ME grijpt in tegen flessen gooiende betogers Malieveld – Telegraaf.nl

ME grijpt in tegen flessen gooiende betogers Malieveld - Telegraaf.nl
LIVE | Malieveld is vol, A12 naar Den Haag dicht en demonstranten negeren afsluiting
Demonstranten laten hun voertuig achter en gaan lopend naar het Malieveld, waardoor een opstopping ontstaat. Elders worden honden ingezet.

DEN HAAG – Update 15.51 uur – Een aantal deelnemers aan het bouwprotest heeft woensdag na de demonstratie in Den Haag flessen naar de politie gegooid. De Mobiele Eenheid (ME) probeert de rust te herstellen, meldt de politie.

De politie laat weten dat de meeste demonstranten het Malieveld hebben verlaten. De mensen die nog op de Utrechtsebaan staan, willen ook naar huis, maar dat kan niet omdat er nog voertuigen geparkeerd staan van achtergebleven demonstranten die nog op het Malieveld zijn. De politie is met hen in gesprek en wil dat zij zo snel mogelijk vertrekken. Het is niet duidelijk of deze mensen actievoerders zijn.

Demonstranten laten hun voertuig achter en gaan lopend naar het Malieveld, waardoor een opstopping ontstaat. Elders worden honden ingezet.

Wesley Teunissen uit Maasbracht is vandaag afgereisd naar Den Haag om te demonstreren. “De PFAS-norm is nu te streng om mijn werk te kunnen doen”, zegt hij. Teunissen werkt bij een groot bouwbedrijf, maar er mag geen schep meer in de grond. Het is volgens hem te laat als de PFAS-norm pas in december wordt versoepeld. “Twee maanden wachten redden we niet, dan ligt het werk denk ik al plat.”

De actievoerders waren nog op het Malieveld toen ze met de flessen begonnen te gooien. Hierbij zijn geen agenten gewond geraakt. Wat voor maatregelen de ME precies neemt om de rust terug te laten keren, kan een politiewoordvoerder niet zeggen. Ook weet de zegsvrouw niet of er aanhoudingen zijn verricht en hoeveel mensen met flessen hebben gegooid.

Video: Malieveld vol met demonstranten bouwprotest

Het protest van bouwers op het Malieveld liep rond 14.00 uur op zijn einde, iets eerder dan gepland. Het terrein liep leeg en de betogers gingen beetje bij beetje naar huis.We kregen de indruk dat mensen het wel gehad hadden, verklaarde organisator Grond in Verzet het vroege einde.

Een stoet van vrachtwagens, kraanwagens, diepladers met shovels en ander zwaar bouwmaterieel rijdt woensdagmiddag over de snelweg A12 Den Haag weer uit. De organisatoren kijken tevreden terug op het protest. Het is goed verlopen. Alleen jammer dat de politiek niet iets daadkrachtiger is, zei Klaas Kooiker na afloop. De aannemer uit Staphorst is een van de initiatiefnemers van actiegroep Grond in Verzet, die het protest heeft georganiseerd.

21 In navolging van de agrarische sector protesteert de bouwsector woensdag tegen het stikstofbeleid. Ook demonstreren ze tegen de zogenoemde PFAS-norm. Volg in ons liveblog de laatste ontwikkelingen op het Malieveld in Den Haag.

De politie verrichtte meerdere arrestaties bij de protestactie van de bouwsector in Den Haag. Op meerdere plekken in de Hofstad grepen agenten in met honden en getrokken wapenstokken.

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

Er was chaos op de A12 / De Utrechtsebaan. De politie had die weg afgesloten voor deelnemers van het bouwprotest omdat het Malieveld vol was. Ondanks de rode kruizen reden veel velen toch verder, in de richting van het centrum van Den Haag. Verderop was de weg geblokkeerd door de politie en konden de bouwers niet verder.

Er staat een waterkanon klaar. Tientallen agenten staan paraat . Veel voertuigen zijn inmiddels leeg. Iedereen loopt naar het Malieveld en laat op de snelweg zijn voertuig achter, meldde verslaggever Lieke Jongbloed die bij de politiemacht staat.

Veel beloven, weinig geven, reageerde iemand in het publiek. Het duurt te lang. Waarom beslissen ze niet vandaag dat de norm anders is? Ook de aanmaning om Schouten en Wiebes vrolijk uit te zwaaien, werkte niet. We sluiten het positief af met een daverend applaus, werd gevraagd, waarna lechts enkelen klapten, anderen floten. Jawel, een daverend applaus!, werd nogmaals geprobeerd, tevergeefs.

Urenlang staat het verkeer op de A12 stil. Rijkswaterstaat meldde om 10.30 uur dat er 29 kilometer file staat. We zijn eigenlijk een slachtoffer van ons eigen succes, reageerde Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganosatie VNO-NCW.

De demonstranten dragen oranje hesjes. Achter hen stond het Malieveld vol vrachtautos, graafmachines, speciewagens, kiepkarren en hijskranen. Die claxonneerden luid aan het begin van het protest. Aan een van de hijskranen hing een omgekeerde Nederlandse vlag, als symbool van protest. De band Bertus Staigerpaip (Wij zijn de jongens van de bouw) vermaakte de actievoerders in de aanloop naar het protest.

Bouwprotest: files op A12 en A28 door stoet bouwvoertuigen

De voertuigen blijven tot het einde van de protestactie op de Utrechtsebaan staan, laat de politie weten. Daarna leiden agenten ze zo snel mogelijk weg.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Deelnemers aan het bouwprotest moesten hun voertuigen eigenlijk parkeren bij het stadion van ADO Den Haag, maar daar was het opvallend rustig. Weinig demonstranten volgden die adviezen op.

Een woordvoerder van Transport en Logistiek Nederland (TLN) liet bij L1 weten dat hij deze actie afkeurt. “Er zijn echt andere manieren om aandacht te vragen. Op deze wijze breng je transporteurs die wel moeten werken, en het andere verkeer, in de problemen. Wij hebben niet voor niets iedereen die wil meedoen op het Malieveld geadviseerd om met het openbaar vervoer of de auto te komen.”Prettige chaosTLN kan zich wel vinden in de plannen van de stichting Grond in Verzet. Ook andere belangenorganisaties staan achter de demonstratie, net als de vakbonden. Grond in Verzet is op de hoogte van de alternatieve protesttoer en is er niet blij mee. De stichting gaat voor een publieksvriendelijke demonstratie, inclusief het storten van goedgekeurd zand op het Malieveld. “Hoeveel mensen erop af komen? Ik heb totaal geen idee, maar ik reken op een prettige chaos”, aldus Jan van Nistelrooij van transportbedrijf Van Lijssel Transport in Den Bosch. Hij maakt deel uit van de organiserende stichting en is woensdag één van de sprekers op het Malieveld. Een woordvoerder van de politie in Oost-Brabant laat desgevraagd weten dat hij er vanuit gaat dat veel verkeer, van machines op diepladers, in de nachtelijke uren richting Den Haag gaat. "Dat zou dus moeten loslopen qua hinder", zo zei hij. Ook zijn collega in Midden- en West maakt zich vooralsnog geen zorgen, omdat de meeste drukte in de Residentie wordt verwacht.LEES OOK: Vrachtwagenchauffeurs steunen boeren: Stikstofregels treffen ook aanverwante bedrijven

Aan de rand van het Malieveld werden palen uit bosjes getrokken en greep de politie in met honden en getrokken wapenstokken, bevestigt Telegraaf-verslaggever Martijn Schoolenberg. Ook politiepaarden zijn ingezet. Op die plek wordt het nu wat minder gezellig.

Een tegendemonstratie van mensen die ageren tegen vleesconsumptie werd snel weggehaald door de politie.

Problemen met stikstof en PFASIn Den Haag worden woensdag duizenden mensen uit de bouwwereld en aanverwante sectoren verwacht. Hun bedrijven lopen tegen regels over stikstof en PFAS aan. PFAS is een verzamelnaam voor chemische stoffen, waarvan de laatste jaren steeds duidelijker is geworden dat ze schadelijk zijn voor gezondheid en milieu.

Volgens de politie ging het puur om het blokkeren van de openbare weg. De demonstranten van het bouwprotest zijn vanaf het Malieveld de Koningskade opgelopen. Dit zorgt voor een opstopping waardoor het overige verkeer niet verder kan rijden, zo meldde de politie zelf.

Door een barricade van shovels konden de bouwers niet verder rijden. De hele weg stond vast. De politiewoordvoerder kon niet zeggen hoe de colonne van bouwvoertuigen nu weg moet komen. Wel is duidelijk dat de Utrechtsebaan tot het einde van de dag niet meer open gaat. Dit zal naar verwachting veel overlast veroorzaken in de avondspits rond Den Haag.

We roepen iedereen op het netjes te houden en zich te gedragen, aldus een woordvoerder van VNO-NCW. We willen een publieksvriendelijke actie. We roepen iedereen daarom op om de aanwijzingen van de politie te volgen.

De politie heeft woensdagochtend bestuurders bekeurd die opzettelijk het kenteken van hun voertuig hebben afgeplakt. Volgens een goed ingelichte bron rond het protest had die betreffende groep een goede reden voor het afplakken: ze waren uit op rellen. Het gaat om een kleine groep uit het noorden van het land, waar vooraf voor was gewaarschuwd. Die zijn erop uit om herrie te schoppen, zo klinkt het. Daarom hadden ze hun kentekens afgeplakt.

De landelijke eenheid heeft tientallen bouwers beboet. Een woordvoerder bevestigt dat de politie vooraf geluiden had opgevangen van een groep die uit zou zijn op onlusten. Maar de boetes staan daar ook los van. Die zijn puur uitgedeeld vanwege het feit dat de kentekens niet zichtbaar waren.

Ook zijn enkele hongerige bouwers buiten het Malieveld bekeurd. Zojuist hebben we een groep bouwers aangesproken die op de Benoordehoutseweg hun voertuigen hadden geparkeerd en een BBQ waren begonnen, meldt de politie. Dit is niet volgens de gemaakte afspraken. Zij mogen hier wel parkeren maar niet BBQen.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.