Ryanair probeert via rechter staking te voorkomen

Ryanair probeert via rechter staking te voorkomen
Nederlandse Ryanair-piloten gaan vrijdag staken, Ryanair stapt naar de rechter
De bond doelt op het eerdere bericht vandaag van de vliegmaatschappij, dat naar de rechter stapt om eventuele stakingen in het gehele zomerseizoen te verbieden. Donderdagmiddag dient het kort geding in Haarlem.

Met de staking sluit de Nederlandse pilotenbond zich aan bij collegapiloten in Duitsland, Ierland, België en Zweden die eerder al lieten weten vrijdag de hele dag te staken.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer . De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

De VNV zegt al acht maanden met Ryanair in gesprek te zijn over een nieuwe cao zonder dat er significante vooruitgang is geboekt.

In juli vielen al duizend vluchten uit door vooral stakingen. Bijna 200.000 reizigers werden daar de dupe van. De stakingen in andere landen hadden slechts een beperkte impact op Nederlandse reizigers. Soms worden vluchten op Nederlandse bestemmingen uitgevoerd door een crew uit een ander land. Nu de Nederlandse piloten ook gaan staken, moet worden gerekend op uitval van vluchten en vertragingen.

De pilotenvakbond zei eerder verrast te zijn door de stap van Ryanair, dat nergens anders in Europa een staking heeft willen tegenhouden via de rechter.

“Als de staking doorgaat zullen er waarschijnlijk tientallen vluchten uitvallen”, zegt een woordvoerder van Ryanair. “Op de website van Eindhoven Airport worden mensen dan doorverwezen naar meer informatie van Ryanair zelf. We proberen iedereen dan zo snel mogelijk op de hoogte te stellen. Als de passagiers toch naar de luchthaven komen, kunnen ze terecht bij de servicebalie.” 

“Met deze dagvaarding probeert Ryanair wederom rechten van haar medewerkers te ontnemen”, aldus de bond, die naar eigen zeggen “woedend is vanwege de Ryanair-aanval op het Nederlands stakingsrecht, hetgeen een fundamenteel recht is van werknemers in Nederland.”

Weinig resultaatDe VNV is naar eigen zeggen al acht maanden met de vliegmaatschappij in onderhandeling voor een nieuwe cao, maar er is tot nu toe volgens de organisatie te weinig vooruitgang geboekt. Een van de punten van onderhandeling is dat piloten niet worden doorbetaald bij ziekte.

Het is eerder voorgekomen dat een rechter een streep zet door een staking bij een luchtvaartmaatschappij. In 2016 werden tijdens de vakantieperiode meerdere stakingen bij KLM en Easyjet verboden door de rechter.

EINDHOVEN – Piloten van Ryanair willen vrijdag ook in Nederland 24 uur lang hun werk neerleggen. Dat laat de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) weten. Ryanair kondigde eerder op woensdag al aan naar de rechter te stappen om eventuele stakingen in de zomer te verbieden.

Vanwwege de stakingen aanstaande vrijdag heeft Ryanair al in totaal 396 vluchten geschrapt, waarvan veruit de meeste van en naar Duitsland (250) en België (104). Gedupeerden die hier last van hebben, krijgen daarover een e-mail of een smsje, aldus Ryanair. De lowbudgetmaatschappij belooft vluchten om te boeken of reizigers hun geld terug te geven.

Vorige maand staakte ook het cabinepersoneel van Ryanair al, in België, Spanje, Portugal en Italië.

Piloten en cabinepersoneel laten al sinds vorige zomer van zich horen, omdat ze betere werknemersrechten willen. Ryanair hanteert overal in Europa het Ierse recht, omdat de vliegtuigen daar geregistreerd staan. Het Ierse recht biedt over het algemeen minder bescherming dan het Nederlandse.

Verder wil het personeel onder andere niet meer in verkapt dienstverband werken en doorbetaald krijgen tijdens vakantie. Het bedrijf heeft in zijn bijna 34-jarige bestaan nooit met vakbonden gepraat. In december vorig jaar kwam daar verandering in, toen Ryanair dat als enige mogelijkheid zag om een staking rond de kerstdagen te voorkomen.

Nederlandse piloten van Ryanair willen vrijdag staken, heeft vakbond VNV bekendgemaakt. De piloten sluiten zich daarmee aan bij stakingen in Duitsland, Zweden, België en Ierland.

Ryanair probeert de staking via de rechter te verbieden. Mocht de staking wel doorgaan, dan kunnen Nederlandse vakantiegangers waarschijnlijk niet vertrekken vanaf Schiphol, Eindhoven, Maastricht en luchthavens als Weeze (Duitsland) en Brussel Charleroi.

“De kans is groot dat er helemaal geen Ryanair-vluchten vertrekken. Het hangt ervan af of de Ryanair-directie andere piloten laat invliegen”, zegt Joost van Doesburg van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers.

Op vrijdag vertrekken vanaf Eindhoven onder meer vluchten naar Praag, Pisa, Lissabon en Valencia. Vanuit Amsterdam staan vier vluchten naar Dublin gepland. In andere landen heeft Ryanair al een groot deel van de vluchten geschrapt.

Ryanair spant een kort geding aan om te voorkomen dat Nederlandse piloten deze zomerperiode het werk neerleggen. Die zaak dient morgen bij de rechtbank in Haarlem.

Volgens de advocaat van Ryanair, Jochem Croon, is een stakingsverbod in Nederland haalbaar, omdat het Gerechtshof van Amsterdam eerder een personeelsstaking bij Easyjet op Schiphol verbood. In die zaak oordeelde de rechter dat reizigers door een staking in een weekend in de drukke vakantieperiode te zwaar zouden worden gedupeerd.

Het is de eerste keer dat Nederlandse piloten van Ryanair gaan staken. Vorig jaar beloofde de Ierse luchtvaartmaatschappij met vakbonden afspraken te maken, maar maandenlang overleg heeft niets opgeleverd, zegt de vakbond.

De cao-onderhandelingen tussen Ryanair en de VNV, de Nederlandse vakbond voor piloten, zitten muurvast. De VNV eist onder meer dat Ryanair het Nederlands arbeidsrecht toepast op de piloten, en niet het Ierse recht, dat minder bescherming biedt. Daarnaast wil de vakbond dat piloten niet als zzper werken maar in dienst worden genomen.

VNV-woordvoerder Van Doesburg: “Bij de Nederlandse piloten is het Nederlandse arbeidsrecht niet van toepassing. Ze werken op basis van schijnzelfstandigheid, moeten doorwerken bij ziekte en kunnen zomaar van de ene op de andere dag worden overgeplaatst naar het buitenland.”

Hij zegt dat piloten het vervelend vinden dat reizigers door de staking worden gedupeerd, maar Ryanair heeft volgens hem een wakeup-call nodig. De vakbond overweegt ook volgende week actie te voeren. Concrete plannen zijn er nog niet.


Eindhoven at Twitter: