Inwoner Den Haag over rellende jeugd: Ben bang dat dit gaat escaleren – RTL Nieuws

Inwoner Den Haag over rellende jeugd: \Ben bang dat dit gaat escaleren\ - RTL Nieuws
Kind (9) opgepakt met molotovcocktail in onrustige Haagse wijk Duindorp
Inwoners in en rond de Haagse wijk Duindorp moeten toekijken hoe meerdere groepen jongeren vernielingen aanrichten in de buurt. "Ik maak me wel zorgen. Dit is niet de laatste keer. Ik ben bang dat het verder deze kant op gaat", zegt een inwoner van Den Haag.

Deze inwoner, die liever niet bij naam genoemd wil worden, woont net buiten Duindorp maar krijgt alsnog veel mee van al het vandalisme, zegt hij tegen RTL Nieuws. “Ik zat een serie te kijken en hoorde buiten een helikopter. Toen ging ik toch even kijken en zag ik een groep jongens hekken verplaatsen en een scooter in de fik steken. Vervolgens renden ze weg.”

Het is de derde avond op rij dat het onrustig is in de Haagse wijk. Er zijn meerdere brandjes gesticht, de ME is met vuurwerk bekogeld en de politie heeft al meerdere aanhoudingen gedaan. Gisteren werden 13 mensen aangehouden.

De onrust in Duindorp heeft te maken met het besluit waardoor er dit jaar met oudjaar geen groot vreugdevuur zal zijn. De Duindorp Vreugdevuur Stichting trok de stekker uit het plan vanwege te hoge eisen die de gemeente Den Haag zou hebben gesteld.

“Ik heb het gevoel dat het steeds meer deze kant op verplaatst”, zegt de inwoner uit Den Haag. “Ik merk ook dat er steeds meer mensen van buitenaf komen met het idee om het de politie moeilijk te maken. Ik maak me wel zorgen.”

Mijn NU.nl Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Cultuur en Media Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Mijn NU.nl Binnenland Buitenland Politiek Klimaat Achtergronden Podcast Video Voorpagina Net binnen Meest gelezen Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Achtergronden Video Podcast Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Beurs Aandelen Vacatures Verkeer Sport Voetbal Champions League Formule 1 GP-spel Schaatsen Voetbal scores Tech Games Reviews Achtergrond Cultuur en Media Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap TV gids Overig Dieren Eten en drinken Festival Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Tickets Uit Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Midden-Zeeland Rotterdam Utrecht West-Brabant Adverteren NUfolder Shop Vacature Hallo! Je browser is verouderd. Daarom werken bepaalde elementen van NU.nl mogelijk niet goed. Upgrade je browser via Instellingen. NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

125 De politie heeft zondagavond een kind van negen jaar oud opgepakt omdat hij rondliep met een molotovcocktail in de Haagse wijk Duindorp, zo wordt maandag bevestigd aan NU.nl. Samen met meer dan tien andere ordeverstoorders werd hij ingerekend.

Een groep mensen had zondagavond de weg gebarricadeerd, brandjes gesticht en voertuigen vernield. Om de brandweer te beschermen is uiteindelijk ook de Mobiele Eenheid (ME) ingezet.

Video: Day after: Duindorp oorlogsgebied na afgelasten vreugdevuur

“Het is onaanvaardbaar dat de bewoners van Duindorp worden blootgesteld aan dit soort ongeregeldheden en dat er op deze schaal vernielingen worden aangericht. Dat geldt ook voor het belemmeren van hulpdiensten, onder meer door gebruik van kraaienpoten (scherpe voorwerpen die worden gebruikt om voertuigen te vertragen, red.) en het opwerpen van barricades”, zo laat waarnemend burgemeester Johan Remkes weten.

Volgens Remkes zijn afspraken gemaakt met de handhavings- en hulporganisatie om “in nauw overleg op te trekken en op te treden om aan deze wetteloosheid het hoofd te bieden”.

De verdachten zijn opgepakt op verdenking van het plegen van openlijk geweld, vernieling en baldadigheid. Ze zijn allemaal weer op vrije voeten, maar moeten zich binnenkort verantwoorden.

Het is onrustig in de wijk sinds de gemeente vorige week meldde dat er dit jaar waarschijnlijk geen vreugdevuren zullen plaatsvinden. Volgens de gemeente ontbreekt het aan een professionele organisatie.

De organisatie van het vreugdevuur in Duindorp besloot hierop de stekker eruit te trekken. De organisatie was maandag niet voor commentaar bereikbaar.