Sabotage van autos defensiepersoneel, ook bij marinevliegka… – Noordhollands Dagblad

Sabotage van auto\s defensiepersoneel, ook bij marinevliegka... - Noordhollands Dagblad
Jarenlange sabotage op kazerne van Ministerie van Defensie, onderzoek loopt
DEN Haag Autos van medewerkers van Defensie worden al jarenlang gesaboteerd. Sinds 2013 is er sprake van het losdraaien van de wielbouten van privéautos van personeel. Enkele tientallen werknemers zijn hier slachtoffer van geworden. In enkele gevallen verloren slachtoffers een wiel. Tot nu toe is er alleen materiële schade geleden.

Een woordvoerster van de Koninklijke Marechaussee bevestigt berichtgeving hierover. Een strafrechtelijk onderzoek naar de zaak wordt geïntensiveerd, aldus de woordvoerster. Donderdag heeft de marechaussee een getuigenoproep gedaan onder alle medewerkers van Defensie.

De sabotage begon bij militaire vliegvelden zoals Gilze Rijen en Woensdrecht, maar breidde zich recenter uit naar andere complexen zoals marinevliegkamp De Kooy in Den Helder en het hoofdkwartier van de Koninklijke Landmacht, de Kromhoutkazerne in Utrecht. In de loop der jaren heeft de sabotage plaatsgevonden op locaties van Defensie in het hele land.

GetuigenoproepEen woordvoerster van de Koninklijke Marechaussee bevestigt berichtgeving hierover door De Telegraaf. Een strafrechtelijk onderzoek naar de zaak wordt geïntensiveerd, aldus de woordvoerster. Donderdag heeft de marechaussee een getuigenoproep gedaan onder alle medewerkers van Defensie.

Autos van defensiepersoneel Gilze-Rijen en Woensdrecht jarenlang gesaboteerd

De marechaussee roept medewerkers op voor het rijden de wielbouten te checken. Als die los zitten, moeten ze dat melden zodat vingerafdrukken afgenomen kunnen worden.

Behalve de bases in Brabant waren ook marinevliegkamp De Kooy in Den Helder en het hoofdkwartier van de Koninklijke Landmacht, de Kromhout Kazerne in Utrecht, doelwit van vernielingen. In de loop der jaren heeft de sabotage plaatsgevonden op locaties van Defensie in het hele land.

De getuigenoproep houdt in dat de marechaussee hoopt op informatie van mensen die zelf slachtoffer zijn geweest van het losdraaien of die meer weten van deze praktijk. Er zijn nog geen tips binnengekomen. De marechaussee heeft nog geen idee wie dit doet. Het wordt niet uitgesloten dat het gedaan wordt door medewerkers van Defensie.

De militaire vakbond AFMP is geschokt. "Het is volstrekt onacceptabel dat de veiligheid van de medewerkers in het geding is", aldus een woordvoerster tegen De Telegraaf. De bond is blij dat de zaak hoog wordt opgenomen.

De militaire vakbond AFMP is geschokt. “Het is volstrekt onacceptabel dat de veiligheid van de medewerkers in het geding is”, aldus een woordvoerster. De bond is blij dat de zaak hoog wordt opgenomen.

De ingang van de Kromhoutkazerne in Utrecht ANP zoom in NOS Nieuws • Binnenland • Vrijdag, 21:43 Defensie: wielbouten van medewerkers jarenlang gesaboteerd De wielbouten van privéautos van defensiepersoneel worden al jarenlang losgedraaid binnen de hekken van kazernes. Dat zegt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee na berichtgeving van De Telegraaf. Er is een strafrechtelijk onderzoek in gang gezet.

Defensie heeft een getuigenoproep verspreid onder al het personeel. Al sinds 2013 wordt er gemorreld aan de wielbouten. De bestuurders merken het soms pas tijdens het rijden.

In totaal gaat het om enkele tientallen meldingen van sabotage. Zo gebeurde het bij de militaire vliegvelden Gilze-Rijen en Woensdrecht, maar ook bij marinevliegkamp De Kooy in Den Helder en de Kromhoutkazerne in Utrecht.

“We voeren al jarenlang een onderzoek uit naar deze zaak”, zegt de woordvoerder. “Maar sinds kort is het losdraaien toegenomen. Daarom is het onderzoek geïntensiveerd.”

Wie erachter zit, kan Defensie niet zeggen. “We doen nu onderzoek, maar sluiten niets uit. Ook niet dat het door andere medewerkers van Defensie wordt gedaan.”