De korte broek kan aan: Warm weer op weg naar Deventer

De korte broek kan aan: Warm weer op weg naar Deventer
Gijs Ruhof en Jonnie Boer bedenken Revolution koek
Al 600 jaar wordt er in de Hanzestad koek gebakken. Deventer Koek is naast het handelsmerk van Deventer ook een smaakvol ingrediënt voor koks. De aankomende weken delen we hun recepten op indebuurt. Chef-kok Nickey Vlierhuis van Restaurant Bouwkunde maakt parfait met Deventer Koek & vossenbessen-compote.

Een dessert voor 4-5 personen Bereidingstijd: 30-45 minuten (excl. vriezen parfait)

Parfait 45 gram eiwit 50 gram suiker 1,25 dl slagroom Karamel 40 gram Deventer Koek gedroogd 40 gram witte basterdsuiker

’s Middags, rond 14.00 uur trapt het festival af met twee swingende formaties – Odano Combo en Happy Hounds – door de straten van Deventer. ’s Avonds rond 21.00 uur begint het echte werk. In maar liefst tien cafés kun je genieten van jazz optredens in verschillende stijlen. Twee jonge bands – Jorby and band (Persee) en Vermuyen and Friends (7e Hemel) die geweldig kunnen spelen. Wil je echt swingen? Ga dan naar The Blue Note Rollers (Fermerie). Wil je toch iets rustiger , maar wel swing en romantisch op de Franse tour ? Kom dan genieten bij Quatre Tickets de Swing (Dikke van Dale). Er is voor ieder wat wils, dat wordt swingen!

Dat wordt swingen! We krijgen een Jazzfestival

Vossenbessencompote 50 gram vossenbessen scheutje rode wijn mespuntje kaneel mespuntje gember ½ sinaasappel + rasp 15 gram bruine basterdsuiker

Een aantal jaren weggeweest, maar nu weer terug in Deventer: een jazzfestival. In tien kroegen in de Deventer binnenstad is op zaterdagavond 26 mei live jazz te horen en te zien. De bedoeling is dat het een jaarlijks terugkerend, het liefst 2-daags evenement wordt.

Bekleed een ovenplaat met een vel bakpapier, dit zorgt ervoor dat je de karamel straks makkelijker kan verwerken. Maak van de witte basterdsuiker een mooie licht gekleurde karamel, en giet de karamel op het bakpapier. Zet weg en laat het volledig afkoelen.

Zaterdag 26 mei van 21.00 tot 23.30 uur in de café in de binnenstad. Het volledige programma volgt.

Doe alle ingrediënten voor de compote in een kleine kookpan. Zet het op het vuur en roer af en toe door. Zodra de compote kookt haal je de pan van het vuur en laat je het rustig afkoelen.

Pak voor de parfait de gewenste schaaltjes of vorm en bekleed evt. met wat plastic folie om ervoor te zorgen dat het makkelijk uit de vorm komt. Als de karamel helemaal is afgekoeld draai je het samen met de Deventer Koek fijn in de Magimix.

Houd de helft van het Deventer Koekkruim apart om straks de parfait mee te garneren. De andere helft meng je straks door de parfait.

Klop de slagroom met 20 gram suiker stijf en zet koud weg. Klop nu het eiwit stijf en voeg onder het kloppen de resterende suiker toe. Spatel met een pannenlikker de slagroom door het eiwit, je moet het rustig mengen anders gaat alle lucht uit je parfait. Als het gemengd is voeg je het kruim toe en spatel je tot het goed verdeeld is. Nu kan je de schaaltjes of vorm vullen met de parfait. Zet de parfait in de vriezer en laat het opstijven tot het helemaal bevroren is (+\- 3 uurtjes).

Benieuwd naar nog meer recepten? Vorige week deelden we het recept van Roy Peppelenbos van Hans & Grietje: ribroast met een kruidige Deventer Koeksaus.

U gebruikt een adblocker.Als u de online krant wilt lezen en/of de advertenties wilt zien moet u deze uitzetten!


Deventer at Twitter: