PwC Eindhoven verhuist van Flight Forum naar Piazza in hartje centrum

PwC Eindhoven verhuist van Flight Forum naar Piazza in hartje centrum
PwC moet zich verantwoorden voor goedkeuren misleidende boekhouding
De aanleiding hiervoor is een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), na publicaties door NRC Handelsblad.

De krant onthulde dat accountantskantoor PwC de boekhouding van een dochterbedrijf van SHV in het Midden-Oosten jaren achtereen goedkeurde, terwijl de accountants twijfelden of de betalingen wettig waren.

Het gaat om de boekhouding van Econosto Mideast in Dubai, een bedrijf dat industriële afsluiters en pijpverbindingen verkoopt aan oliebedrijven in het Midden-Oosten. Econosto boekte jarenlang inkoopbetalingen af als personeelskosten.

Meten is weten. En leren is leuk. Om onze bezoekersstatistieken bij te houden maken we gebruik van Google Analytics. Dit systeem houdt bij welke paginas onze bezoekers bekijken, waar zij vandaan komen en op klikken, welke browser en schermresolutie ze gebruiken en nog veel meer. Deze informatie gebruiken we om een beter beeld te krijgen van onze bezoekers en om onze site hierop te optimaliseren. Zo worden onze websites nog veel superduper leuker om aan te klikken dan voorheen. Google, die deze dienst levert, gebruikt de informatie om een relevant, anoniem advertentieprofiel op te bouwen waarmee men gerichter advertenties kan aanbieden.

PwC was hiervan op de hoogte en noemde de gang van zaken in een intern verslag misleidend, schrijft NRC. Het accountantskantoor waarschuwde het bestuur van Econosto dat PwC “serieus twijfelde over de wettigheid van de betalingen”. Toch bleef PwC de boekhouding goedkeuren. Ook zouden klanten zijn misleid. Het onderzoek naar de rol van PwC in deze zaak loopt nog. Op grond van het onderzoek dient de toezichthouder tuchtklachten in.

De klachten bij de Accountantskamers gaan over de wettelijke controles die zijn uitgevoerd naar jaarrekeningen over de boekjaren 2011-2014. Eerdere boekjaren zijn verjaard, aldus de toezichthouder.

Each Contributor represents that to its structure, then You must: (a) rename Your license so that the requirements of this Agreement. REQUIREMENTS A Contributor may choose to distribute the Program originate from and are distributed on an unmodified basis or as part of the Program in a lawsuit), then any patent Licensable by Initial Developer in the case of the Standard Version. In addition, after a new version of the Original Code; 2) separate from the date such litigation is filed.

In het najaar van 2018 zal PwC Eindhoven verhuizen naar een nieuw kantoor in het overdekte winkelcentrum Piazza. Die locatie in de binnenstad van Eindhoven ligt op minder dan vijf minuten lopen van het station. Het adviesbureau is nu nog gevestigd in een pand op het Flight Forum, een businesspark nabij Eindhoven Airport en autosnelweg A2.

Accountents- en adviesbureau PwC beschikt in Nederland over filialen in dertien verschillende steden. Zo ook in het zuidoosten van het land, waar het bedrijventerrein Flight Forum deelt met onder meer financiële dienstverlener AON en Big Four-concurrent Deloitte. Sinds 2011 is Jeroen van Kessel Partner bij PwC Eindhoven. Voor de segmenten technologie, maak, food en retail heeft hij de marktverantwoordelijkheid voor het zuiden van ons land, waar ook PwC Maastricht en Breda onder vallen. Mede onder zijn leiding is onlangs besloten om de huidige Eindhovense locatie in het najaar van 2018 te verlaten en te verhuizen naar een pand in de binnenstad van de lichtstad.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 12 april 2018 tuchtklachten ingediend bij de Accountantskamer in Zwolle tegen twee accountants van PwC. 'De aanleiding hiervoor is het onderzoek dat de AFM vorig jaar is gestart naar aanleiding van publicaties in NRC Handelsblad naar omstreden betalingen bij dochterondernemingen van SHV', zo laat de AFM vrijdag weten.

De huidige locatie van PwC Eindhoven ligt ongeveer zeven kilometer van de stadskern, nabij autosnelweg A2 en het vliegveld. Daar heeft het adviesbureau de beschikking over zo’n 3.000 vierkante meter. Hoeveel professionals op die plek actief zijn, is niet eenduidig te zeggen, aldus een woordvoerder: “We gebruiken werkplekken nu veel efficiënter, niemand heeft meer een vaste werkplek. Je kunt ook niet zeggen hoeveel medewerkers bij de vestiging in Eindhoven werken. Landelijke specialisten werken vanuit Eindhoven als dat nodig is voor een klant. Daarna zijn ze weer weg.” 

De AFM heeft op 11 april 2017 bekendgemaakt een onderzoek in te stellen naar PwC. Aanleiding voor het onderzoek zijn publicaties in dagblad NRC Handelsblad op 25 en 28 februari 2017 naar omstreden betalingen bij dochterondernemingen van SHV, onder meer bij Econosto Mideast B.V. in Dubai. Het onderzoek naar de rol van de accountantsorganisatie PwC in deze zaak loopt nog.

PwC Eindhoven geeft aan er een regionale werkwijze op na te houden: “We werken op zijn Brabants: face to face. We nodigen klanten uit bij ons of komen naar hen toe. Want persoonlijk contact loont. We zijn open en luisteren goed. Maar we kunnen ook best lastig zijn.” 

Die Brabantse aanpak van de financiële dienstverlener zal in de herfst van 2018 plaatsvinden vanuit een andere uitvalbasis, gelegen in het overdekte winkelcentrum Piazza, aan het 18 septemberplein naast de Bijenkorf, midden in het stadcentrum. Er waren verschillende locaties voorhanden volgens een woordvoerder van het bureau, maar de keuze voor een pand in de binnenstad had zo zijn voordelen: “Dit is een mooie omgeving om te werken en past bij wat je als werkgever wilt bieden aan je mensen. Want die stellen ook steeds meer eisen.” De locatie is ook vlakbij het centrale treinstation van Eindhoven – slechts vijf minuten loopafstand – wat aansluit bij het beleid van PwC: “Wij willen onze mensen stimuleren om de trein te nemen.” 

Sinds de jaren zestig staat er al een winkelcentrum aan het 18 septemberplein. Eind jaren negentig voldeed de bebouwing niet meer aan de moderne eisen en werd, aan de hand van een modern ontwerp van de Italiaanse architect Massimiliano Fuksas, gekozen voor een grootschalige renovatie. In 2005 werd het gerenoveerde winkelcentrum officieel geopend. Momenteel ondergaat Piazza wederom een transformatie. Deze is echter een stuk kleinschaligere. Zo zal de plek worden voorzien van meer groen en ook zullen open gedeeltes worden afgesloten om de invloed van het weer te beperken. PwC heeft over zo’n half jaar de gehele bovenste verdieping van het winkelcentrum tot zijn beschikking, wat neerkomt op ruim 3.400 vierkante meter. Daarmee is het onderkomen iets ruimer dan het huidige kantoor op het Flight Forum.

Leon Schreppers, al ruim achttien jaar mede-eigenaar van Verschuuren & Schreppers Bedrijfsmakelaars, werd door de eigenaren van Piazza ingeschakeld om de ruimtes in het winkelcentrum te verhuren. Volgens hem zijn de verfijnde werkplekken in de regio Eindhoven steeds schaarser: “Na het Eurobuilding dat getransformeerd wordt tot woningen, de verhuurde Kennedytoren en panden in de Prof. dr. Dorgelolaan is dit (het nieuwe pand van PwC, red.) alweer een kwalitatief hoogwaardig kantoor dat verhuurd wordt. Dit jaar alleen al hebben we 12.000 vierkante meter verhuurd: de hoogwaardige locaties raken nu op.”


Eindhoven at Twitter: