Voorstanders van Zwarte Piet hangen honderden posters op in Den Haag – NU.nl

Voorstanders van Zwarte Piet hangen honderden posters op in Den Haag - NU.nl
Den Haag hangt vol met protestposters waarop KOZP-voorman is afgebeeld als Zwarte Piet
Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

0 Langs de route van de intocht van Sinterklaas in Den Haag hebben voorstanders van Zwarte Piet in de nacht van vrijdag op zaterdag honderden posters opgehangen. “Den Haag houdt van Zwarte Piet, niet van zeurpieten”, is op de posters te lezen.

In Goor denkt de sinterklaascommissie er hetzelfde over. “De pietenkleur blijft onderwerp van gesprek, maar wij doen er niets meer op uit”, zegt Leoniek Holtmaat, voorzitter van de Steunpieten in Goor. “Twee jaar geleden werd Sint-Nicolaas vergezeld van Minion-pieten, (karakters uit de animatiefilm de Verschrikkelijke Ikke, red.) en vorig jaar introduceerden we de pinguïn-pieten. Zodat iedereen kon zien dat het mogelijk is om pieten op een bepaalde manier te kleden en toch Zwarte Piet zijn. Zondag komt Sinterklaas aan in Goor. Het spektakel wordt elke keer groter met activiteiten op het Twente Kanaal. Maar de pieten blijven voortaan gewoon zwart.”

Op de poster is de beeltenis van Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet gefotoshopt op het gezicht van een Zwarte Piet.

Het besluit bracht volgens Kruiskamp wel heel wat commotie teweeg. “Op social media kwam er veel kritiek, van volwassenen, niet van kinderen”, benadrukt hij. “Vijftien jaar geleden introduceerden we bruine pieten. Niemand deed daar moeilijk over. Maar de kleur van piet ligt momenteel gevoelig. Daarom voeren we aanpassingen ook langzaam in. In feite is het een maatschappelijke verandering en daar ontkom je niet aan. Wij zijn ervan overtuigd dat als we de sinterklaastraditie in ere willen houden, we invulling moeten geven aan de maatschappelijke behoefte. In dit geval de behoefte van de kinderen.”

De organisatie van de intocht in Den Haag heeft een schoonmaakbedrijf ingehuurd om de posters zo snel mogelijk te verwijderen. Ze zijn geplakt op winkels, op de pakjesboot en op plekken in de haven.

“Deze actie brengt ons erg achter op schema”, zegt de organisatie in gesprek met Omroep West. “De actie is misschien goed bedoeld, maar ondernemers moeten nu starten met het schoonmaken van hun ruiten voordat ze open kunnen.”

De kindervriend komt in Enschede zaterdag aan met bruine pieten, laat de organiserende Sint-Nicolaascommité weten. “De pietendiscussie leeft in onze stad, tot op heden, helemaal niet”, vertelt voorzitter Marloes Wagenaar. “Daar zijn wij natuurlijk blij mee. De invulling van de intocht bekijken we per jaar. Dit jaar zijn de pieten bruin, met toevoeging van typetjes als onder meer Bob de Bouwer, Mario en Luigi, snoeppieten.”

Naast het schoonmaakbedrijf helpen ook beveiligers om de posters te verwijderen. Het is nog niet duidelijk wie achter de actie zit.

De bijeenkomst was georganiseerd door de actiegroep Eindhoven handhaaft Zwarte Piet. In Eindhoven vindt momenteel het lichtspektakel Glow plaats dat talloze kijkers trekt. De organisatie is niet te spreken over wat zij ervaart als het verstoren van een kinderfeest door Kick Out Zwarte Piet (KOZP).

De Sint komt tijdens de lokale intocht in Den Haag rond 11.00 uur aan wal. De landelijke intocht vindt dit jaar plaats in Apeldoorn.

Aan de intocht in Eindhoven doen dit jaar voor het laatst Zwarte Pieten mee, beloofde burgemeester John Jorritsma onlangs. Vanaf volgend jaar lopen roetveegpieten mee. Volgens Eindhoven handhaaft Zwarte Piet moet de burgemeester zich niet met het Sinterklaasfeest bemoeien.

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) demonstreert vanaf 13.00 uur in de hofstad. De organisatie wilde eerst langs de route van de intocht demonstreren, maar om de veiligheid van de deelnemers te kunnen garanderen is de organisatie naar een andere plek uitgeweken.

De manifestanten zongen meermaals het lied Sinterklaas wie kent hem niet van Henk Westbroek. De bekende Brabander Johan Vlemmix brak in een korte toespraak een lans voor Zwarte Piet. Ik hou van Zwarte Piet en zal dat altijd blijven doen, zei hij.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Zon 150 mensen hebben vrijdagavond in Eindhoven meegedaan aan een manifestatie voor het behoud van Zwarte Piet.