Enorme teleurstelling in Doetinchem, De Graafschap degradeert – Omroep Gelderland

Enorme teleurstelling in Doetinchem, De Graafschap degradeert - Omroep Gelderland
Sparta keert na één jaar afwezigheid terug in de Eredivisie; Superboeren dalen af
In de eerste helft was Sparta de bovenliggende partij. De fans van de Rotterdamse ploeg hadden er ook veel vertrouwen in. Ze lieten zich volop horen. Tot hele grote kansen kwamen beiden ploegen in de eerste 45 minuten niet. Alleen in de slotfase slaagde De Graafschap erin een fase volop druk te zetten. Maar dat was slechts van korte duur.

Een tegenvaller voor de pauze was het uitvallen van Azor Matusiwa. Hij liep een blessure op en kon niet meer verder. Frank Olijve.kwam voor hem in de ploeg.

Na de pauze probeerden de bezoekers van alles om een openingsgoal te forceren, maar de Rotterdammers slaagden daar maar niet in. De Graafschap vond het verder wel prima en wist dat met een stand van 0-0 het grote doel van dit seizoen zou worden bereikt, handhaving in de eredivisie. Een kwartier voor tijd maakte Dervisoglu toch nog de 0-1, waarna het flink nagelbijten werd.

Henk Fraser bracht vervolgens in de jacht op doelpunten de jonge Halil Dervisoglu in voor Mohamed Rayhi en dat bleek een gouden greep. De negentienjarige aanvaller was een minuut of tien na zijn entree al betrokken bij gevaar voor het vijandelijke doel toen hij botste met doelman Nigel Bertrams. De VAR boog zich vervolgens nog over het incident, maar drong er bij Blom niet op aan om naar de stip te wijzen. Met nog een kwartier te gaan was het echter alsnog raak toen Lars Veldwijk in eerste instantie nog twee keer van scoren afgehouden kon worden, maar de bal uiteindelijk wel voor de voeten van Dervisoglu belandde.

De 0-2 viel acht minuten voor tijd, Adil Auassar kopte raak. Het lukte de thuisploeg in de resterende tijd niet meer om die schade te repareren. Degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie werd daarmee een feit. De Vijverberg werd daarmee in diepe rouw gedompeld.

Sparta Rotterdam is na FC Twente en RKC Waalwijk de derde Eredivisie-promovendus voor aankomend seizoen. De Spangenaren reisden dinsdagavond met een 1-2 thuisnederlaag met mindere papieren op zak af naar Doetinchem voor de return tegen De Graafschap, maar wisten deze verliespartij weg te poetsen door middel van een 0-2 overwinning. Voor de Superboeren betekent de nederlaag dat er na een seizoen alweer een einde komt aan het verblijf op het hoogste niveau.

Sparta is dankzij een 2-0 zege in Doetinchem gepromoveerd naar de Eredivisie. Lang leek er niets aan de hand voor de Superboeren, maar na twee Rotterdamse goals in het laatste kwartier daalt de ploeg van Henk de Jong toch af naar het één na hoogste niveau.

Sparta voerde de druk daarna op en kreeg in de slotfase toch nog zijn bevrijdende treffer toen voormalig De Graafschap-middenvelder Adil Auassar helemaal vrijstaand binnen mocht koppen uit een corner. De Achterhoekers probeerden in het restant van de wedstrijd nog wel een verlenging af te dwingen en waren via Sven Nieuwpoort dicht bij de 1-2. Doordat Tim Coremans de bal echter uit de lucht wist te plakken viel het doek toch voor de thuisploeg.

Voorafgaand aan de wedstrijd gaf Sparta-trainer Henk Fraser al aan dat zijn ploeg de aanval zou zoeken. Dat was ook wel nodig, want de Rotterdammers namen een 1-2 nederlaag uit eigen huis mee naar Doetinchem en moesten dus minstens twee keer scoren om kans te maken op promotie. De eerste mogelijkheden waren dan ook Sparta, dat via Ragnar Ache en Lars Veldwijk druk hield op de defensie van De Graafschap. Die capituleerde echter niet.

Scheidsrechter Kevin Blom wilde hier na raadpleging van de VAR echter niet aan en hij zag vervolgens hoe Sparta via een kopbal van Deroy Duarte even later weer een goede mogelijkheid kreeg om de score te openen. In de laatste paar minuten voor de rust werd De Graafschap via Bahoui en Jordy Tutuarima weer gevaarlijk en de Achterhoekers begonnen met een aardige mogelijkheid voor Charlison Benschop ook op overtuigende wijze aan de tweede helft.

Naar gelang de wedstrijd vorderde overleefden de Superboeren de aanvalsgolven van de gasten steeds beter. Dat betekende ook dat de ploeg van Henk de Jong zelf mogelijkheden kreeg om te gaan voetballen en daaruit kwamen er ook kansen. Vlak voor rust had Youssef El Jebli in kansrijke positie raak moeten schieten, maar hij maaide ongelukkig over de bal heen.

Na de thee speelde zich eigenlijk eenzelfde scenario af als in het eerste bedrijf, maar dan met De Graafschap als de ploeg die uitstekend begon. Het kreeg kansen en had eigenlijk op voorsprong moeten komen via El Jebli, die na een hoge voorzet van Charlison Benschop over kopte. Sparta kwam een aantal keer goed weg en het leek er op dat de Spangenaren rijp waren voor de slacht, maar niets bleek minder waar.

Een kwartier voor tijd dook Veldwijk namelijk op voor Nigel Bertrams, de keeper van de Superboeren. Bertrams wist de poging van de spits nog wel te keren, maar de rebound van invaller Halil Dervisoglu was hem te machtig: 0-1. Daardoor had Sparta nog maar één goal nodig voor promotie en de Rotterdammers gingen dan ook op zoek naar een tweede treffer. Ruim vijf minuten voor tijd viel die zelfs toen Adil Auassar een corner inkopte (0-2) en De Graafschap daarmee op degraderen zette.

De Superboeren probeerden vervolgens alles om nog een verlenging af te dwingen. In blessuretijd vuurde Nieuwpoort nog hard in de handen van Sparta-goalie Coremans, maar verder kwam het niet. Na vier minuten blessuretijd mocht Sparta de terugkeer in de Eredivisie gaan vieren en degradeert Henk de Jong in zijn laatste wedstrijd bij De Graafschap.