Voetbal RKC promoveert na spektakelstuk in Deventer – RTL Nieuws

Voetbal RKC promoveert na spektakelstuk in Deventer - RTL Nieuws
Sparta en RKC promoveren dankzij bizarre comebacks naar Eredivisie
RKC Waalwijk keert na een absentie van vijf jaar terug in de eredivisie. De Brabanders verzekerden zich in Deventer op sensationele wijze van promotie naar het hoogste niveau. De ploeg van trainer Fred Grim versloeg Go Ahead Eagles met 5-4 na een zeer enerverend scoreverloop. Het eerste duel afgelopen zaterdag in Waalwijk was nog zonder doelpunten geëindigd (0-0).

De beslissende gelijkmaker van RKC viel in de vijfde minuut van de extra tijd en kwam op naam van Stijn Spierings (4-4). Daarna benutte Mario Bilate ook nog een strafschop namens de uitzinnige bezoekers: 4-5.

Emil Hansson (strafschop) en Spierings zorgden in de eerste helft namens RKC voor een voorsprong (0-2). Vlak voor de rust benutte Jeroen Veldmate een strafschop namens de Eagles (1-2). Na de pauze tekende Richard van der Venne in de 55e minuut voor de gelijkmaker (2-2) en leek Istvan Bakx in de 63e minuut de thuisclub naar de eredivisie te schieten (3-2).

Go Ahead leek zo dood en begraven, maar de Deventenaren wisten in de slotminuut van de eerste helft toch nog een aansluitingstreffer te produceren. Melle Meulensteen vergreep zich in de zestien aan Thomas Verheydt, waarna Veldmate vanaf elf meter voor de 1-2 tekende. De tweede helft begon vervolgens iets later dan gepland, vanwege 'een ongelooflijk vervelende en trieste gebeurtenis in de kleedkamer van RKC'. Later werd bekend dat de clubarts van de ploeg in de rust onwel was geworden en naar het ziekenhuis gebracht moest worden. RKC oogde aangeslagen en werd in de eerste twintig minuten van de tweede helft overrompeld door een agressief Go Ahead.

RKC keert na knotsgekke wedstrijd in Deventer terug in eredivisie

Invaller Hans Mulder bracht in de 79e minuut de dubbeltellende gelijkmaker op zijn naam (3-3). Daarmee was het echter nog lang niet gedaan. Pieter Langedijk (ex-RKC) bracht Go Ahead in de voorlaatste minuut opnieuw op voorsprong, maar het feest in Deventer duurde niet lang. Eerst Spierings en daarna Bilate gaven het onvoorspelbare duel een passend slot: 4-5.

Kort erna was de formatie van Fred Grim dicht bij de 0-2. Dylan Seys was het eindstation van een fraaie aanval, maar de Belgische buitenspeler schoot geheel vrijstaand op doelman Hobie Verhulst. Go Ahead was na 35 minuten voor het eerst dicht bij een treffer: een indraaiende vrije trap van Istvan Bakx ging aan iedereen voorbij, maar belandde vervolgens op de paal. Even later tekende Spierings aan de overkant op fraaie wijze alsnog voor de 0-2. De van een schorsing teruggekeerde spits kreeg de bal op onbegrijpelijke wijze in de voeten geschoven door Jeroen Veldmate, waarna hij met een prachtige uithaal vanaf een meter of twintig doel trof.

Voor RKC is het de vierde promotie naar de eredivisie. Eerder deden de Waalwijkers in 1988, 2009 en 2011 een stapje omhoog.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9950. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de krant.dg.nl te lezen.

Eerder in de nacompetitie was RKC, dat als achtste eindigde in de reguliere competitie, te sterk voor NEC en daarna ook voor eredivisionist Excelsior. De Eagles degradeerden in 2017 naar de eerste divisie. De vijfde promotie voor de club uit Overijssel zat er net niet in.

"Ik vond dat er heel veel spanning op de ploeg stond. Er ging heel veel mis. De tweede helft waren we beter en hadden we de wedstrijd een paar keer op slot kunnen gooien. Dat hebben we slecht uitgevoetbald. Dan moet je de genadeklap uitdelen en dat hebben we niet gedaan. Dat kunnen we onszelf verwijten. Maar aan de andere kant ben ik heel erg trots op mijn ploeg. We hebben er alles aangedaan en alles gegeven, meer kan ik niet vragen", vervolgt hij.

De tweede helft in Deventer begon wat later door een incident in de RKC-kleedkamer. Volgens FOX Sports was een staflid onwel geworden. Hij was bij kennis en werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Een bittere pil voor Go Ahead Eagles. "Dit is kloten. Iedereen zit er doorheen, dat is logisch. Het draadje tussen verdriet en vreugde is vandaag heel dun. Het is gewoon jammer dat we het uiteindelijk nog weggeven. Er was heel veel verdriet en dat snap ik. Maar we hebben dit seizoen echt stappen gemaakt. Go Ahead Eagles is weer een club waar rekening mee wordt gehouden en dat is het allerbelangrijkste", aldus Stegeman.

Het aantal gepromoveerde clubs komt daarmee op drie, want eerder verzekerde FC Twente zich als kampioen van de Keuken Kampioen Divisie al van een Eredivisie-ticket. Naast De Graafschap dalen Excelsior en NAC Breda af.

"Vanuit een kansloze positie vechten we ons terug in de wedstrijd. In de absolute slotfase komen we dan ook nog op voorsprong, maar dan verlies je hem alsnog. Dit heb ik nog niet zo heel vaak meegemaakt. Bizar", vertelt Stegeman na afloop.

Op de eigen Vijverberg kwam De Graafschap – dat het heenduel met 1-2 won – lang niet echt in de problemen. Bij Sparta vloeiden de krachten weg, maar laat in de tweede helft zorgden Halil Dervisoglu en Adil Auassar toch nog voor een sensatie namens Sparta.

Daardoor keren de Rotterdammers, die eerder in de play-offs TOP Oss uitschakelden, na een seizoen terug in de Eredivisie. De ploeg van coach Henk Fraser was in de reguliere competitie als tweede geëindigd.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9960. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.destentor.nl te lezen.

De Graafschap degradeert voor de negende keer in de historie en daalt na een jaar weer af naar de Keuken Kampioen Divisie. De degradatie betekent een teleurstellend einde voor trainer Henk de Jong, die volgend seizoen terugkeert bij zijn oude club SC Cambuur.

RKC Waalwijk promoveert naar de Eredivisie! Na de overwinning op Go Ahead Eagles speelt RKC volgend seizoen haar wedstrijden in de Eredivisie. De gemeente Waalwijk huldigt RKC voor deze knappe prestatie op woensdag 29 mei 2019. Samen met supporters en inwoners wil de gemeente RKC feliciteren en bedanken voor het spannende voetbalseizoen. De huldiging is van 19.30-23.00 uur op het Raadhuisplein in Waalwijk.

Live Extra – De ontknoping: wie gaat er Europa in? Wie speelt er Eredivisie?

Go Ahead en RKC hadden de eerste wedstrijd met 0-0 gelijkgespeeld en de thuisploeg leek door de late 4-3 van Pieter Langedijk op weg naar promotie, maar in de slotseconden zette Stijn Spierings (RKC) de toch al knotsgekke wedstrijd op zijn kop: 4-4. In de resterende tijd werd het ook nog 4-5.

Supporters en inwoners die afhankelijk zijn van een rolstoel of scootmobiel zijn ook van harte welkom bij het evenement. Hier is een speciaal vak voor gereserveerd. Per bezoeker in een rolstoel of scootmobiel mag één begeleider mee. De ingang voor dit vak is bereikbaar via de Winterdijk aan de achterzijde van het oude raadhuis. Parkeren kan op het parkeerterrein aan de Taxandriaweg.

Liveblog: Gaat Go Ahead Eagles de eredivisie halen?

RKC kwam in de eerste helft al met 0-2 voor dankzij doelpunten van Emil Hansson (strafschop) en Spierings, waarna Jeroen Veldmate (penalty) nog voor rust voor de aansluitingstreffer van Go Ahead zorgde.

De Tavenu en de gemeente Waalwijk organiseren, met medewerking van politie en RKC Waalwijk, de huldiging in de binnenstad. Iedereen die het feest met RKC wil vieren is van harte welkom. Het evenemententerrein in het centrum van Waalwijk is te bereiken via de Grotestraat (beide kanten) en de Stationsstraat.

De tweede helft was spectaculair met liefst zes treffers. Richard van der Venne en Istvan Bakx zetten Go Ahead op voorsprong, waarna Hans Mulder er 3-3 van maakte. Na de treffer van Langedijk was het laatste woord tóch aan RKC dankzij Spierings en Mario Bilate (strafschop).

Tijdens de rust werden de spelers en technische staf van RKC opgeschrikt door een vervelend incident in de kleedkamer, waardoor de tweede helft wat later begon. De clubarts werd onwel en moest met een ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht. Zijn situatie is inmiddels stabiel.

RKC speelde in het seizoen 2013/2014 voor het laatst in de Eredivisie. De Waalwijkers degradeerden toen als de nummer zestien naar de Eerste Divisie.

Grim: “We hadden het ons wat comfortabeler kunnen maken”

In het reguliere seizoen van Keuken Kampioen Divisie eindigde RKC als achtste. In de play-offs rekende de formatie van coach Fred Grim in de eerste ronde af met NEC en was de ploeg in de tweede ronde verantwoordelijk voor de degradatie van Excelsior.

VI Live: Dessers verzorgt broodnodig uitdoelpunt, promotiekraker op de Vijverberg

Het is de vierde keer in zes seizoenen dat beide Eredivisionisten het niet redden in de play-offs in de strijd tegen degradatie.