Groenendijk stapt op als trainer van ADO Den Haag – NU.nl

Groenendijk stapt op als trainer van ADO Den Haag - NU.nl
Groenendijk weg bij ADO Den Haag | Voetbal
Mijn NU.nl Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Cultuur en Media Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Mijn NU.nl Voetbal Champions League Formule 1 GP-spel Wielrennen Meer Sport Voorpagina Net binnen Meest gelezen Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Achtergronden Video Podcast Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Beurs Aandelen Vacatures Verkeer Sport Voetbal Champions League Formule 1 GP-spel Schaatsen Voetbal scores Tech Games Reviews Achtergrond Cultuur en Media Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap TV gids Overig Dieren Eten en drinken Festival Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Tickets Uit Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Midden-Zeeland Rotterdam Utrecht West-Brabant Adverteren NUfolder Shop Vacature Hallo! Je browser is verouderd. Daarom werken bepaalde elementen van NU.nl mogelijk niet goed. Upgrade je browser via Instellingen. NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

7 Alfons Groenendijk heeft maandag zijn ontslag ingediend als trainer van ADO Den Haag. De oud-voetballer stapt op vanwege de teleurstellende resultaten van de geplaagde Eredivisionist.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

“Ik heb een geweldige tijd gehad, maar voor nu is het goed zo”, zegt Groenendijk op de site van ADO. “Een frisse wind, met een ander gezicht voor de groep, kan wel iets doen met het team. Daarom denk ik dat dit de juiste keuze is, hoe moeilijk het ook is. Helaas kunnen niet alle sprookjes een goed einde hebben.”

Groenendijk stapt met pijn in het hart op bij ADO Den Haag

De 55-jarige Groenendijk kondigde zaterdag na de kansloze nederlaag bij Heracles Almelo (4-0) al aan dat hij zich zou beraden over zijn eigen positie. Het was de tiende nederlaag van het seizoen van ADO, dat op de zeventiende plek staat en zodoende in degradatiezorgen verkeert.

“Ik heb na die wedstrijd de hele nacht niet geslapen”, zegt de vertrokken coach. “Het is drie keer gelukt om de juiste flow te vinden, maar het is erg lastig gebleken om dat als trainer een vierde keer voor elkaar te krijgen bij dezelfde club. Voor de toekomst van ADO Den Haag is het goed als er iets gebeurt.”

Algemeen directeur Mohammed Hamdi had Groenendijk, die tussen 1982 en 1987 als speler uitkwam voor het toenmalige FC Den Haag, langer willen zien blijven. “Fons had absoluut nog onze steun, maar we respecteren zijn besluit. Ondanks de huidige prestaties heeft hij het uitstekend gedaan en dat zullen we nooit vergeten.”

Groenendijk werd in februari 2017 aangesteld bij ADO, waar hij de destijds ontslagen Zeljko Petrovic opvolgde. Hij behoedde de Hagenaars in zijn eerste maanden voor degradatie en leidde de club in zijn eerste volledige seizoen naar de zevende positie, goed voor deelname aan de play-offs voor Europees voetbal.

Vorig seizoen deed ADO het opnieuw verdienstelijk door op de negende plek te eindigen, maar dat succes kon de club uit de Hofstad niet voortzetten. Mede door het vertrek van Abdenasser El Khayati – vorig seizoen goed voor zeventien competitietreffers – ontbreekt de kwaliteit om uit de onderste regionen weg te blijven.

Nummer zeventien ADO heeft momenteel elf punten, nog maar drie meer dan hekkensluiter RKC Waalwijk. VVV-Venlo (zestiende) en PEC Zwolle (vijftiende) staan op respectievelijk één en twee punten van ADO. Dit seizoen degraderen er twee clubs uit de Eredivisie.

Groenendijk, die eerder in Nederland hoofdtrainer van Willem II, Excelsior en FC Den Bosch was, is de vierde trainer in de Eredivisie die de Kerst niet heeft gehaald. Ook Feyenoord (Jaap Stam), VVV-Venlo (Robert Maaskant) en Vitesse (Leonid Slutsky) hebben inmiddels een andere coach voor de groep.

De matige resultaten van ADO liggen ten grondslag aan het vertrek van de voormalig middenvelder. ADO bezet na vijftien speelronden de zeventiende plek in de Eredivisie. Alleen RKC Waalwijk heeft nog drie punten minder. Afgelopen zaterdag ging ADO met 4-0 onderuit bij Heracles. Na afloop was duidelijk dat Groenendijk twijfelde over zijn positie.

Dirk Heesen neemt de taken als hoofdtrainer voorlopig waar. De prestaties zijn dit seizoen slecht en ik had niet het gevoel dat ik dit snel zou kunnen ombuigen. Het is drie keer gelukt om de juiste flow te vinden, maar het is erg lastig gebleken om dat als trainer een vierde keer voor elkaar te krijgen bij dezelfde club. Voor de toekomst van ADO Den Haag is het daarom goed als er iets gebeurt, laat Groenendijk weten. Hij stond sinds 2017 aan het roer bij ADO.

De voormalig middenvelder stond tussen 1982 en 1987 ook als voetballer onder contract bij de club uit Den Haag. Het is een besluit met pijn in het hart. De afgelopen periode was lastig, maar ik heb een fantastische tijd gehad bij ADO Den Haag. Helaas kunnen niet alle sprookjes een goed einde hebben. Het is een onvergetelijke periode geweest en daarvoor wil ik iedereen bedanken.

Groenendijk is de vierde trainer die dit seizoen vertrekt bij een club uit de Eredivisie. Jaap Stam (Feyenoord), Robert Maaskant (VVV-Venlo), Leonid Slutsky (Vitesse) gingen hem voor. Slutsky stapte afgelopen vrijdag op na de nederlaag van Vitesse op bezoek bij SC Heerenveen.

Onder Groenendijk eindigde ADO als elfde, negende en zevende in de eredivisie. Afgelopen zomer lijkt ADO het vertrek van Abdenasser El Khayati en Sheraldo Becker onvoldoende te hebben opgevangen. Fons had absoluut nog steun binnen ADO Den Haag, maar we respecteren zijn besluit, zegt algemeen directeur Mohammed Hamdi. We vinden het jammer dat hij vertrekt, maar kijken terug op een zeer succesvolle samenwerking.