Tegendemonstranten vernielen ruiten en autos bij bijeenkomst Kick Out Zwarte Piet – NRC

Tegendemonstranten vernielen ruiten en auto\s bij bijeenkomst Kick Out Zwarte Piet - NRC
Congres actiegroep Kick Out Zwarte Piet met geweld verstoord
David van Unen 8 november 2019 om 20:40 Leestijd 1 minuut Een vernielde ruit in het gebouw waar Kick Out Zwarte Piet zich had verzameld. Foto Mitchell Esajas Een bijeenkomst van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Den Haag is vrijdagavond met geweld verstoord door een groep tegendemonstranten. Dat bevestigt de politie Haaglanden vrijdag aan NRC. Vier personen zijn aangehouden. Met vuurwerk probeerde de groep de locatie waar activisten zich verzameld hadden, te verstoren. Er zijn ruiten van het gebouw vernield, evenals autos van KOZP-leden.

Op de bijeenkomst, door KOZP aangekondigd als congres, waren enkele tientallen mensen afgekomen. Volgens voorman Mitchell Esajas probeerde een groep van dertig à veertig mensen het gebouw met vuurwerk te bestormen. Dat zorgde voor paniek in de zaal. Buiten is de auto van Esajas bewerkt met een zwaar voorwerp. Esajas laat weten dat zijn groep op last van de politie nog altijd in het gebouw zit en moet wachten tot het veilig wordt geacht om naar huis te gaan.

Een bijeenkomst van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet in Den Haag is vanavond verstoord door relschoppers. Ze bekogelden het gebouw, waarin de actiegroep een congres hield, met zwaar vuurwerk en gooiden de ramen in. Ook werd zeker een auto vernield.

Bijeenkomst Kick Out Zwarte Piet verstoord, vier aanhoudingen

De bijeenkomst was georganiseerd door de landelijke en lokale Haagse tak van Kick Out Zwarte Piet, een beweging die strijd tegen het gebruik van Zwarte Piet in zijn huidige vorm. De extreemrechtse beweging Pegida had aanhangers opgeroepen om – verkleed als Zwarte Piet – een tegendemonstratie te houden bij het congres. De Haagse ondernemer John van Zweden, die de intocht van Sinterklaas in Den Haag volgende week sponsort, deed vrijdag in de loop van de dag een zelfde oproep. Of de vrijdagavond aangehouden personen leden van Pegida zijn, kon een politiewoordvoerder nog niet zeggen.

Hooligans belagen bijeenkomst Kick Out Zwarte Piet in Den Haag

Volgen Leeslijst Artikel delen Mail de redactie Onderwerpen Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.

Volgens ooggetuigen zouden de mensen van de actiegroep door de politie naar buiten zijn begeleid en weggebracht. 

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

0 Een landelijke bijeenkomst van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Den Haag is vrijdagavond verstoord. Daarbij zijn vier personen aangehouden, maar de politie kan nog niet zeggen of het om voor- en/of tegenstanders van zwarte piet gaat.

Tijdens de verstoring is schade aan een pand aan de Beatrijsstraat ontstaan. Een woordvoerder van de politie zegt dat er enkele ramen en autos zijn vernield. Ook zou er vuurwerk zijn gebruikt, maar de politie kon nog niet zeggen of als gevolg daarvan ook brand is ontstaan.

De politie is na de melding in groten getale uitgerukt en blijft de hele avond bij het pand aanwezig om sporenonderzoek te doen. Volgens de politiewoordvoerder zijn in het gebouw tientallen mensen aanwezig, maar hij kon niet vertellen of er buiten nog mensen staan.

Volgens de website van de actiegroep “delen verschillende sprekers kennis, ervaringen en praktische tools” tijdens de bijeenkomst in aanloop naar de landelijke en lokale intochten die in het weekend van 16 november zullen plaatsvinden.

De actiegroep KOZP is in 2014 opgericht en heeft volgens eigen zeggen als doel om “de racistische figuur zwarte piet uit te bannen”.

De landelijke intocht van Sinterklaas vindt dit jaar plaats in Apeldoorn. De pieten zullen dan alleen roetvegen hebben en dus niet helemaal zwart zijn. Dit is besloten door de NTR, verantwoordelijk voor de registratie en het Sinterklaasjournaal, na afstemming met de gemeente.

“De NTR heeft in 2014 de roetveegpiet geïntroduceerd en het aantal volledig zwart geschminkte pieten geleidelijk afgebouwd”, aldus de NTR.

Een jaar geleden kondigde de omroep ook al aan volledig over te gaan op roetveegpieten, maar in het Sinterklaasjournaal was uiteindelijk een combinatie te zien van geheel zwarte pieten en roetveegpieten.