Politici in Den Haag: Leraren, laat je niet afschepen – Trouw

Politici in Den Haag: \Leraren, laat je niet afschepen\ - Trouw
Leraren staken: duizenden bij protestmars Rotterdam, 4200 scholen dicht
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561588. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Bijna alle grote manifestaties zijn afgelopen. Op een aantal plekken gaan kleinere manifestaties nog wel door.

Bastiaan Nagtegaal 6 november 2019 om 8:59 Leestijd 1 minuut Leraren blokkeren het ministerie van Onderwijs met speelgoedtrekkertjes. Het is een knipoog naar het boerenprotest van de voorbije weken. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP Op de stoep van het ministerie van Onderwijs in Den Haag stonden woensdagochtend tientallen speelgoedtrekkertjes. Ze zijn daar neergezet door stakende leden van Leraren in Actie als knipoog naar de tractorblokkades van boeren van de voorbije weken. Het is een van de vele acties door het hele land van stakende leraren. Ze hopen op meer geld en waardering van het kabinet.

De onderwijsbond AOb kijkt tevreden terug op de stakingsdag. Toch hebben ze de gehoopte toezegging van meer geld van de regering niet gekregen. De bond dreigt dan ook met nieuwe stakingen als er geen “structureel geld” voor het onderwijs bijkomt.

Het extra geld van Slob leek de staking van woensdag bijna te hebben voorkomen. De Algemene Onderwijsbond ging aanvankelijk akkoord en wilde van het protest afzien, maar moest daar onder druk van de leden op terugkomen. De achterban wilde meer toezeggingen voor een structureel groter budget. Het geld van Slob wordt door de actievoerders gezien als een eerste stap naar een brede investering.

Blokkade van speelgoedtrekkertjes en andere onderwijsacties

In de Tweede Kamer is het debat over de onderwijsbegroting nog volop bezig, maar vanochtend zei minister Slob van Onderwijs al dat hij vooralsnog niet van plan is om extra geld toe te zeggen aan het onderwijs. Het debat volgen? Kijk hier live mee.

De protesten nemen diverse vormen aan. Zo worden in Venlo en Breda protestmarsen gehouden en zijn er manifestaties in onder meer Leeuwarden en Arnhem. In Rotterdam liepen honderden demonstranten over de rijbaan op de Erasmusbrug, waardoor het verkeer er tijdelijk niet langs kon. Op de Dam in Amsterdam hadden zich volgens de Algemene Onderwijsbond 10.000 mensen verzameld.

Wij sluiten hierbij het liveblog. Meer weten over de onderwijsstaking vandaag? Lees dan eens dit artikel.

Op verschillende plekken waren grote schermen neergezet. Daar konden de stakers het Tweede Kamerdebat over de onderwijsbegroting volgen. Minister Arie Slob (Onderwijs, ChristenUnie) verdedigde daar zijn beleid, en het goeddeels eenmalige steunpakket van 460 miljoen dat hij vrijdag had toegezegd.

Of bekijk deze korte sfeerimpressie van manifestaties in Amsterdam, Leeuwarden, Den Haag en Rotterdam:

Docenten van zowel basis- als voortgezet onderwijs hebben woensdag het werk neergelegd. Ze willen dat er structureel meer geïnvesteerd wordt in het onderwijs. Ruim vierduizend scholen hebben aan de actiewebsite Investeer in onderwijs laten weten dat ze vanwege de staking woensdag dicht blijven.

Zon 20 procent van de scholen besloot vandaag niet te staken. Eén van die scholen is basisschool de Maranathaschool in Nijkerk.

Leeslijst Artikel delen Mail de redactie Onderwerpen Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.

De onderwijsbond AOb heeft gezegd “structureel te gaan staken als er geen structureel geld komt”. Bestuurder Kim van Strien sluit niet uit dat er op korte termijn weer een stakingsdag komt. “Dit kabinet moet structureel gaan investeren in het onderwijs zodat we weer kunnen gaan werken om de werkdruk omlaag te brengen.”

Luister ook naar deze aflevering van onze podcastserie NRC Vandaag: Waarom de leraren niet blij zijn met 460 miljoen

Volgens Van Strien is de werkdruk bij docenten zo hoog, dat ze er voor kiezen om parttime te gaan werken. Zon 60 procent van alle mensen in het onderwijs werken parttime. “Het fulltime werken is eigenlijk gewoon niet vol te houden, daarom moet de werkdruk omlaag en daar moet geld voor komen.”

In Den Haag heeft Rudmer Heerema (VVD) wel zes keer benadrukt dat meer geld er echt niet in zit, zegt verslaggever Ardy Stemerding. “Dat is aan een volgend kabinet”, zei Heerema in het debat.

Fractieleiders Lodewijk Asscher (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) waren in Rotterdam om hun steun te betuigen aan de actie van de leraren:

Op veel plaatsen voeren leraren vandaag actie. Vooral de werkdruk en het lerarentekort zijn een probleem, vertellen ze. Kijk hier hoe het er in Amsterdam, Leeuwarden, Den Haag en Rotterdam aan toe ging:

Mensen die voor de ingang van de Tweede Kamer stonden te wachten zijn weggestuurd, omdat ze de ingang zouden blokkeren. Volgens de onderwijsbond AOb dreigde de politie hen te arresteren als ze niet weggingen.

Op heel veel plekken in het land zijn de manifestaties in volle gang. Bij de manifestatie in Leeuwarden zijn zon 5000 leraren komen opdagen. Volgens verslaggever Malou Petter staan er ook nog veel mensen buiten. Kijk hier live mee naar de manifestatie in Den Haag.

Bij de ingang van de Tweede Kamer stonden vanochtend lange rijen met stakende leraren, die graag het debat bij willen wonen:

Leraren staken vandaag omdat ze meer geld willen, maar er gaan ook geluiden dat scholen zat geld hebben en dat schoolbesturen het geld oppotten. In het NOS Radio 1 Journaal legde schoolbestuurder Jeroen Goes uit dat ze maar een deel van het geld dat ze krijgen vrij kunnen besteden. “Zon 85 procent van het budget dat scholen krijgen, gaat naar de salarissen van alle medewerkers.”

Van de resterende 15 procent moeten ze de gebouwen onderhouden, de verwarming draaiend houden en materialen kopen, zegt hij. “Dus zoveel bestuurlijke vrijheid is er ook weer niet.”

Daarnaast lijkt het volgens hem alsof scholen aan het eind van het jaar geld over hebben gehouden, maar daar kunnen ze volgens hem weinig aan doen. “Scholen krijgen in oktober pas te horen krijgen van de overheid hoeveel geld ze exact te besteden hebben. Schoolbesturen draaien eerst quitte, maar worden dan in oktober door de regering verrast. Dat kunnen we in de maanden november en december niet meer uitgeven.”

Hippisch Centrum Muiderberg organiseert voor kinderen die door de staking niet naar school kunnen een knutselochtend. Tot tevredenheid van de ouders:

De Tweede Kamer debatteert vanaf nu over de onderwijsbegroting. Veel leraren hebben plaats genomen op de publieke tribune om het debat bij te wonen. De tribune is inmiddels vol, maar er is nog wel plek in de hal, waar docenten het debat via een scherm kunnen volgen.

Vlak voor het debat over de onderwijsbegroting reageerde minister Slob van Onderwijs op de staking vandaag en vertelde hij wat hij financieel nog voor de leraren kan en wil doen: