Bijeenkomst van Kick Out Zwarte Piet in Den Haag hevig verstoord, vijf mensen aangehouden – AD.nl

Bijeenkomst van Kick Out Zwarte Piet in Den Haag hevig verstoord, vijf mensen aangehouden - AD.nl
Bijeenkomst Kick Out Zwarte Piet verstoord, vijf aanhoudingen
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

De bijeenkomst van de omstreden anti-racisme club KOZP werd verstoord door voorstanders van Zwarte Piet die het pand met vuurwerk wilden binnenkomen en ramen ingooiden. Toen de politie arriveerde, troffen agenten een groep mensen aan die vernielingen pleegden en brand hadden gesticht. Ook werden autos in de straat vernield. Een van de wagens zou van anti-piet activist Mitchell Esajas zijn, zo meldt hijzelf op Facebook.

Bijeenkomst actiegroep Kick Out Zwarte Piet met geweld verstoord; vijf aanhoudingen

0 Een landelijke bijeenkomst van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Den Haag is vrijdagavond verstoord. Daarbij zijn vijf voorstanders van Zwarte Piet aangehouden voor geweldpleging en poging tot brandstichting.

Rond 19:30 uur vrijdagavond kreeg de politie een melding dat er schade werd gemaakt in de buurt van een pand aan de Beatrijsstraat. In het pand vond op dat moment een bijeenkomst plaats van Bijeenkomst Kick Out Zwarte Piet. De politie trof in de Beatrijsstraat een groep personen aan die op die vernielingen aan het plegen waren.

DEN HAAG – Een bijeenkomst van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in een pand aan de Beatrijsstraat in Den Haag is vrijdagavond met geweld verstoord. De politie heeft vijf mensen (in de leeftijd van 13 tot 37 jaar) uit Den Haag en Den Andel aangehouden voor openlijke geweldpleging en poging tot brandstichting.

Een woordvoerder van de politie zegt dat er enkele ramen van het pand en autos op de binnenplaats zijn vernield. Ook zou er vuurwerk zijn gebruikt, waarbij brand is ontstaan.

De politie heeft vijf mannen opgepakt van tussen de 13 en 37 jaar, woonachtig in Den Andel en Den Haag. De politie onderzoekt nog precies wat voor rol zij hebben gespeeld tijdens de vernielingen.

De politie is na de melding in groten getale uitgerukt en is de hele avond bij het pand aanwezig geweest om sporenonderzoek te doen. Mitchell Esajas van KOZP meldde rond 22.00 uur uur op Facebook dat de politie “inmiddels de wijk heeft uitgekamd” en dat ze weer naar buiten mogen. Hij is daarna naar het politiebureau gegaan om aangifte te doen.

“Mensen zijn geschrokken, maar gelukkig is iedereen ongedeerd”, zegt Esajas op Facebook. “Pro-pieten en hooligans willen ons hiermee intimideren en angst aanjagen. Ik ben niet angstig maar ik ben benieuwd hoe Nederland hierop zal reageren. Blijven politici en het stille midden stil of gaat er nu een keer actie worden genomen?”

Volgens de website van de actiegroep “delen verschillende sprekers kennis, ervaringen en praktische tools” tijdens de bijeenkomst in aanloop naar de landelijke en lokale intochten die in het weekend van 16 november zullen plaatsvinden.

De actiegroep KOZP is in 2014 opgericht en heeft volgens eigen zeggen als doel om “de racistische figuur zwarte piet uit te bannen”.

De landelijke intocht van Sinterklaas vindt dit jaar plaats in Apeldoorn. De pieten zullen dan alleen roetvegen hebben en dus niet helemaal zwart zijn. Dit is besloten door de NTR, verantwoordelijk voor de registratie en het Sinterklaasjournaal, na afstemming met de gemeente.

“De NTR heeft in 2014 de roetveegpiet geïntroduceerd en het aantal volledig zwart geschminkte pieten geleidelijk afgebouwd”, aldus de NTR.

Een jaar geleden kondigde de omroep ook al aan volledig over te gaan op roetveegpieten, maar in het Sinterklaasjournaal was uiteindelijk een combinatie te zien van geheel zwarte pieten en roetveegpieten.

Pro-pieten hebben tijdens bijeenkomst van #KOZP met vuurwerk het pand geprobeerd in te stormen. Politie was net op tijd ter plaatse Dit was de auto van Mitchell… Dit voor een “onschuldig kinderfeestje”… #KOZP