Eindhoven in de spotlights

Eindhoven in de spotlights
GLOW laat Eindhoven weer oplichten
11 november is de dag, dat mijn lampje branden mag. Zaterdag als het gaat schemeren is het zover: Sint Maarten. Kinderen gaan met hun lampion langs de deuren om al zingend snoep en fruit in te zamelen.Eindhoven, de moederstad van Philips, het bedrijf dat in één adem genoemd wordt met gloeilampen. Techniek, licht en innovatie gaan hier hand in hand, en het is dan ook geen wonder dat het populaire lichtkunstfestival GLOW, dat wordt gezien als een van de vijf beste lichtfestivals ter wereld, hier jaarlijks te vinden is. Zodra je station Eindhoven uitstapt, stap je de wondere wereld van GLOW binnen. Hier begint de route van zes kilometer (twee kilometer langer dan vorig jaar, dus trek je wandelschoenen aan) die je langs innovatieve kunstwerken met licht voert. Benieuwd? Neem vast een kijkje bij GLOW in de trailer van 2017:

Voor de innerlijke mens zijn er op verschillende plekken op de route versnaperingen te vinden, met elk een eigen sfeer en aanbod. Hier kun je jezelf even opwarmen met warme chocolademelk of genieten van een lekker hapje. Daarnaast bieden veel cafés en eettentjes speciale GLOW-menu’s aan. Ben je de route kwijt nadat je een cafeetje in dook? Geen nood, ga naar de website van GLOW op je mobiel. De gps-tracker van de site brengt je terug naar het licht en laat je ook nog eens zien welke kunstobjecten het meest dichtbij zijn.

Het thema voor dit jaar is The Source, dat verwijst naar Eindhoven als bron van licht. In 1870 werd hier de luciferfabriek opgericht en in 1891 gloeilampenfabriek Philips. Alle kunstenaars verwerken dit thema in hun lichtprojecten.11 november 2017 Cultuur Eindhoven De donkere dagen zijn aangebroken, maar in Eindhoven brandt licht! In de lichtstad staat van 11 tot en met 18 oktober alles in het teken van lichtkunstfestival GLOW. Grijp de hand van je liefje stevig beet en wandel de looproute door het verlichte centrum van Eindhoven, die je meeneemt langs dertig objecten van kunstenaars uit de hele wereld! DagjeWeg.NL nam alvast een kijkje bij het populaire lichtfestival.

Zo zie je de Faith Moskee in een verschillende andere lichten, soms ingetogen en soms Perzisch en extravagant. Even lijkt de moskee heel klein en dan weer heel groot. Bij het lichtkunstproject Trees of Life zie je hoe natuur en technologie met elkaar verbonden zijn. Voel je hier één met moeder natuur, terwijl je nog gewoon in de Eindhovense binnenstad staat. Dit doe je door je handen op de platen rondom de boom te leggen, met nog wat andere mensen. Hoe minder mensen samenwerken hierbij, hoe minder goed de boom het doet dus samenwerken is key hier. Of dans mee met de balletdanser die in 360 graden om je heen dartelt bij het project For iTernity. Om hem te volgen, moet je je lichaam draaien en kun je niet stil blijven staan en hierdoor dansen de toeschouwers ook. Of sta even stil onder de Dome of Light, een installatie met 121 lichtdoorschijnende buizen met begeleidende muziek. Wat je ook absoluut niet over mag slaan: de Catharinakerk, met gekleurde ramen die fungeren als dia-slides. Op de slides zie je de mooie tekeningen die ook op de ramen van de kerk staan. Hoe bijzonder het is dat je licht kunt zien, ontdek je in het Van Abbemuseum in de tentoonstelling Stop Licht, met onder andere een periscoop die de kleur van je ogen weerspiegelt in de kamer! Buiten laaf je je aan een digitaal kampvuur van oude printplaatjes en ander electronisch afval. Leuk detail: vanwege de zonnepanelen is het kampvuur volledig zelfvoorzienend qua energie!

11 november is de dag, dat mijn lampje branden mag. Zaterdag als het gaat schemeren is het zover: Sint Maarten. Kinderen gaan met hun…

Je kunt je op elk moment weer uitschrijvenZoals altijd is er ook dit jaar weer een lichtshow in het Philips Stadion. Die is dit jaar flink groter dan voorgaande jaren. De show neemt je een halfuur lang mee langs de geschiedenis van licht in Eindhoven, van de eerste luciferfabriek tot de gloeilamp tot waar we nu staan met licht! Daarbij wordt handig gebruik gemaakt van licht, muziek én breakdancers op een podium van zestig meter breed! Let op: de show kost aan de deur € 7,50, en is dus niet gratis zoals vorig jaar

Eindhoven at Twitter: