Chaos op stations door stroomstoring: treinverkeer Eindhoven-Den Bosch plat en niet genoeg bussen beschikbaar – BD.nl

Chaos op stations door stroomstoring: treinverkeer Eindhoven-Den Bosch plat en niet genoeg bussen beschikbaar - BD.nl
Urenlange chaos op het spoor, treinverkeer lag negen uur stil door stroomstoring
Op sociale media klaagden treinreizigers dat ze met geen mogelijkheid op hun bestemming konden komen. Sommige reizigers wachtten meer dan drie uur.

De stroomstoring ontstond rond 12.00 uur. Ruim acht uur later was het probleem pas opgelost en konden de treinen weer gaan rijden.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9940. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ed.nl te lezen.

Monteurs van ProRail waren zondag de hele middag bezig om het probleem van de storing te achterhalen. Uiteindelijk bleek die te zijn veroorzaakt door een kapotte kabel en een defect onderdeel in een technische kast langs het spoor bij Liempde.

Die kabel is zondagavond gerepareerd. Het defecte onderdeel wordt op een later moment vervangen, aldus de spoorbeheerder.

De NS zette tijdens de storing “enkele tientallen” bussen in om gestrande reizigers tussen Eindhoven en Den Bosch te vervoeren, maar volgens een NS-woordvoerder was het “heel moeilijk” om iedereen mee te krijgen. De zegsman spreekt van een “heel vervelende dag”.

Reizigers konden ook omreizen via Nijmegen en Venlo, maar al gauw raakten ook op dat traject de treinen overvol.

@NS_online is er een andere mogelijkheid om van Den Bosch naar Eindhoven te komen behalve in deze uh ….. rij te gaan staan?

In Den Bosch werden met dranghekken rijen gemaakt. De hoeveelheid bussen die de NS inzette, was bij lange na niet genoeg om de hoeveelheid wachtende mensen te vervoeren.

Zondagochtend rond elf uur ontstonden de eerste problemen door een stroomstoring bij Liempde. De NS verwachtte dat de problemen snel verholpen zouden worden, maar het tijdstip waarop er weer treinen zouden rijden, werd steeds opgeschoven. Monteurs hadden moeite om de oorzaak van het probleem te vinden.

Eerst dacht de NS dat de treinen rond 13.15 uur weer zouden rijden. Uiteindelijk reden de eerste treinen rond 20.15 uur, negen uur na het ontstaan van het probleem.

"Het is een hele zware dag", zeiden medewerkers van de NS tegen reizigers. De NS zou niet meer bussen kunnen regelen. "Er passen 700 tot 1000 mensen in een trein en die gaan om de tien minuten. Om dat te compenseren hebben we niet genoeg bussen," zegt een woordvoerder van de NS.

ReparatiewerkzaamhedenMonteurs van ProRail waren uren bezig met reparatiewerkzaamheden. Pas rond half acht s avonds werd de oorzaak van het probleem gevonden. Volgens een woordvoerder van ProRail waren er twee problemen. "Monteurs hebben een defecte kabel gevonden. Die is gerepareerd. Daarnaast zijn onderdelen in een technische kast defect, dat is mogelijk veroorzaakt door een blikseminslag van een paar weken geleden."

Het komt volgens de woordvoerder vaker voor dat er pas later problemen optreden na een blikseminslag. "Dit onderdeel vervangen we later."

Meer dan acht uur onderweg van Tilburg naar HeerlenMensen klagen op internet steen en been. Zo is Ivo Habets om 10.55 uur in Tilburg vertrokken, en heeft hij een musical die om 19.00 uur begon in Heerlen moeten missen. Tim Vergoossen heeft een kaartje voor Roda JC-MVV en was rond een uur vertrokken, maar vreest dat hij die wedstrijd waar hij al een jaar zin in heeft, gaat missen.

De problemen op het spoor werden nog erger doordat rond drie uur een trein een auto schepte op een spoorwegovergang bij Breda. Niemand raakte gewond, maar ook daar lag het treinverkeer uren stil. Mensen die naar van Eindhoven naar Tilburg moeten, konden dus ook niet omreizen via Utrecht en Rotterdam.