Tientallen meldingen van brand in Den Haag | Binnenland – Telegraaf.nl

Tientallen meldingen van brand in Den Haag | Binnenland - Telegraaf.nl
Politie valt woningen binnen na rellen in Haagse wijk Duindorp
DEN HAAG – Update 00.37 – Woede om het afgelasten van vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp heeft een kettingreactie veroorzaakt die zich dinsdagavond uitstrekte over talloze plekken in Den Haag. Tientallen meldingen van brandstichting werden gedaan. Hagenaars zitten in angst. Ze vertelden dat er zeventig branden waren!

De politie heeft dinsdagavond in de Haagse wijk Duindorp vier aanhoudingen verricht, omdat de APV, de Algemeen Plaatselijke Verordening, werd overtreden. Wat dat precies inhoudt, kan de politie niet zeggen.

Ook vreugdevuur Scheveningen komt er niet; gemeente geeft geen vergunning

De rust is in díe wijk rond middernacht grotendeels weergekeerd. De hele avond waren veel jongeren op straat. Op en rond het Tesselseplein in Duindorp hing een gespannen sfeer. Tientallen jongeren dwaalden in groepjes rond bij het plein. Ze hadden capuchons op of droegen een sjaal voor hun gezicht. Af en toe werd zwaar vuurwerk gegooid. Het leek, hoewel gespannen, wel minder gewelddadig dan de afgelopen dagen.

Voor het eerst moesten Scheveningen en ook het naburige Duindorp een vergunning aanvragen voor hun traditionele brandstapels van pallets die met Oudjaar in brand worden gestoken. Den Haag stelde de vergunning verplicht omdat de vreugdevuren afgelopen jaren veel te hoog waren gemaakt. Daardoor kreeg Scheveningen in de nieuwjaarsnacht te maken kreeg met een riskante vonkenregen die schade aanrichtte en branden veroorzaakte.

Toch waren er op meerdere plekken in Duindorp kleine brandjes, zag ook Telegraaf-correspondent Tanja Verkaik, die in de wijk aanwezig was. De branden waren echter niet alleen voor die wijk voorbehouden. Uit de hele stad kwamen meldingen. Ze hielden tot laat aan.

De bouwers van de vreugdevuren hebben aangekondigd dat er als alternatief in Scheveningen en Duindorp met Oudjaar een besloten feest wordt georganiseerd met maximaal 2500 bezoekers per locatie. De organisaties achten zich niet verantwoordelijk voor wat er buiten die locaties gebeurt.

Vooral afvalcontainers werden in brand gezet, maar ook autos en scooters. Bij Esther de Jong voor het huis werd een container in brand gezet. Ze wil haar adres niet bij De Telegraaf vermeld laten worden – uit angst. Wijze raad heeft ze wel. Alle mensen die verbouwen en een container voor hun woning hebben, doen er goed aan deze verwijderen tot en met oud en nieuw.

Deze daders deinzen voor niks terug nu hun vreugdevuur hen is afgenomen. Ze gaan rücksichtslos de hele stad terroriseren, ook buiten hun eigen wijken, aldus De Jonge.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Zelf belde ze rond 23.00 uur de hulpdiensten. Ik kreeg te horen dat het even kon duren omdat er tegelijkertijd zeventig branden her en der in de stad waren. Zeventig! Personen in het zwart op scooters kwamen in alle hectiek hier nog even langs scheuren om te kijken. Naar hun resultaat, waarschijnlijk. Na een klein half uur kwam de brandweer alsnog. Volgens De Jong gaat het om een duidelijk vooropgezet plan om om op diverse plekken containers in brand te steken. De chaos regeert. Hoe moet dat straks met oudejaarsnacht gaan?

Hoeveel branden er precies waren, kunnen de autoriteiten nog niet zeggen. Tussen 21.45 en 00.30 uur waren er 47 zogeheten 112-meldingen van brand in Den Haag.

Tips? App naar onze whatsapp tiplijn. Klik op de link of zet ons nummer in je telefoon: +31 613650952.

De autoriteiten waren vooraf al bevreesd voor nieuwe onlusten, vooral in Duindorp. Autos en scooterrijders die dinsdagavond die wijk in wilden, werden tegengehouden en gecontroleerd door politiemensen. Af en toe moest ook een achterklep van een auto worden opengemaakt voor controle.

Bij alle toegangswegen naar Duindorp staan checkpoints, lieten ooggetuigen weten aan De Telegraaf. Agenten vroegen automobilisten waarom ze naar Duindorp moesten. Als dit geen goede reden is, worden de autos teruggestuurd, zo klonk het.

Enkele buurtbewoners staken de politieagenten een hart onder de riem. MEers kregen een bakkie aangeboden, terwijl elders een groepje jongeren, even later, wat weinig flatteuze leuzen naar agenten schreeuwden.

In Duindorp is het al enkele dagen onrustig. Tientallen jongeren hebben vernielingen aangericht. Relschoppers gooiden maandag onder meer met stenen en vuurwerk naar de mobiele eenheid en staken afval en containers in brand.

Maandag werden twaalf mensen aangehouden, onder wie zes jongeren. Een dag eerder waren dertien mensen aangehouden. De politie deed dinsdag invallen in Duindorp.

In de wijk is het onrustig sinds duidelijk werd dat er in de aanloop naar de jaarwisseling geen vreugdevuren mogen worden opgebouwd. Tegelijkertijd zijn ook veel wijkbewoners juist boos over de plunderjeugd.

De gasten die dit flikken zie je hier niet overdag, maar pas als het donker is. Ze denken dat ze de baas zijn hier, zei een Duindorper eerder tegen deze krant. Als ze komen, gaan ze los, want hier gebeurt het, denken ze.

Mijn NU.nl Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Cultuur en Media Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Mijn NU.nl Binnenland Buitenland Politiek Klimaat Achtergronden Podcast Video Voorpagina Net binnen Meest gelezen Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Achtergronden Video Podcast Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Beurs Aandelen Vacatures Verkeer Sport Voetbal Champions League Formule 1 GP-spel Schaatsen Voetbal scores Tech Games Reviews Achtergrond Cultuur en Media Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap TV gids Overig Dieren Eten en drinken Festival Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Tickets Uit Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Midden-Zeeland Rotterdam Utrecht West-Brabant Adverteren NUfolder Shop Vacature Hallo! Je browser is verouderd. Daarom werken bepaalde elementen van NU.nl mogelijk niet goed. Upgrade je browser via Instellingen. NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

62 Naar aanleiding van de rellen van de afgelopen dagen, doet de politie dinsdag invallen in de Haagse wijk Duindorp. Dit bevestigt de politie aan NU.nl na berichtgeving van Omroep West.

Meer dan dat er een paar woningen zijn binnengevallen, kan de politie nog niet bevestigen. Dit in verband met het lopende onderzoek.

Het is al drie dagen onrustig in Duindorp sinds de gemeente vorige week meldde dat er dit jaar waarschijnlijk geen vreugdevuren zullen plaatsvinden. Volgens de gemeente ontbreekt het aan een professionele organisatie.

De organisatie van het vreugdevuur in Duindorp besloot hierop de stekker eruit te trekken waarna er rellen in de wijk ontstonden. Bij deze rellen werden vernielingen gepleegd en brandjes gesticht. Sinds de onrust zijn er tientallen mensen opgepakt.

Opvallend is dat veel minderjarigen bij de ongeregeldheden zijn betrokken. Zo werd op zaterdag een kind van negen opgepakt met een molotovcocktail. Ook op maandagavond zijn aanhoudingen verricht. Twaalf mensen, onder wie zes minderjarigen, zijn aangehouden vanwege het gooien van stenen, openlijke geweldpleging en belediging.

Dinsdag neemt het Haagse college een definitief besluit over het al dan niet doorgaan van de vreugdevuren in Duindorp en Scheveningen, nadat vorig jaar een vonkenregen diverse woningen en voertuigen beschadigde. Vorige week liet waarnemend burgemeester Johan Remkes al weten dat deze “waarschijnlijk” niet doorgaan.

Om veiligheidsredenen kan de politie niet vertellen of er dinsdag weer rellen worden verwacht of dat er extra maatregelen worden genomen. “Ook wij wachten op de beslissing van de gemeente”, aldus een woordvoerder van de politie.