Directeuren De Rooi Pannen schonden interne afspraken

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer . De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ed.nl te lezen.

EINDHOVEN – Twee directeuren van de afdeling Horeca van De Rooi Pannen in Eindhoven zouden gesjoemeld hebben met handtekeningen van leerlingen. De leiding van de scholengemeenschap heeft vergaande maatregelen genomen. Met een van de twee is een vertrekregeling overeengekomen; de andere directeur is een functie elders in de organisatie aangeboden.

Mbo-scholen moeten twee keer per jaar handtekeningen van leerlingen verzamelen en het aantal doorgeven om in aanmerking te komen voor subsidie. Per leerling levert dat vijf- tot zesduizend euro op. Verkeerde peilmoment Tiny Pheninckx, bestuursvoorzitter van De Rooi Pannen, bevestigt dat twee directieleden op het verkeerde peilmoment tijdens het schooljaar handtekeningen van leerlingen hebben opgehaald. Het Eindhovens Dagblad berichtte eerder deze woensdag hierover. Het gaat volgens Pheninckx om honderd leerlingen. De Rooi Pannen had onterechte subsidie kunnen krijgen over deze zogeheten spookleerlingen, maar dit is niet gebeurd. Met een van de twee betrokkenen, een directeur, is een vertrekregeling afgesproken. De andere man, een adjunct-directeur, is naar de rechter gestapt om  te voorkomen dat hij intern een andere functie krijgt. Deze zaak dient donderdag 16 augustus, al hoopt Pheninckx het geschil daarvoor al zo goed mogelijk op te lossen. Goed bedoeld, maar onhandig In gesprekken met de krant hebben de twee directieleden verklaard dat handtekeningen eerder waren opgehaald om praktische problemen te vermijden als leerlingen een stage hadden gepland in het buitenland. “Het lijkt goed bedoeld, maar er wordt een beetje makkelijk tegenaan gekeken”, aldus Pheninckx, voor wie het niet honderd procent duidelijk is wat hun beweegredenen zijn geweest. “Het was ook al hebben ze uit goeder trouw gehandeld, onhandig. Ze hadden beter kunnen overleggen met de Raad van Bestuur.” Strenge, eigen controle Hij vindt de sanctie niet overdreven. Volgens hem tilt de Inspectie van het Onderwijs terecht zwaar aan deze procedure. Tien jaar geleden is er een speciale landelijke commissie opgericht die erop moet toezien dat scholen zich aan de regels houden. Een aantal zou daar al te soepel mee omgaan. De Rooi Pannen controleert zelf zeven keer per jaar of het aantal opgegeven leerlingen daadwerkelijk op school is en ook een accountant kijkt hiernaar. “Een heel secuur proces”,  aldus Pheninckx. “Het gaat om gemeenschapsgeld en dat willen we niet ten onrechte opstrijken. Er wordt een beetje makkelijk tegenaan gekeken.” Hij laat verder weten dat er mogelijk aangifte wordt gedaan. De Inspectie van het Onderwijs is ingeschakeld, al laat een woordvoerder hiervan weten dat we vooralsnog niet kunnen achterhalen of en hoe de instelling hierover contact met de inspectie gezocht zou hebben. 


Eindhoven at Twitter: