Den Haag zet definitief streep door vreugdevuren: vergunning afgewezen – RTL Nieuws

Den Haag zet definitief streep door vreugdevuren: vergunning afgewezen - RTL Nieuws
Derde avond vol rellen: dit is er aan de hand in witte enclave Duindorp
De gemeente Den Haag verstrekt de organisatoren in Duindorp en Scheveningen geen vergunning voor het bouwen van vreugdevuren tijdens de jaarwisseling. Dat schrijft waarnemend burgemeester Remkes in een brief aan de gemeenteraad.

Remkes laat daarin weten dat het college van burgemeester en wethouders helaas heeft moeten besluiten om niet tot vergunningverlening voor de vreugdevuren op Scheveningen en in Duindorp over te gaan.

Mijn NU.nl Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Cultuur en Media Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Mijn NU.nl Binnenland Buitenland Politiek Klimaat Achtergronden Podcast Video Voorpagina Net binnen Meest gelezen Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Achtergronden Video Podcast Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Beurs Aandelen Vacatures Verkeer Sport Voetbal Champions League Formule 1 GP-spel Schaatsen Voetbal scores Tech Games Reviews Achtergrond Cultuur en Media Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap TV gids Overig Dieren Eten en drinken Festival Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Tickets Uit Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Midden-Zeeland Rotterdam Utrecht West-Brabant Adverteren NUfolder Shop Vacature Hallo! Je browser is verouderd. Daarom werken bepaalde elementen van NU.nl mogelijk niet goed. Upgrade je browser via Instellingen. NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

De vergunningen waren nodig omdat de vreugdevuren de afgelopen jaarwisseling enorm uit de hand liepen. De stapels werden veel hoger dan afgesproken met de gemeente, die niet genoeg deed om de regels te handhaven. Smeulend hout kwam neer in Scheveningen en richtte daar veel schade aan.

De bouwers hadden nu onder meer een aansprakelijkheidsverzekering moeten afsluiten, maar geen verzekeraar wilde daar zijn handen aan branden. Brandweer en politie waren kritisch over de voorgestelde maatregelen voor de veiligheid van de bezoekers.

Duindorp zei vorige week al geen vreugdevuur meer te organiseren, omdat de gemeente Den Haag “na haar eigen falen de afgelopen jaren dit jaar 0,0 procent aandeel wil hebben in de realisatie hiervan en het geheel eigenlijk uitzichtloos wil schrappen uit het Haagse straatbeeld”.

In Duindorp is het al dagen onrustig in verband met het schrappen van het vreugdevuur. Tientallen jongeren richtten vernielingen aan.

De hulpdiensten hebben geen positief advies uitgebracht over het dit jaar laten plaatsvinden van de vreugdevuren, zo schrijft het Haagse college. De organisatoren hebben vervolgens ook nagelaten om de stukken die ze moesten aanleveren te verbeteren of aan te vullen.

Gisteren zijn twaalf mensen aangehouden, onder wie zes jongeren. Ze gooiden onder meer met stenen en vuurwerk naar de mobiele eenheid en staken afval en containers in brand. Zondag waren dertien mensen opgepakt. 

130 Den Haag heeft dinsdagmiddag definitief geen vergunning afgegeven voor vreugdevuren in Duindorp en Scheveningen tijdens de jaarwisseling. Het college van burgemeester en wethouders (B en W) schrijft dat in een brief aan de Haagse gemeenteraad.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

De laatste dagen was het onrustig in de Haagse wijk Duindorp. Maandagavond werden twaalf mensen aangehouden, van wie zes minderjarigen. Ook op zondag- en zaterdagavond moest de Mobiele Eenheid (ME) in actie komen en werden aanhoudingen verricht.