Kick Out Zwarte Piet verplaatst betoging bij Sinterklaasintocht Den Haag – NOS

Kick Out Zwarte Piet verplaatst betoging bij Sinterklaasintocht Den Haag - NOS
KOZP ziet af van demonstratie langs route van intocht Sinterklaas in Den Haag
KOZP-voorman Jerry Afriye ANP zoom in NOS Nieuws • Binnenland • Vandaag, 10:55 Kick Out Zwarte Piet verplaatst betoging bij Sinterklaasintocht Den Haag Kick Out Zwarte Piet gaat morgen bij de Sinterklaasintocht in Den Haag niet demonstreren langs de route van de intocht. De actiegroep schrijft op Facebook dat is gekozen voor een manifestatie waar omwille van de veiligheid zo veel mogelijk mensen bij moeten zijn. De gemeente Den Haag bevestigt dat de locatie is veranderd, maar wil niet zeggen waar die is.

Na de gewelddadige verstoring van een bijeenkomst van KOZP in Den Haag, vorige week vrijdag, had de groepering vreedzaam willen betogen bij de intocht, waaraan in de Hofstad zwarte pieten deelnemen. Maar “het levensgevaar dat dit met zich zou meebrengen” is voor KOZP reden om van dat plan af te zien. KOZP zegt naar aanleiding van de gebeurtenissen van vorige week honderden nieuwe aanmeldingen te hebben gehad van mensen die willen meedoen met hun actie.

Waar de actiegroep in Den Haag dolgraag de straat op wil om te demonstreren, is in Hoorn een actie afgeblazen. Volgens KOZP heeft de Winkeliersvereniging Ondernemers Stad Hoorn (OSH) laten weten dat in 2020 uitsluitend nog gebruik zal worden gemaakt van schoorsteenpieten. Hoorn Kan Het, de lokale actiegroep van KOZP, zal ook met de OSH om de tafel gaan zitten om het uiterlijk van de piet te bespreken.

KOZP houdt er dus rekening mee dat voorstanders van Zwarte Piet opnieuw geweld willen gebruiken. “Hoe groter de opkomst is, hoe veiliger de demonstratie voor individuele deelnemers wordt.”

Sinterklaas komt in Den Haag om 11.30 uur aan in de haven van Scheveningen. Daarna volgt een urenlange rijtoer door de hele stad, die om 17.00 uur eindigt op het Plein in het centrum.

Tientallen mensen vielen vorige week vrijdag een gebouw in Den Haag aan waar KOZP aan het vergaderen was. Ramen werden ingeslagen en vuurwerk werd afgestoken. Vijf mensen werden opgepakt. “Na deze terreurdaad wilde KOZP Den Haag niets liever dan hun grondrecht op betoging uitoefenen, door vreedzaam langs de intocht te demonstreren. Het levensgevaar dat dit met zich mee zou brengen, in het bijzonder voor zwarte mensen en andere mensen van kleur, was voor de beweging reden om toch van het plan af te zien”, schrijft de groep.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Ook maakte de actiegroep donderdag bekend een meldpunt voor bedreigingen, opruiing, discriminatie en (anti-zwart) racisme te openen, zowel online als offline. KOZP wil alle meldingen voorleggen aan anti-discriminatie voorzieningen, aan het OM en de politie en aan de VN-rapporteur voor racisme en xenofobie, aldus Esajas. Daarnaast zullen vrijwilligers van KOZP naar intochten gaan waar voor het eerst geen Zwarte Piet te zien is om in de gaten te houden of dit ook daadwerkelijk het geval is. Mensen kunnen er melding van maken als ze racistische elementen of zwarte pieten tegenkomen in winkels, op scholen en op andere plekken. Want, zegt Esajas, het is cruciaal voor de intochtcomités en gemeenten om de afschaffing van de racistische karikatuur in één keer goed te doen.

Video: Piet wel of niet Zwart? Eindhovenaren zijn gedoe beu.