Waarom dieven azen op ‘bitcoin-computers’

EINDHOVEN – De politie heeft twee in Eindhoven gestolen computers voor het via internet winnen van bitcoins teruggevonden in een woning in Vlijmen. Er werd een man aangehouden op verdenking van heling.

MenuInloggenAbonneerVoorpaginaNieuwsSportEntertainmentFinancieelMeerWat U ZegtTechColumnsVrijPartnercontentVideoZoekenKijk ook opNieuws/Binnenland1588866BinnenlandPolitie vindt gestolen bitcoinminers terugUpdated Gisteren, 19:32Gisteren, 19:31 in BINNENLANDKopieer naar clipboardⒸ ANP

De bitcoinminers werden in de nacht van 9 op 10 januari van dit jaar gestolen uit een schuur bij een woning in Eindhoven. Een bitcoinminer is een krachtige computer die met zijn rekenkracht meehelpt wereldwijde financiële transacties in het bitcoinnetwerk goed te keuren. Dit wordt minen genoemd. De eigenaar krijgt hiervoor een beloning in de vorm van een bitcoin of een andere cryptovaluta.

„Dit onderzoek is een voorbeeld waarin zowel de klassieke als de hedendaagse innovatieve opsporingsmethoden elkaar aanvullen. De analoge en de digitale wereld komen hier mooi bij elkaar. Het digitale speurwerk speelt tegenwoordig vaak een cruciale rol in rechercheonderzoeken. Er is geen rechercheonderzoek meer dat geen digitale component in zich heeft”, aldus de leider van het onderzoek.

Een 43-jarige bewoner werd aangehouden op verdenking van heling. Hij is uitgebreid verhoord. Daarna is de verdachte op vrijdag 19 januari vrijgelaten. Tegen hem wordt een proces-verbaal opgemaakt dat doorgestuurd wordt naar het Openbaar Ministerie voor verdere afhandeling. Naar de derde computer wordt nog gezocht.


Eindhoven at Twitter: