Politie houdt 26 mensen aan bij bouwprotest Den Haag – NU.nl

Politie houdt 26 mensen aan bij bouwprotest Den Haag - NU.nl
26 arrestaties op dag van bouwprotest, veel files op de snelwegen
Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

26 De politie heeft woensdag in totaal 26 mensen aangehouden bij het bouwprotest in Den Haag. Zij werden onder meer aangehouden voor openlijke geweldpleging, opruiing, vernieling, gevaarlijk rijgedrag en poging tot doodslag.

Er waren enkele duizenden mensen aanwezig op het Malieveld in Den Haag tijdens het bouwprotest, een deel van hen met kiepwagens en heftrucks.

Een stoet van vrachtwagens, kraanwagens, diepladers met shovels en ander zwaar bouwmaterieel rijdt woensdagmiddag over de snelweg A12 Den Haag weer uit. De organisatoren kijken tevreden terug op het protest. Het is goed verlopen. Alleen jammer dat de politiek niet iets daadkrachtiger is, zei Klaas Kooiker na afloop. De aannemer uit Staphorst is een van de initiatiefnemers van actiegroep Grond in Verzet, die het protest heeft georganiseerd.

Om te voorkomen dat er nog meer bouwvoertuigen het al volle Malieveld op zouden rijden, werd de A12 op de Utrechtsebaan afgezet. Een aantal van de demonstranten reed ondanks de aanwijzingen van de politie toch de Utrechtsebaan op.

DEN HAAG – De politie in Den Haag heeft tijdens het protest van de bouwsector woensdag in totaal 26 mensen aangehouden voor onder andere openlijke geweldpleging, opruiing, vernieling, gevaarlijk rijgedrag en poging tot doodslag. Ondanks de aanhoudingen zegt de politie toch dat het protest verder overwegend ordelijk is verlopen.

In totaal werden daar vervolgens veertien mensen aangehouden voor opruiing en vernieling. Eén persoon is aangehouden voor poging tot doodslag nadat hij probeerde een motoragent van de weg af te rijden. Anderen die de Utrechtsebaan op reden, hebben een boete gekregen.

Aan het eind van de middag werd de sfeer op het Malieveld even grimmig toen een aantal personen met flessen naar agenten gooiden. De ME werd ingezet om de rust te herstellen. Zeven personen werden aangehouden wegens het verstoren van de openbare orde. Deze mensen leken volgens de politie behoorlijk onder invloed van alcohol.

Rond 14.00 uur was het protest afgelopen, waarna een aantal mensen met flessen naar agenten gooide. De ME moest worden ingezet om de orde te herstellen. Op het Malieveld zijn toen zeven mensen opgepakt voor het verstoren van de openbare orde: waarschijnlijk waren deze arrestanten onder invloed van alcohol.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Na de demonstratie weigerden sommigen betogers hun voertuigen weg te halen van de A12, waardoor het verkeer vast kwam te staan. Omdat er met stenen naar de politie werd gegooid moest de ME opnieuw worden ingezet. Rond 16.45 uur waren de voertuigen alsnog weg van de A12.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Even verderop op de A12 reed om 17.15 uur ook nog een aantal demonstranten met hun voertuigen langzaam en over de gehele breedte van de weg, wat een gevaarlijke situatie opleverde. De stoet werd stilgezet en zeven mensen zijn opgepakt.

De politie laat weten dat de meeste demonstranten het Malieveld hebben verlaten. De mensen die nog op de Utrechtsebaan staan, willen ook naar huis, maar dat kan niet omdat er nog voertuigen geparkeerd staan van achtergebleven demonstranten die nog op het Malieveld zijn. De politie is met hen in gesprek en wil dat zij zo snel mogelijk vertrekken. Het is niet duidelijk of deze mensen actievoerders zijn.

Bij de boerenprotesten eerder deze maand waren zover bekend een stuk minder mensen opgepakt. Bij de eerste boerendemonstratie in Den Haag werden zeven mensen opgepakt, bij de tweede zijn vier aanhoudingen verricht.

Wesley Teunissen uit Maasbracht is vandaag afgereisd naar Den Haag om te demonstreren. “De PFAS-norm is nu te streng om mijn werk te kunnen doen”, zegt hij. Teunissen werkt bij een groot bouwbedrijf, maar er mag geen schep meer in de grond. Het is volgens hem te laat als de PFAS-norm pas in december wordt versoepeld. “Twee maanden wachten redden we niet, dan ligt het werk denk ik al plat.”

De organisatoren van het protest, Stichting Grond in Verzet, betreurt het dat mensen onrust hebben veroorzaakt en zijn opgepakt, maar dat zou gaan om een aantal “raddraaiers” die op de demonstratie waren afgekomen.

De bouwers die tot kort geleden op de Utrechtsebaan stonden, zijn op aanwijzing van de politie vertrokken. De tunnelbak in de Utrechtsebaan werd vanochtend afgesloten nadat enkele demonstranten de aanwijzingen van de politie niet opvolgden. Veel bouwers hebben daar vervolgens hun voertuig geparkeerd en zijn te voet naar het Malieveld gegaan.

De organisatie blikt zelf terug op een geslaagde actiedag in Den Haag. “We hebben kabinet en politiek goed duidelijk kunnen maken dat het water veel ondernemers letterlijk tot aan de lippen staat als gevolg van de stikstof- en PFAS-impasse,” aldus initiatiefnemer Klaas Kooiker van Grond in Verzet.

Woensdag demonstreerden volgens de organisatie in totaal zesduizend mensen uit de bouwsector tegen het nieuwe stikstofbeleid en strengere regels omtrent PFAS, een verzamelnaam voor nauwelijks afbreekbare, schadelijke stoffen. Ministers Carola Schouten van Landbouw en Eric Wiebes van Economische Zaken beloofden op het Malieveld serieus naar de problemen te kijken, maar konden geen grote geen grote toezeggingen doen.

Hierbij sluiten we het liveblog over de demonstratie van vandaag af. Meer nieuws over het bouwprotest leest u op onze site of in de app.

Veel beloven, weinig geven, reageerde iemand in het publiek. Het duurt te lang. Waarom beslissen ze niet vandaag dat de norm anders is? Ook de aanmaning om Schouten en Wiebes vrolijk uit te zwaaien, werkte niet. We sluiten het positief af met een daverend applaus, werd gevraagd, waarna lechts enkelen klapten, anderen floten. Jawel, een daverend applaus!, werd nogmaals geprobeerd, tevergeefs.

Veertien personen werden aangehouden voor opruiing en vernieling, maakte de politie zojuist bekend. Een persoon werd aangehouden voor poging doodslag nadat hij probeerde een motoragent van de weg af te rijden.

Demonstranten negeren aanwijzingen politie

Zeven mensen zijn aangehouden wegens het verstoren van de openbare orde. Dat gebeurde nadat zij flessen gooiden naar politieagenten. Volgens de politie leken de mensen “behoorlijk onder invloed van alcohol te zijn”.

Een woordvoerder van politie Den Haag laat weten dat er vandaag in totaal 26 arrestaties zijn verricht. Bij de demonstratie op het Malieveld zijn 22 personen aangehouden en zojuist op de A12 vier mensen.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9950. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.bd.nl te lezen.

Politie Den Haag meldt dat er meerdere aanhoudingen zijn verricht op de A12. Enkele demonstranten van het bouwprotest zouden gevaarlijk rijgedrag hebben vertoond. De stoet reed langzaam en over de volle breedte van de weg. De politie was vervolgens genoodzaakt de stoet stil te zetten en de snelweg bij Den Haag is in beide richtingen dicht.

De politie heeft woensdagochtend bestuurders bekeurd die opzettelijk het kenteken van hun voertuig hebben afgeplakt. Volgens een goed ingelichte bron rond het protest had die betreffende groep een goede reden voor het afplakken: ze waren uit op rellen. Het gaat om een kleine groep uit het noorden van het land, waar vooraf voor was gewaarschuwd. Die zijn erop uit om herrie te schoppen, zo klinkt het. Daarom hadden ze hun kentekens afgeplakt.

Brabanders bij bouwprotest in Den Haag: De regering creëert een nieuwe economische crisis

Verslaggever Eva Wiessing staat bij de Utrechtsebaan, waar honderden voertuigen inmiddels toeterend zijn vertrokken naar huis. Het verkeer in de richting van Den Haag is weer langzaam op gang gekomen.

Een stoet van vrachtwagens, kraanwagens, diepladers met shovels en ander zwaar bouwmaterieel rijdt woensdagmiddag over de snelweg A12 Den Haag weer uit. De organisatoren kijken tevreden terug op het protest. Het is goed verlopen. Alleen jammer dat de politiek niet iets daadkrachtiger is, zei Klaas Kooiker na afloop. De aannemer uit Staphorst is een van de initiatiefnemers van actiegroep Grond in Verzet, die het protest heeft georganiseerd.

Eerder vanmiddag meldde politie Den Haag dat een aantal demonstranten flessen naar de politie heeft gegooid. De ME werd daarbij ingezet en meerdere mensen zijn aangehouden. Hoeveel aanhoudingen er zijn verricht, kan de politie nog niet zeggen. Volgens de politie ging het om verschillende mensen en waren het niet alleen demonstranten.

DEN HAAG – De politie in Den Haag heeft tijdens het protest van de bouwsector woensdag in totaal 26 mensen aangehouden voor onder andere openlijke geweldpleging, opruiing, vernieling, gevaarlijk rijgedrag en poging tot doodslag. Ondanks de aanhoudingen zegt de politie toch dat het protest verder overwegend ordelijk is verlopen.

Er zijn geen agenten gewond geraakt door de rondvliegende flessen. Volgens de woordvoerder van de politie is de rust inmiddels weergekeerd.

Er staat inmiddels 250 kilometer file in Nederland. Rijkswaterstaat spreekt van een zeer zware spits. Op diverse snelwegen zijn colonnes met trekkers en vrachtwagens gespot, waaronder op de A2 en A12.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9960. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.destentor.nl te lezen.

De bouwers die tot kort geleden op de Utrechtsebaan stonden, zijn op aanwijzing van de politie vertrokken. De tunnelbak in de Utrechtsebaan werd vanochtend afgesloten nadat enkele demonstranten de aanwijzingen van de politie niet opvolgden. Veel bouwers hebben daar vervolgens hun voertuig geparkeerd en zijn te voet naar het Malieveld gegaan.

Op dit moment staat er 130 kilometer file in Nederland. Dat is veel voor dit tijdstip. Volgens Rijkswaterstaat komt dat niet alleen door het bouwprotest, maar zijn er ook op verschillende plekken in het land ongelukken gebeurd.

Vooral rondom Rotterdam en Utrecht is het erg druk op de weg en staan veel automobilisten stil, meldt Rijkswaterstaat op Twitter. Op de A12 van Den Haag naar Utrecht is ongeveer drie kwartier vertraging tussen Woerden en het knooppunt Lunetten.

Het Malieveld is voor een groot deel alweer opgeruimd. Ook het zand dat de bouwers hadden gestort, is – op een enkele hoop na – weer weg.

De politie laat weten dat de meeste demonstranten het Malieveld hebben verlaten. De mensen die nog op de Utrechtsebaan staan, willen ook naar huis, maar dat kan niet omdat er nog voertuigen geparkeerd staan van achtergebleven demonstranten die nog op het Malieveld zijn. De politie is met hen in gesprek en wil dat zij zo snel mogelijk vertrekken. Het is niet duidelijk of deze mensen actievoerders zijn.

Politie verricht meerdere aanhoudingen bij bouwprotest in Den Haag

Politie Den Haag meldt op Twitter dat een aantal demonstranten flessen naar de politie heeft gegooid. Er is ME ingezet om de situatie onder controle te krijgen.

Minister Schouten uitgejoeld op Malieveld, A12 even geblokkeerd

Demonstranten die Den Haag inmiddels hebben verlaten, rijden op de A16 richting Breda. Tussen Rotterdam-Kralingen en knooppunt Klaverpolder is 40 minuten oponthoud, meldt de ANWB.

Wesley Teunissen uit Maasbracht is vandaag afgereisd naar Den Haag om te demonstreren. “De PFAS-norm is nu te streng om mijn werk te kunnen doen”, zegt hij. Teunissen werkt bij een groot bouwbedrijf, maar er mag geen schep meer in de grond. Het is volgens hem te laat als de PFAS-norm pas in december wordt versoepeld. “Twee maanden wachten redden we niet, dan ligt het werk denk ik al plat.”

Teunissen is door de situatie naar eigen zeggen klaar met de politiek. “Wij willen gewoon zekerheid, maar de toekomst is nu heel onzeker. Ik sta hier vandaag om een tegengeluid te laten horen, maar ik denk dat de mensen in Den Haag zich er niks van aantrekken”, vertelt hij.

Lees hier meer over Teunissen en drie andere demonstranten die vandaag aanwezig waren op het Malieveld.