Opnieuw onrust in delen Den Haag, vier aanhoudingen na ongeregeldheden – NOS

Opnieuw onrust in delen Den Haag, vier aanhoudingen na ongeregeldheden - NOS
Vier opgepakte jongeren in Duindorp hoorden niet thuis in Haagse wijk
Een in brand gestoken container Regio 15 zoom in NOS Nieuws • Binnenland • Vandaag, 00:03 Opnieuw onrust in delen Den Haag, vier aanhoudingen na ongeregeldheden In Den Haag was het gisteravond opnieuw onrustig in delen van de stad. De politie heeft in totaal vier mensen aangehouden wegens het gooien van vuurwerk, brandstichting en belediging van agenten.

Een persoon werd in Scheveningen aangehouden. In de wijk Escamp werden drie mensen gearresteerd, zei een woordvoerder van de politie. Daar liepen grote groepen jongeren rond die vuurwerk afstaken. Ook gingen er in de omgeving meerdere containers in vlammen op.

Video: De Hofbar | Geen vreugdevuren in Den Haag dit jaar

In de wijk Duindorp was het sinds het weekend onrustig, omdat de gemeente geen toestemming heeft gegeven voor vreugdevuren tijdens de jaarwisseling. Gisteravond besloot de politie Duindorp volledig af te grendelen, waardoor er niemand zomaar in kon. Daardoor bleef het rustig in de wijk. Ook gisteravond bleven ernstige ongeregeldheden uit, zegt een woordvoerder.

Mijn NU.nl Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Cultuur en Media Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Mijn NU.nl Binnenland Buitenland Politiek Klimaat Achtergronden Podcast Video Voorpagina Net binnen Meest gelezen Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Achtergronden Video Podcast Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Beurs Aandelen Vacatures Verkeer Sport Voetbal Champions League Formule 1 GP-spel Schaatsen Voetbal scores Tech Games Reviews Achtergrond Cultuur en Media Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap TV gids Overig Dieren Eten en drinken Festival Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Tickets Uit Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Midden-Zeeland Rotterdam Utrecht West-Brabant Adverteren NUfolder Shop Vacature Hallo! Je browser is verouderd. Daarom werken bepaalde elementen van NU.nl mogelijk niet goed. Upgrade je browser via Instellingen. NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

Vooral afvalcontainers werden in brand gezet, maar ook autos en scooters. Bij Esther de Jong voor het huis werd een container in brand gezet. Ze wil haar adres niet bij De Telegraaf vermeld laten worden – uit angst. Wijze raad heeft ze wel. Alle mensen die verbouwen en een container voor hun woning hebben, doen er goed aan deze verwijderen tot en met oud en nieuw.

72 Geen van de vier personen die dinsdagavond rond 23.00 uur werden aangehouden in Duindorp woonden in die Haagse wijk, meldt de politie woensdag. Zij kregen een boete omdat ze na “herhaaldelijke aanwijzingen van de politie” niet weggingen. Het gaat om twee jongens van vijftien en zestien jaar en twee mannen van 21 en 23 jaar.

Rond 19.00 uur hield de politie ook een zestienjarige Hagenaar aan die zwaar vuurwerk en brandbare stoffen bij zich had. Volgens de politie was hij mogelijk op weg naar Duindorp. Hij zit nog vast.

De autoriteiten waren vooraf al bevreesd voor nieuwe onlusten, vooral in Duindorp. Autos en scooterrijders die dinsdagavond die wijk in wilden, werden tegengehouden en gecontroleerd door politiemensen. Af en toe moest ook een achterklep van een auto worden opengemaakt voor controle.

De gemeente Den Haag had de politie opgedragen mensen die niet in Duindorp thuishoorden buiten te houden. Agenten hielden daarom verkeerscontroles op toegangswegen richting de wijk in Scheveningen.

Toch waren er op meerdere plekken in Duindorp kleine brandjes, zag ook Telegraaf-correspondent Tanja Verkaik, die in de wijk aanwezig was. De branden waren echter niet alleen voor die wijk voorbehouden. Uit de hele stad kwamen meldingen. Ze hielden tot laat aan.

In Duindorp zelf reed de hele avond veel politie en ME rond. Tot grote rellen en buitenbrandjes kwam het echter niet. Wel werd er soms vuurwerk afgestoken en werden journalisten uitgescholden. Groepen jongeren hielden zich net als voorgaande avonden op het Tesselseplein op.

Aanleiding voor het verscherpte toezicht was dat de gemeente dinsdag definitief besloot om geen vergunning te verlenen voor de vreugdevuren in Duindorp en Scheveningen tijdens de jaarwisseling. De politie en de ME waren daarom extra goed voorbereid op eventuele rellen.

De gasten die dit flikken zie je hier niet overdag, maar pas als het donker is. Ze denken dat ze de baas zijn hier, zei een Duindorper eerder tegen deze krant. Als ze komen, gaan ze los, want hier gebeurt het, denken ze.

Sinds zaterdagavond was het onrustig in Duindorp vanwege de onzekerheid over de vreugdevuren. De afgelopen dagen werden tientallen aanhoudingen verricht voor onder meer het gooien van stenen, openlijke geweldpleging en belediging.

In Duindorp is het al enkele dagen onrustig. Tientallen jongeren hebben vernielingen aangericht. Relschoppers gooiden maandag onder meer met stenen en vuurwerk naar de mobiele eenheid en staken afval en containers in brand.

Onder de arrestanten waren meerdere minderjarigen, onder wie een negenjarig kind met een molotovcocktail.