Voorstanders van zwarte piet hangen Den Haag vol met protestposters – AD.nl

Voorstanders van zwarte piet hangen Den Haag vol met protestposters - AD.nl
In deze plaatsen wordt tegen en voor Zwarte Piet gedemonstreerd
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

KOZP-voorman Jerry Afriye ANP zoom in NOS Nieuws • Binnenland • Gisteren, 10:55 Kick Out Zwarte Piet verplaatst betoging bij Sinterklaasintocht Den Haag Kick Out Zwarte Piet gaat morgen bij de Sinterklaasintocht in Den Haag niet demonstreren langs de route van de intocht. De actiegroep schrijft op Facebook dat is gekozen voor een manifestatie waar omwille van de veiligheid zo veel mogelijk mensen bij moeten zijn. De gemeente Den Haag bevestigt dat de locatie is veranderd, maar wil niet zeggen waar die is.

Kick Out Zwarte Piet verplaatst betoging bij Sinterklaasintocht Den Haag

1 In veel plaatsen zet Sinterklaas dit weekend voet aan wal. Bij meerdere van die intochten, al dan niet met zwarte pieten, zijn demonstraties aangekondigd tegen en voor Zwarte Piet. Een overzicht van de plaatsen waarvan bekend is dat er geprotesteerd wordt.

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft aangekondigd zaterdag tijdens de Sinterklaasintocht in meerdere plaatsen te demonstreren. De actiegroep wil met de protesten duidelijk maken dat bij intochten met Zwarte Pieten “Nederlanders bewust worden uitgesloten”.

Op het moment van de verstoring ontstond paniek in de zaal, vertelde Mitchell Esajas van KOZP al eerder:

Bij de landelijke intocht, die dit jaar in Apeldoorn is, is Kick Out Zwarte Piet niet aanwezig. De actiegroep protesteert daar niet omdat daar uitsluitend roetveegpieten zijn. Wel zijn in de stad demonstraties aangekondigd voor Zwarte Piet.

In Goor denkt de sinterklaascommissie er hetzelfde over. “De pietenkleur blijft onderwerp van gesprek, maar wij doen er niets meer op uit”, zegt Leoniek Holtmaat, voorzitter van de Steunpieten in Goor. “Twee jaar geleden werd Sint-Nicolaas vergezeld van Minion-pieten, (karakters uit de animatiefilm de Verschrikkelijke Ikke, red.) en vorig jaar introduceerden we de pinguïn-pieten. Zodat iedereen kon zien dat het mogelijk is om pieten op een bepaalde manier te kleden en toch Zwarte Piet zijn. Zondag komt Sinterklaas aan in Goor. Het spektakel wordt elke keer groter met activiteiten op het Twente Kanaal. Maar de pieten blijven voortaan gewoon zwart.”

KOZP is wel in Groningen met tientallen demonstranten aanwezig, ondanks dat een deel van de aanhang van FC Groningen op sociale media waarschuwde om niet te komen.

Het besluit bracht volgens Kruiskamp wel heel wat commotie teweeg. “Op social media kwam er veel kritiek, van volwassenen, niet van kinderen”, benadrukt hij. “Vijftien jaar geleden introduceerden we bruine pieten. Niemand deed daar moeilijk over. Maar de kleur van piet ligt momenteel gevoelig. Daarom voeren we aanpassingen ook langzaam in. In feite is het een maatschappelijke verandering en daar ontkom je niet aan. Wij zijn ervan overtuigd dat als we de sinterklaastraditie in ere willen houden, we invulling moeten geven aan de maatschappelijke behoefte. In dit geval de behoefte van de kinderen.”

Voorstanders van Zwarte Piet zullen een tegengeluid laten horen, maar hebben aangekondigd het protest wel vredig te willen laten verlopen. Beide protestgroepen staan naast elkaar op het Emmaplein, aan het begin van de route die Sinterklaas aflegt.

VriezenveenDe stichting Intocht Sinterklaas Vriezenveen koos daarentegen heel bewust wel voor twee roetveegpieten bij de intocht zaterdag. Voorzitter Mijnt Kruiskamp legt uit waarom. “De stichting is opgezet met als doel om het kinderfeest in ere te houden. Het zijn daarom de kinderen die de grootste stem in het kapittel hebben. En omdat we op basisscholen en in het jaarlijkse sinterklaashuis vragen kregen als: ‘waar blijven de andere pieten?’ waarmee gedoeld werd op niet-zwarte pieten, maakten we de keuze voor roetveegpieten. Als bestuur staan wij unaniem achter die beslissing.”

In Noord-Holland protesteert Kick Out Zwarte Piet onder meer in Alkmaar. Daar staan de tegenstanders van Zwarte Piet in de Koorstraat naast de Grote Sint-Laurenskerk in Alkmaar.

De kindervriend komt in Enschede zaterdag aan met bruine pieten, laat de organiserende Sint-Nicolaascommité weten. “De pietendiscussie leeft in onze stad, tot op heden, helemaal niet”, vertelt voorzitter Marloes Wagenaar. “Daar zijn wij natuurlijk blij mee. De invulling van de intocht bekijken we per jaar. Dit jaar zijn de pieten bruin, met toevoeging van typetjes als onder meer Bob de Bouwer, Mario en Luigi, snoeppieten.”

Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn demonstraties vóór Zwarte Piet niet bij de gemeente aangemeld.

Waar de discussie voortduurt, is het onderwerp voor de sinterklaascommissie in Tubbergen geen heet hangijzer. In het Twentse dorp blijft Zwarte Piet zwart. “Het laatste wat wij willen is er een politieke discussie van maken. Aan Zwarte Piet is niks racistisch, het is een traditie. Wij hebben respect voor alle mensen en alle huidskleuren. Zwarte Piet blijft dus Zwarte Piet in Tubbergen”, aldus de eensgezinde sinterklaascommissie.

KOZP was in eerste instantie ook van plan te protesteren in Hoorn, maar daar zag het vrijdagochtend van af. Volgens de tegenstanders van Zwarte Piet is daarvoor gekozen, omdat volgend jaar in Hoorn alleen nog “schoorsteenpieten” aanwezig zullen zijn. Zo kan de organisatie van de intocht in Hoorn volgens KOZP “in alle rust de transitie voltooien”.

“In Steenwijk komen zaterdagmiddag om half twee geen gekleurde pieten aan en ook niet alleen roetveegpieten. Dat is het enige wat we erover zeggen. Hoe meer uitspraken erover gedaan worden, hoe meer actiegroepen, voor en tegen, we ermee uitnodigen. En dat willen we niet. Het sinterklaasfeest is een kinderfeest en daar gaat het om. De traditie die wij sowieso hanteren is dat Sint-Nicolaas in Steenwijk met de boot aankomt.”

Terug naar het noorden: daar protesteert KOZP in Leeuwarden. Vorig jaar liep de demonstratie daar uit de hand, nadat voorstanders van Zwarte Piet de confrontatie aangingen met KOZP.

Zwarte Piet, gekleurde Piet of roetveegpiet? De sinterklaascommissies in Overijssel laten zich niet beïnvloeden door de perikelen over de kleur van de knecht van Sinterklaas. Morgen zet de goedheiligman voet op Nederlandse bodem in Apeldoorn, vergezeld door roetveegpieten. Maar welke pieten kunnen we bij de Overijsselse intochten verwachten?

Alleen KOZP heeft zich bij de gemeente Leeuwarden aangemeld om te demonstreren. De actiegroep zal dat doen op het Wilhelminaplein.

Ook in Steenwijk blijven de looks van piet een verrassing. “Als organisatie gaan wij niet mee in de pietendiscussie”, laat Janneke ten Brink van de Sinterklaascommissie weten. “In Steenwijk zijn wij best traditioneel, maar we lopen niet als een kip zonder kop achter de menigte aan. Als pieten zwart zijn kan dat en roetveegpiet kan ook.”

De gemeente heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen, om te voorkomen dat het zaterdag opnieuw uit de hand loopt. Maar volgens Omrop Fryslân wil de gemeente niet zeggen wat die maatregelen inhouden.

In Deventer laten ze zich voor de intocht niet uit over de kleur. “We kiezen voor een ander alternatief en daar doen we geen uitspraak over”, aldus projectleider Jesse-Beau Husken namens Stichting Zwarte Hond dat de sinterklaasspelen in de Grote Kerk in Deventer organiseert.

In Emmen is Kick Out Zwarte Piet niet aanwezig, maar wel zijn de actiegroepen Wakker Noorden (voor Zwarte Piet) en De Lieve Goede Sint (tegen traditionele Zwarte Piet) met elk zon twintig demonstranten aanwezig.

“De discussie leeft helaas nog altijd”, zegt Husken. “Maar als ik de meningen van de inwoners van Deventer hoor, gaat bij het merendeel de voorkeur uit naar Zwarte Piet. Daarom is het een lastige beslissing en brengen we er voor de intocht niets over naar buiten.”

Beide groeperingen hebben volgens een woordvoerder van de gemeente een plek gekregen op het Raadhuisplein. Volgens de woordvoerder zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen. Signalen van andere partijen die willen protesteren heeft de gemeente niet gekregen.

In Nijmegen hebben hooligans van NEC volgens het AD aangekondigd “in te grijpen” als Kick Out Zwarte Piet zich laat horen tijdens een protestactie. Ook zou de hulp van hooligans uit Deventer, Eindhoven en Oss zijn ingeroepen.

KOZP gaat demonstreren in de buurt van de Waalkade, waar Sinterklaas aankomt. Ook Pegida had zich aangemeld voor een demonstratie, maar zag daar toch van af, nadat het lucht kreeg van de mogelijk aanwezige hooligans.

Vorig jaar waren er al wat incidenten rondom de protesten van zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet. De burgemeester van Nijmegen heeft naar aanleiding van de onrust van vorig jaar twee mensen een verbod gegeven om in de stad te komen tijdens de intocht.

Pegida had zich bij de gemeente Eindhoven ook aangemeld om te demonstreren voor Zwarte Piet, maar trok zich toch terug. Kick Out Zwarte Piet is ook niet in Eindhoven, omdat de gemeente beloofd heeft volgend jaar geen Zwarte Pieten, maar alleen roetveegpieten te gebruiken.

Vorig jaar was KOZP-voorman Jerry Afriyie bij het protest in Eindhoven en werd hij bekogeld met eieren.

Ook een dag later (zondag) demonstreert KOZP in Noord-Brabant. Dan wil het aan de Buitenhaven een geluid tegen Zwarte Piet laten horen tijdens de Sint-intocht in Den Bosch.

In Dordrecht heeft KOZP een demonstratievak toegewezen gekregen op de hoek van de Lange Geldersekade en het Grotekerksplein. Die plek ligt ook op de route die Sinterklaas aflegt.

In Den Haag wilde Kick Out Zwarte Piet in eerste instantie langs de route demonstreren. Maar vanwege de veiligheid van de deelnemers zag de actiegroep daar toch van af. In overleg met de gemeente is een nieuwe locatie gevonden bij het Koekamp.

Vorige week werd een bijeenkomst van Kick Out Zwarte Piet in Den Haag verstoord. Andere groeperingen hebben zich niet bij de gemeente Den Haag gemeld voor protestacties.

Ook tijdens de intocht in Willemstad (Curaçao) komt KOZP zaterdag in protest. Vooralsnog zijn daar geen tegendemonstraties gepland.