Kamer: geen groei luchthavens Eindhoven en Rotterdam – De Limburger

Kamer: geen groei luchthavens Eindhoven en Rotterdam - De Limburger
Kamer steunt voorstel D66 en ChristenUnie voor groeistop Rotterdam The Hague Airport
De regionale luchthavens Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport mogen in de nabije toekomst niet verder groeien.

De regionale luchthavens Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport mogen in de nabije toekomst niet verder groeien.

Kabinet en parlement zijn ook nog steeds bezig met de geplande uitbreiding van Lelystad Airport. Het doel van de geplande uitbreiding is vooral het overnemen van vakantievluchten van Schiphol, dat tegen zijn maximaal aantal vluchten aanzit. Minister Van Nieuwenhuizen hoopt Lelystad Airport per 2020 in bedrijf te hebben.

De regionale luchthavens Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport mogen in de nabije toekomst niet verder groeien.

Dat zeggen regeringspartijen D66 en ChristenUnie. De omwonenden hebben na alle overlast recht op rust. Bovendien vinden de partijen ongebreidelde groei van de luchtvaart onverantwoord.

De omwonenden moeten wat Bruins betreft centraal komen te staan. “In de regio is geen draagvlak voor groei.” Paternotte vindt dat er eerst goed gekeken moet worden of de luchtvaart op de regionale luchthavens stiller en schoner kan. “Over een aantal jaren kunnen we dan weer verder kijken.”

De bewoners rondom Eindhoven Airport hebben een time-out verdiend. En voor Rotterdam The Hague Airport denken we er hetzelfde over, zegt D66er Jan Paternotte. Dit zijn voornamelijk vliegvelden voor vakantievluchten, die nauwelijks extra banen opleveren.

ChristenUnie-Kamerlid Bruins gaat de groei van de luchtvaart veel te snel, eerst moet er een bredere visie liggen over de sector. “De afgelopen tien jaar is er een ongebreidelde groei geweest. We leven nu in een nieuwe tijd, waarin we meer grip op de luchtvaartsector willen krijgen.”

Zijn collega Eppo Bruins (ChristenUnie) voegt toe: We moeten pas op de plaats maken. De groeiplannen gaan wat ons betreft in de ijskast tot we hebben uitgedokterd in hoeverre groei van de luchtvaart nog wel bij onze toekomst past.

Binnen de coalitie heeft het CDA begrip voor het pleidooi van D66 en ChristenUnie. “We staan positief tegenover het idee van een time-out”, zegt Kamerlid Amhaouch. Ook de oppositiepartijen SP, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, 50Plus en SGP steunen de voorlopige groeistop.

Eindhoven Airport zal in 2020 het maximale aantal toegestane vliegbewegingen van 43.000 hebben bereikt. De luchthaven werkt aan plannen voor gematigde groei daarna; maar de tijd van ongebreidelde aanwas is voorbij, aldus de directie.

Volgens Paternotte hebben de regionale luchthavens geen belangrijke economische functie. “Er komen alleen maar meer vluchten bij naar bestaande vakantiebestemmingen, daar heb je weinig aan.” Ook hebben ze volgens hem geen overloop-functie voor Schiphol.

Rotterdam The Hague Airport telde in 2018 ruim 53.000 vliegbewegingen, een groei van bijna 7 procent op jaarbasis. De luchthaven denkt dat uitbreiding zal zorgen dat de regio aantrekkelijker wordt voor bedrijven, dat de werkgelegenheid toeneemt en het toerisme een boost krijgt.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9940. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ed.nl te lezen.

Het standpunt van de twee regeringspartijen is saillant, omdat coalitiepartner VVD voorstander is van groei op de luchthavens. In de regio ligt dat anders: Eindhovense en provinciale liberale politici vinden groei van Eindhoven Airport geen doel op zich. Zuid-Holland ziet alleen verdere groeimogelijkheden als Rotterdam The Hague Airport wordt verplaatst.

De landelijke politiek neemt naar verwachting niet voor eind dit jaar een standpunt in over de toekomst van beide luchthavens.

Over vijf jaar zal het Nederlandse luchtruim opnieuw zijn ingedeeld, waardoor toestellen niet meer laag over bewoonde gebieden hoeven te vliegen. Ook worden vliegtuigen steeds schoner en stiller.

De regionale luchthavens Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport mogen in de nabije toekomst niet verder groeien.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.