Veel onrust op geblokkeerde A12 in Den Haag, politie grijpt in met honden – Telegraaf.nl

Veel onrust op geblokkeerde A12 in Den Haag, politie grijpt in met honden - Telegraaf.nl
LIVE | Malieveld is vol, A12 naar Den Haag dicht en demonstranten negeren afsluiting
Demonstranten laten hun voertuig achter en gaan lopend naar het Malieveld, waardoor een opstopping ontstaat. Elders worden honden ingezet.

DEN HAAG – Update 13.55 uur – Het protest van bouwers op het Malieveld is woensdag afgerond, iets eerder dan gepland. Het terrein loopt leeg en de betogers gaan beetje bij beetje naar huis.We kregen de indruk dat mensen het wel gehad hadden, verklaarde organisator Grond in Verzet het vroege einde.

21 In navolging van de agrarische sector protesteert de bouwsector woensdag tegen het stikstofbeleid. Ook demonstreren ze tegen de zogenoemde PFAS-norm. Volg in ons liveblog de laatste ontwikkelingen op het Malieveld in Den Haag.

Video: Malieveld vol met demonstranten bouwprotest

Malieveld is vol, nog steeds bouwers op weg naar Den Haag

Demonstranten laten hun voertuig achter en gaan lopend naar het Malieveld, waardoor een opstopping ontstaat. Elders worden honden ingezet.

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

Update Bouwersprotest Meerdere aanhoudingen rondom bouwprotest Den Haag

De politie verrichtte meerdere arrestaties bij de protestactie van de bouwsector in Den Haag. Het protest op het Malieveld is rustig verlopen, maar elders ging het op meerdere plekken mis. De politie greep in met honden en getrokken wapenstokken. Hoeveel arrestaties er zijn verricht en waarom de mensen zijn aangehouden, kon de zegsvrouw van de politie nog niet zeggen.

Er was chaos op de A12 / De Utrechtsebaan. De politie had die weg afgesloten voor deelnemers van het bouwprotest omdat het Malieveld vol was. Ondanks de rode kruizen reden veel velen toch verder, in de richting van het centrum van Den Haag. Verderop was de weg geblokkeerd door de politie en konden de bouwers niet verder.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Kiepwagens storten zand op Malieveld, ME blokkeert Utrechtsebaan

Er staat een waterkanon klaar. Tientallen agenten staan paraat . Veel voertuigen zijn inmiddels leeg. Iedereen loopt naar het Malieveld en laat op de snelweg zijn voertuig achter, meldde verslaggever Lieke Jongbloed die bij de politiemacht staat.

Zon 70 kiepwagens hebben zand op het Malieveld gestort. Het gaat om schoon zand. De actie illustreert volgens de bouwers dat er nu heel veel grond ligt opgeslagen, dat nu niet kan worden gebruikt vanwege de geldende PFAS-normen. Volgens actiegroep Grond in Verzet hangt het ervan af hoe de dag verloopt of ze de grond aan het eind van de dag weer mee terug nemen.

Urenlang staat het verkeer op de A12 stil. Rijkswaterstaat meldde om 10.30 uur dat er 29 kilometer file staat. We zijn eigenlijk een slachtoffer van ons eigen succes, reageerde Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganosatie VNO-NCW.

Verschillende bouwers met eigen voertuigen hebben aanwijzingen van de politie genegeerd. Eerst is geprobeerd ze bij de afslag Nootdorp tegen te houden, maar daar gaven ze geen gehoor aan. Daarop hebben de politie en de Mobiele Eenheid de tunnelbak in de Utrechtsebaan afgesloten. Daar staan nu de actievoerders die met eigen voertuigen naar Den haag zijn gekomen.

De voertuigen blijven tot het einde van de protestactie op de Utrechtsebaan staan, laat de politie weten. Daarna leiden agenten ze zo snel mogelijk weg.

21 In navolging van de agrarische sector protesteert de bouwsector woensdag tegen het stikstofbeleid. Ook demonstreren ze tegen de zogenoemde PFAS-norm. Volg in ons liveblog de laatste ontwikkelingen op het Malieveld in Den Haag.

Deelnemers aan het bouwprotest moesten hun voertuigen eigenlijk parkeren bij het stadion van ADO Den Haag, maar daar was het opvallend rustig. Weinig demonstranten volgden die adviezen op.

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

Aan de rand van het Malieveld werden palen uit bosjes getrokken en greep de politie in met honden en getrokken wapenstokken, bevestigt Telegraaf-verslaggever Martijn Schoolenberg. Ook politiepaarden zijn ingezet. Op die plek wordt het nu wat minder gezellig.

Een tegendemonstratie van mensen die ageren tegen vleesconsumptie werd snel weggehaald door de politie.

Door een barricade van shovels konden de bouwers niet verder rijden. De hele weg staat nu vast. De politiewoordvoerder kon niet zeggen hoe de colonne van bouwvoertuigen nu weg moet komen. Wel is duidelijk dat de Utrechtsebaan tot het einde van de dag niet meer open gaat. Dit zal naar verwachting veel overlast veroorzaken in de avondspits rond Den Haag.

Volgens de politie ging het puur om het blokkeren van de openbare weg. De demonstranten van het bouwprotest zijn vanaf het Malieveld de Koningskade opgelopen. Dit zorgt voor een opstopping waardoor het overige verkeer niet verder kan rijden, zo meldde de politie zelf.

Rijkswaterstaat kan nog niet voorspellen hoe de avondspits gaat verlopen als gevolg van de bouwsector. “Het hangt er erg van af hoe de voertuigen het Malieveld gaan verlaten na het protest”, zegt een woordvoerder. “Gaan ze met zn allen tegelijk, of meer verspreid? Daar hebben we pas halverwege de middag een goed beeld van.”

We roepen iedereen op het netjes te houden en zich te gedragen, aldus een woordvoerder van VNO-NCW. We willen een publieksvriendelijke actie. We roepen iedereen daarom op om de aanwijzingen van de politie te volgen.

Dat er honderden machines op het Malieveld komen te staan helpt al flink bij het vol krijgen van het veld. Grond in Verzet mikt op duizend machines op het Haagse grasveld. “Graafmachines, shovels, torenkranen en heimachines. Je zal schrikken van welke machines worden geraakt door de regels”, vertelt Klaas Kooiker, een van de initiatiefnemers van het protest.

De politie heeft woensdagochtend bestuurders bekeurd die opzettelijk het kenteken van hun voertuig hebben afgeplakt. Volgens een goed ingelichte bron rond het protest had die betreffende groep een goede reden voor het afplakken: ze waren uit op rellen. Het gaat om een kleine groep uit het noorden van het land, waar vooraf voor was gewaarschuwd. Die zijn erop uit om herrie te schoppen, zo klinkt het. Daarom hadden ze hun kentekens afgeplakt.

Of de norm kan worden verhoogd, moet blijken uit onderzoek van het RIVM. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft het RIVM gevraagd de resultaten van dat onderzoek versneld te publiceren. Voor 1 december moet duidelijk zijn of een hogere norm dan 0,1 microgram per kilo schadelijk is voor het milieu of de gezondheid.

De landelijke eenheid heeft tientallen bouwers beboet. Een woordvoerder bevestigt dat de politie vooraf geluiden had opgevangen van een groep die uit zou zijn op onlusten. Maar de boetes staan daar ook los van. Die zijn puur uitgedeeld vanwege het feit dat de kentekens niet zichtbaar waren.

Ook zijn enkele hongerige bouwers buiten het Malieveld bekeurd. Zojuist hebben we een groep bouwers aangesproken die op de Benoordehoutseweg hun voertuigen hadden geparkeerd en een BBQ waren begonnen, meldt de politie. Dit is niet volgens de gemaakte afspraken. Zij mogen hier wel parkeren maar niet BBQen.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.