Breenbergh-meesterwerk terug op geboortegrond kunstschilder en te …

Breenbergh-meesterwerk terug op geboortegrond kunstschilder en te ...
Breenbergh-meesterwerk terug op geboortegrond kunstschilder en te …
Onlangs kocht Museum De Waag het schilderij Boslandschap met Latona en de Lycische boeren van de Deventer kunstschilder Bartholomeus Breenbergh (1598-1657) in New York.

Boslandschap met Latona en de Lycische boeren gesigneerd B. Breenberch f. 1630 verbeeldt een bijzondere passage uit het boek Ovidius Metamorfosen, dat voor vele kunstenaars een bron van inspiratie was. Het paneel is na aankomst in Nederland gerestaureerd en voorzien van een nieuwe omlijsting en arriveert op woensdag 18 april op de geboortegrond van Breenbergh: Deventer. 

Het schilderij is aangekocht met de hulp van kunsthandelaar Jan Six uit Amsterdam bij veilinghuis Sothebys in New York. Na aankomst in Amsterdam is het paneel gefotografeerd om een beter beeld te krijgen van de onderlagen en overschilderingen. Door middel van infraroodreflectografie kon de opbouw van verflagen in beeld gebracht worden. Restaurator Lara van Wassenaer heeft de vernis afgenomen, het verfoppervlak nagelopen en de vernis opnieuw aangebracht. 

Bartholomeus Breenbergh werd in 1598 geboren in Deventer. Na het overlijden van vader Breenbergh, die stadsapotheker was, verliet het gezin in 1607 de Hanzestad en verhuisde naar Hoorn.

Donderdag 19 april zijn geïnteresseerden tussen 10.00 en 16.00 uur van harte welkom in de Burgerzaal van het Stadhuis om het schilderij te bekijken (toegang is gratis).  

Op de foto: Boslandschap met Latona en de Lycische boeren gesigneerd B. Breenberch f. 1630 (Collectie Museum De Waag) bij restaurator Lara van Wassenaar.  

U gebruikt een adblocker.Als u de online krant wilt lezen en/of de advertenties wilt zien moet u deze uitzetten!


Deventer at Twitter: