Champagne staat koud voor hoogste ijstoren van Eindhovense studenten in China

Flamenco Ice Tower wordt op 10 januari geopend door de Nederlandse ambassadeur in China. De bouw is een maand eerder, op 10 december begonnen. De voorbereidingstijd was twee jaar. De ontwikkeling van de Eindhovense ijsmethode is al veel langer bezig. In 2014 schreven we al over de grootste ijskoepel, in 2015 was het de kathedraal Sagrada Familia, in 2016 de grootste brug van ijs met een overspanning van 35 meter (die instortte).

hoogste ijstoren ter wereld gebouwd. De recordtoren is 30 meter hoog. Daarmee hebben de studenten hun eigen record van 21 meter hoogte verbroken. Woensdagochtend hebben de bouwkundestudenten de ballon die als mal fungeerde voor het spuitijs verwijderd, zodat de ijstoren op zichzelf kan staan. De officiële opening van de toren is over een week.

tweezijdig. “Wij​ ​willen​ ​dit​ duurzame, ​volledig recyclebare bouwmateriaal​ ​op​ ​de​ ​kaart​ ​zetten als oplossing voor tijdelijke constructies in koude gebieden, Marsmissies en voor evenementen”, zegt ​Yaron​ ​Moonen,​ die afstudeert op het ​project​. Tegelijkertijd is de toren een open sollicitatie. “We werken toe naar de realisatie van ijsconstructies voor de Olympische Winterspelen die in 2022 in China worden gehouden.”

het ijs. Dat wordt drie maal zo sterk door de toevoeging van zaagsel. Dat pykrete – zoals het vezelversterkte ijs heet – wordt in laagjes op een grote ballon met een net erover gespoten. Als het ijs stevig genoeg is, wordt de ballon eruit gehaald. "De crux van de laagjestechniek is dat telkens eerst een laagje droge sneeuw wordt opgespoten en daarna een mengsel van water met 10 procent zaagsel." Op die manier kan ijs niet alleen drukkrachten maar ook treksterkte verkrijgen. De 30 meter hoge toren is geïnspireerd op traditionele Chinese torens en een flamencojurk.

@grnlghtdstrct googletag.display(‘adf-billboard-mobile’); Lees ook: Nieuws Gelukt: grootste iglo ter wereld De iglo van 30 meter doorsnee die de TU Eindhoven bouwde is de opmaat tot ijshallen voor landbouw of offshore.

Eindhoven at Twitter: