De Graafschap is terug bij af na gitzwarte avond – De Gelderlander

De Graafschap is terug bij af na gitzwarte avond - De Gelderlander
Promovendus stapt nog niet over op natuurgras: Het is noodzaak
In de eerste helft was Sparta de bovenliggende partij. De fans van de Rotterdamse ploeg hadden er ook veel vertrouwen in. Ze lieten zich volop horen. Tot hele grote kansen kwamen beiden ploegen in de eerste 45 minuten niet. Alleen in de slotfase slaagde De Graafschap erin een fase volop druk te zetten. Maar dat was slechts van korte duur.

Een tegenvaller voor de pauze was het uitvallen van Azor Matusiwa. Hij liep een blessure op en kon niet meer verder. Frank Olijve.kwam voor hem in de ploeg.

Voor De Graafschap betekende de cruciale nederlaag tegen Sparta al de negende degradatie in de clubhistorie. Door het verlies van Excelsior in de halve finale van de play-offs – RKC Waalwijk bleek in dat tweeluik te sterk voor de Kralingers – dalen er zelfs twee Eredivisie-clubs via de play-offs af naar het tweede niveau.

Henk de Jong na degradatie De Graafschap: Dit doet me zón pijn

Na de pauze probeerden de bezoekers van alles om een openingsgoal te forceren, maar de Rotterdammers slaagden daar maar niet in. De Graafschap vond het verder wel prima en wist dat met een stand van 0-0 het grote doel van dit seizoen zou worden bereikt, handhaving in de eredivisie. Een kwartier voor tijd maakte Dervisoglu toch nog de 0-1, waarna het flink nagelbijten werd.

“Het liefst had ik De Graafschap natuurlijk in de Eredivisie gehouden, maar deze club komt altijd terug. Misschien duurt het één of twee seizoenen en dan spelen ze weer in de Eredivisie. Daar hoort De Graafschap gewoon. Als er iets meer geld bijkomt, dan kan dit in mijn ogen een soort PEC Zwolle worden.”

De 0-2 viel acht minuten voor tijd, Adil Auassar kopte raak. Het lukte de thuisploeg in de resterende tijd niet meer om die schade te repareren. Degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie werd daarmee een feit. De Vijverberg werd daarmee in diepe rouw gedompeld.

Niet alleen Sparta, maar ook RKC dwong dinsdagavond promotie naar de Eredivisie af. De Waalwijkers wonnen met 4-5 in een bizar duel met Go Ahead Eagles. Kampioen FC Twente promoveerde rechtstreeks naar het hoogste niveau en neemt de plek in van NAC Breda, dat dit seizoen onderaan eindigde in de Eredivisie.

Sparta Rotterdam versloeg De Graafschap dinsdag met 0-2 in de finale van de Keuken Kampioen Play-Offs en keert na een jaar afwezigheid terug in de Eredivisie. Een dag na de overwinning in Doetinchem ligt de focus op Het Kasteel alweer op volgend seizoen. Technisch manager Henk van Stee heeft gelijk een vervelende mededeling voor liefhebbers van echt gras. Helaas houden we kunstgras. En dat heeft puur met de financiën te maken.

Ons probleem is dat we niet dat de faciliteiten hebben om met het eerste, tweede, Onder-19 en Onder-17 te spelen en trainen, vervolgt de Rotterdamse bestuurder woensdag voor de camera van RTV Rijnmond. Niemand wil het, maar het is noodzaak. Als we nog een jaar langer in de Eredivisie blijven, hebben we wat meer vlees op de botten om te veranderen.

“Helaas houden we kunstgras. En dat heeft puur met de financiën te maken”, vertelt Van Stee voor de camera van RTV Rijnmond. “Ons probleem is dat we niet de faciliteiten hebben om met het eerste, tweede, Onder 19 en Onder 17 te spelen en trainen. Niemand wil het, maar het is noodzaak.”

Sparta is de zevende club in de Eredivisie met kunstgras. De overige clubs met die ondergrond eindigden afgelopen seizoen allemaal in de staart van het door de spelersvakbond VVCS samengestelde klassement. Heracles Almelo (2,12), VVV-Venlo (2,12), PEC Zwolle (1,94), ADO Den Haag (1,71), Excelsior (1,41) en FC Emmen (1,29) kregen opvallende lage rapportcijfers van de aanvoerders van alle clubs op het hoogste niveau.

Van Stee is wel content met de ontwikkelingen rondom Lars Veldwijk, die de optie in zijn tot medio 2020 lopende contract vanwege de promotie van Sparta gelicht zag worden. Een tussentijdse transfer valt echter niet uit te sluiten, benadrukt de speler in kwestie zelf. Als er een bod komt dat Sparta niet kan weigeren, weet je het niet. Maar de intentie is om met Sparta de Eredivisie in te gaan, aldus de 27-jarige aanvaller.

Sparta was woensdagavond met 0-2 te sterk voor de Graafschap. Na de 1-2 nederlaag in eigen stadion was dat voldoende om ten koste van de Superboeren volgend seizoen actief te zijn in de Eredivisie.