Niks aan de hand: Xenos Doetinchem blijft voorlopig bestaan

Dat stukje jeugdsentiment moet je voortaan ergens anders zien te scoren, twee derde van de winkels wordt vervangen voor de Europese interieurwinkel Casa.  Pinterest

Twee derde wordt vervangen Zag je grote gele letters op de etalage, dan wist je dat je dingen ging kopen die je eigenlijk niet echt nodig had. Los van de perfecte sieradendoos, kwam je er uiteraard ook voor de schappen vol fotolijstjes, kaarsenhoudertjes, spiegels, kussens. Eigenlijk alle spullen waarmee je een kamer kunt vullen. Binnen nu en de zomer 2019 gaat dat lastig worden, tweederde van de geelgeletterde winkels wordt omgebouwd tot Casa.

Nieuwe winkels Casa is vooral bekend in de rest van Europa. In acht Europese landen staan inmiddels 500 winkels van de -eveneens- interieurketen. De nieuwe interieurketen is, net zoals Xenos, eigendom van Blokker Holding. Nederland is straks 110 Casa-filialen rijker, waarbij vooral wordt gekeken welke huidige Xenoswinkels goed in de Casaformule passen. 

CASA neemt circa 110 Xenos-winkellocaties over van Blokker Holding. CASA is zelf al eigendom van de familie Blokker maar zit niet onder de structuur van de Blokker Holding. Casa  is een internationaal opererende interieurwinkelketen met 500 winkels in acht Europese landen. Xenos is wel onderdeel van die Blokker Holding.

Qua inrichting wordt het een stuk strakker. Het assortiment blijft nog wel redelijk hetzelfde: decoratie- en geschenkartikelen, huishoudtextiel, keukenaccessoires en meubelen voor in en rond het huis. Krijgen we dan misschien een sieradoos 2.0? 

Circa 1.900 medewerkers van de om te bouwen Xenoswinkels gaan mee naar de nieuwe CASA-formule. Na afronding van de winkelombouw naar de CASA-formule zullen het distributiecentrum en het hoofdkantoor van Xenos in Waalwijk worden gesloten, waardoor van de 2.930 mensen die nu nog bij Xenos werken.er 180 hun job verliezen.

Nog een beetje nostalgie Een schrale troost voor de diehard fans; 60 van de in totaal 180 Xenoswinkels blijven nog wel bestaan. Welke dat zijn, is nog niet bekend. De eerste Casa-winkels zullen voor het einde van dit jaar geopend worden. De rest van de in totaal 110 filialen zullen voor de zomer van volgend jaar af zijn. 

Landelijk blijven er 60 Xenos-winkels over en dat biedt plaats aan 850 medewerkers. Bij het hoofdkantoor en het distributiecentrum van Xenos in Waalwijk gaan 180 banen verdwijnen. Het is nog niet duidelijk of medewerkers in de filialen ook hun baan verliezen of dat ze in de nieuwe Casa-winkels aan het werk kunnen.

meer Ireen Wüst in tranen door Guus Meeuwis lied Brabant in Olympisch Stadion

Belia Heilbron 13 maart 2018 Interieurwinkelketen Casa neemt 110 Xenoswinkels over van de huidige eigenaar Blokker Holding. De winkels zullen voor volgend jaar zomer in twee fases worden omgebouwd naar Casa-winkels, laat het bedrijf dinsdag weten.

De 1.900 filiaalmedewerkers kunnen in de nieuwe winkels blijven werken, aldus Casa, dat tevens eigendom is van de familie Blokker. Het distributiecentrum en het hoofdkantoor van Xenos in Waalwijk worden wel gesloten.

Vakbond CNV denkt dat Blokker met de voorgenomen overname van de Xenos-winkels erger heeft voorkomen. Deze aankondigingen zijn buitengewoon vervelend voor de mensen die straks hun baan verliezen in het distributiecentrum en op het hoofdkantoor, vindt CNV-bestuurder Martijn den Heijer. Maar als er niets was gedaan, dan was de kans groot dat alle Xenos-medewerkers zonder werk zouden komen zitten.

De verkoop van de winkels is onderdeel van een nieuwe bedrijfsstrategie. De Blokker Holding leed in 2016 een recordverlies en zette daarom alle winkelketens, behalve Blokker, te koop. Door de overname verliezen 180 van de in totaal 2.930 medewerkers hun baan.

De bond zegt voorlopig een vinger aan de polst te houden bij Blokker en Casa. Ten aanzien van de zestig Xenos-winkels die niet naar Casa gaan is nog niet alles duidelijk gemaakt door de nieuwe eigenaar, de Blokker-familie zelf. Het sociaal plan ligt er, maar we willen wel garanties dat er ook naar de letter van die wet wordt geleefd, aldus Den Heijer.

Financieel directeur Jeroen Visser van Blokker Holding noemt dit in het persbericht een zware boodschap voor de medewerkers die altijd hard voor Xenos hebben gewerkt en straks het bedrijf zullen verlaten.

Het gaat om de filialen aan de Vismarkt en in winkelcentrum Paddepoel. Het is nog niet bekend of de andere vier Xenos-winkels in de provincie Groningen op termijn ook worden omgebouwd. Het bedrijf maakte dinsdag bekend dat in totaal bijna tweederde van de filialen in Nederland wordt omgebouwd.

Visser zegt dat de overname van de Xenoswinkels zorgt voor een nieuwe toekomst. In totaal zijn er 170 Xenosfilialen. De overige 60 winkels worden buiten de Blokker Holding voortgezet door de familie Blokker. Wat er met deze winkels gebeurt, is nog niet duidelijk.

Casa heeft vijfhonderd winkels in acht Europese landen, waaronder België, Frankrijk en Italië, en is ook actief op Aruba en in Marokko. Met de overname van Xenos vestigt Casa zich voor het eerst op de Nederlandse markt. De eerste vijftig Casa-winkels zullen nog voor het einde van dit jaar in Nederland opengaan. (NRC)

Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.


Doetinchem at Twitter: