Malieveld, hangt ervan af hoe de dag verloopt en wat onze overheid ons te bieden heeft, zegt Sjoerd Vogelzang van de actiegroep naar aanleiding van een bericht van Omroep Brabant.

Het officiële programma op het Malieveld begint om 10.00 uur. De organisator van de demonstratie, Stichting Grond in Verzet, heeft aangegeven zon duizend bouwvoertuigen naar het Malieveld te willen transporteren. De initiatiefnemers willen er echter voor zorgen dat de meeste voertuigen voor het begin van de ochtendspits in Den Haag zijn. RTV Rijnmond meldt dat het eerste bouwvoertuig al dinsdag rond 17.00 uur vertrokken zou zijn.

In totaal wil de actiegroep Grond in Verzet zon duizend machines naar het Malieveld brengen. Die worden in de loop van de avond en nacht aangevoerd met diepladers. De actievoerders willen op deze manier laten zien welk materieel volgens hen stilstaat door milieuregels die problematisch uitpakken voor bedrijven.

Een van de voormannen van organisator Grond in Verzet zei eerder dat het niet de bedoeling is dat werknemers zelf met machines naar Den Haag komen. “Het gaat om een publieksvriendelijke actie”, aldus Grond in Verzet-voorman Klaas Kooiker eerder.

DEN HAAG – Op het Malieveld zijn dinsdagavond even na 23.00 uur ongeveer zestig tot zeventig demonstranten met hun vrachtwagens en graafmachines aangekomen. Zij brengen de nacht door op het terrein in de aanloop naar een ondernemersprotest van woensdag.

Desondanks vertrekt er volgens Omroep Brabant op woensdag om 5.00 uur al op eigen initiatief een colonne vanuit het Limburgse Kerkrade. Volgens de ANWB zullen deze voertuigen een stop in Den Bosch maken en tot Utrecht een snelheid van 50 kilometer per uur aanhouden. Van Utrecht naar Den Haag zou de snelheid verlaagd worden tot 25 kilometer per uur.

Het is niet bekend of voertuigen daadwerkelijk de A12 tussen Utrecht en Den Haag zullen blokkeren. De ANWB zegt echter rekening te houden met een vergelijkbare situatie als bij de boerenprotest en eerder deze maand.

De bouwsector protesteert woensdag tegen de geldende stikstofregels, die “Nederland op slot hebben gezet”. Doordat geen vergunningen meer mogen worden verleend op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS), ligt een groot deel van het vergunningsverleningstraject stil.

Daarnaast wordt woensdag ook geprotesteerd tegen de zogenoemde PFAS-regelgeving. PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. In totaal behoren zon zesduizend stoffen tot die groep en een kwart daarvan is kankerverwekkend.

Voordat grond tijdens een bouwproject wordt verplaatst, moet die worden getest op de aanwezigheid van PFAS-stoffen. 1 kilo grond mag niet meer dan 0,1 microgram PFAS bevatten, anders mag de grond niet worden verplaatst naar een stuk grond dat schoner is.

Omdat veel grond boven deze norm zit, liggen ook daardoor veel projecten in de bouwsector stil. Eerder kwam de agrarische sector al twee keer naar Den Haag om te protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet.