‘Avondje glowen is in Eindhoven al een werkwoord geworden’

Voor de innerlijke mens zijn er op vijf plekken op de route horeca-pleinen te vinden, met elk een eigen sfeer en aanbod. Hier kun je jezelf even opwarmen met warme chocolademelk of genieten van een lekker hapje. Geniet hiervan midden in een verlichte magische tuin in GLOW-stijl, bij een foodtruck of in een pop-up kamp met containers. Daarnaast bieden veel cafés en eettentjes speciale GLOW-menu’s aan. Ben je de route kwijt nadat je een cafeetje in dook? Geen nood, ga naar de website van GLOW op je mobiel. De gps-tracker van de site brengt je terug naar het licht en laat je ook nog eens zien welke kunstobjecten het meest dichtbij zijn, super handig!

EINDHOVEN – Eindhoven staat vanaf vandaag een week lang letterlijk in de schijnwerpers. Voor de twaalfde keer wordt het lichtkunstfestival GLOW gehouden. Sinds 2006 groeide het gratis evenement van 46.000 bezoekers naar 740.000, waarmee het tot de vijf grootste lichtfestivals ter wereld hoort.

'Avondje glowen is in Eindhoven al een werkwoord geworden'

Jong talentNaast de lichtkunst en allerlei randprogrammering kun je ook genieten van de unieke en innovatieve projecten die door jonge talenten zijn gemaakt. De projecten zijn bij elkaar te zien op het NRE-terrein onder de naam GLOW Next. Dit industriële terrein maakt deel uit van de speciale looproute. GLOW Next verbindt nieuw talent aan gerenommeerde kunstenaars en daarbij wordt samengewerkt met hightech organisaties uit Eindhoven. De stad ligt immers in wat ‘de slimste regio van Nederland’ wordt genoemd.

Licht op Eindhoven met GLOW

Zoals altijd is er ook dit jaar weer een lichtshow in het Philips Stadion. Die is dit jaar flink groter dan in voorgaande jaren. De show neemt je een halfuur lang mee langs de geschiedenis van licht in Eindhoven, van de eerste luciferfabriek tot de gloeilamp tot waar we nu staan met licht. Daarbij wordt handig gebruik gemaakt van licht, muziek én breakdancers op een podium van zestig meter breed! Let op: de show kost aan de deur € 7,50, en is dus niet gratis zoals vorig jaar.Om de kunstwerken goed tot hun recht te laten komen, gaat bij de start van Glow de normale straatverlichting uit.GLOW werd in 2006 in het leven geroepen door een stel fanatieke Eindhovenaren, die de lichtstad onder de aandacht wilde brengen. De plannen werden uitgewerkt in een kroeg en geschreven op een bierviltje. Elf jaar later werken er tussen de vijftig en zestig vrijwilligers en 146 mensen aan het festival mee, waarvan een kern het hele jaar door bezig is met GLOW.
Zo zie je de Faith Moskee in verschillende andere lichten, soms ingetogen en soms Perzisch en extravagant. Even lijkt de moskee heel klein en dan weer heel groot. Bij het lichtkunstproject Trees of Life zie je hoe natuur en technologie met elkaar verbonden zijn. Voel je hier één met moeder natuur, terwijl je nog gewoon in de Eindhovense binnenstad staat. Dit doe je door je handen op de platen rondom de boom te leggen, samen met andere mensen. Hoe minder mensen samenwerken, hoe minder goed de boom verlicht wordt dus samenwerken is de sleutel tot succes hier. Of dans mee met de balletdanser die in 360 graden om je heen dartelt bij het project For iTernity. Om hem te volgen, moet je je lichaam draaien en kun je niet stil blijven staan en hierdoor dansen de toeschouwers ook. Of sta even stil onder de Dome of Light, een installatie met 121 lichtdoorschijnende buizen met begeleidende muziek.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Google+ E-mail Whatsapp NOSNieuwsSportUitzendingenTeletekstInfoOver de NOSWerken bij de NOSContactJournalistieke verantwoordingHerstelrubriekOmbudsmanNOS-appsVolg de NOS Twitter Facebook Google Plus Instagram YouTube RSS Like op FacebookCookie-instellingenVoorwaarden en reglement© NOS 2017Naar bovenvar COMSCORE = “https://sb.scorecardresearch.com/b?c1=2&c2=17827132&ns_site=po-totaal&potag1=nosportal&potag2=nieuws&potag3=nos&potag4=nos&potag5=omroepportal&potag6=geen&potag7=geen&potag8=site&potag9=site&name=nos.artikel.2202368&nos_category=binnenland&nos_system_tag=geen&nos_title=avondje-glowen-is-in-eindhoven-al-een-werkwoord-geworden”;

GLOW is te bezoeken van 11 t/m 18 november 2017 en het lichtfestival is gratis toegankelijk. Elantica – Tom DeKyvere Moving Licht – Philips Lighting Research & TU/E Intelligent Lighting Institute (onderdeel GLOW Next) Shine Like The Whole Universe Is Yours – Ellen de Vries / The Lux Lab GyroGlow – Fontys tech. Natuurkunde en Engineering (onderdeel GLOW Next) Blob de Bulb – Dirk van Poppel & Jan Fabel Atmorama – Studenten Fontys Engineering (onderdeel GLOW Next) Drijflanden – Basisscholen & Cultuurstation & ScharrelkunstFoto’s © Bart van Overbeeke Fotografie

looproute. Bij elkaar is dat een wandeling van ongeveer 6 kilometer.Video afspelen 00:27 Wandelen langs het licht in Eindhoven Het thema is dit jaar The Source. “De bron van licht, en die vind je overal in de stad terug”, zegt Mariëtte Vetter van Glow. Eindhoven groeide vanaf 1870 uit tot de lichtstad van Nederland. Het begon in dat jaar met een luciferfabriek, maar later kwamen er natuurlijk de gloeilampen en allerlei nieuwe lichttechnieken van Philips bij.

kunst Schilderen met licht 26/02/2013Kunstenaar Stephen Knapp is de bedenker van de kunststroming lightpainting. Met behulp van felle lampen die schijnen op speciaal geprepareerde stukken glas ontstaan schilderijen van licht. Dit komt omdat het glas, net als bij een […]

11 november 2017 Cultuur Eindhoven De donkere dagen zijn aangebroken, maar in Eindhoven brandt licht! In de lichtstad staat van 11 tot en met 18 oktober alles in het teken van lichtkunstfestival GLOW. Grijp de hand van je liefje stevig beet en wandel de looproute door het verlichte centrum van Eindhoven, die je meeneemt langs dertig objecten van kunstenaars uit de hele wereld! DagjeWeg.NL nam alvast een kijkje bij het populaire lichtfestival.InloggenAbonneerVoorpaginaNieuwsSportEntertainmentFinancieelMeerWat U ZegtTechColumnsVrijPartnercontentVideoZoekenKijk ook opDe krantDealsServiceKijk ook op 3 km 6 °CVoorpaginaNieuwsSportEntertainmentFinancieelMeerWat U ZegtTechColumnsVrijPartnercontentVideoInloggenAbonneerNieuws/Binnenland1153801BinnenlandEindhoven in de spotlights11 nov. 2017 in BINNENLANDKopieer naar clipboardDe Catharinakerk tijdens een eerdere editie van GLOW.

Once Upon a Light in het PSV-stadion. “Een show met lichtprojecties, muziek, dansers en special effects op een podium van 60 meter breed en een scherm van 8 meter hoog.”


Eindhoven at Twitter: