Vaten drugsafval tijdens het rijden laten leeglopen: chemische lucht van Eindhoven naar Son te ruiken – Eindhovens Dagblad

Vaten drugsafval tijdens het rijden laten leeglopen: chemische lucht van Eindhoven naar Son te ruiken - Eindhovens Dagblad
Vaten drugsafval tijdens het rijden laten leeglopen: chemische lucht van Eindhoven naar Son te ruiken
Ze houdt zich onder meer vast aan een melding van een getuige, die rond kwart voor tien in de buurt van een parkeerterrein aan de Anconalaan een witte bakwagen zag rijden. Uit dit gesloten vrachtwagentje lekte een vloeistof en er zou een penetrante chemische lucht vandaan komen. De politie heeft het sterke vermoeden dat dit voertuig bij de dumpingen betrokken was.Drukke dagen voor StruktonHet afval zat in drie IBC Containers, dat zijn grote vaten met een inhoud van ongeveer duizend liter. Een deel van de troep is op de parkeerplaats geloosd en hiermee zijn de daders doorgegaan tot halverwege de ventweg langs de Eindhovenseweg, tussen Eindhoven en Son. Claereboets: "Het zijn drukke dagen voor ons. Gisteren moesten we in Nuenen ook al zon container opruimen. Nu weer in Eindhoven. Het is onvoorstelbaar dat dit steeds vaker gebeurt in de buurt waar mensen wonen."De troep is terecht gekomen op de ventweg en in de berm. Een enkele afsluitdop, zoutzuur en stank herinneren maandag aan het begin van de middag aan de dumping. De weg is deels afgezet voor de sanering. Claereboets: "Het heeft veel voeten in de aarde om alles veilig en verantwoord op te ruimen." Zo moest er een speciaal transport aan te pas komen om de vaten die nog niet leeg waren, over te pompen. De klus gaat tien- tot twintigduizend euro kosten, schat Claereboets.Schade voor riool lijkt mee te vallenVolgens de politie moe(s)t een deel van het vervuilde gebied worden afgegraven en zal ook het riool gereinigd moeten worden. Een woordvoerster van Waterschap De Dommel meldt dat de schade aan de riolering mee lijkt te vallen. "Er stroomt zoveel water doorheen dat de waterzuiveringsinstallatie ondanks het afschuwelijke spul niet zal worden aangetast. Mogelijk zal het riool wel met een verdunner moeten worden doorgespoeld", zo zei ze. Het waterschap werd zondagavond wel uit voorzorg gewaarschuwd voor mogelijke schade. Om wat voor rommel het precies gaat, wordt nog onderzocht. Specialisten zijn bezig met een sporenonderzoek.

Eerder vanuit auto gedumptDe troep is vanuit een auto of een ander voertuig gedumpt. Een woordvoerder van de politie: “Er zijn meer voorbeelden van dumpingen uit rijdende voertuigen, althans daar leek het dan sterk op gezien de manier waarop het afval werd aangetroffen.” De gemeente Eindhoven komt later op de dag met een schriftelijke verklaring.LEES OOK: Drugsafval gedumpt vanuit rijdende auto, zoutzuur belandt in berm en rioolVaker raak in Eindhoven-NoordHet is de derde drugsvangst in vrij korte tijd in Eindhoven-Noord. Vorige week maandag werd in een stukje bos op de grens tussen Eindhoven en Son een kelder gevonden met daarin een hennepkwekerij. In oktober vorig jaar werd aan de Anconalaan, vlakbij het sportpark van Unitas 59, ook al een ondergrondse hennepkwekerij aangetroffen.

Juist dit weekend luidden burgemeesters de noodklok over het toenemende aantal dumpingen van drugsafval. Vorig jaar werd volgens politiecijfers 292 keer drugsafval gevonden, in de natuur, in woonwijken of op de weg. Het jaar ervoor lag dat aantal nog op 207.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9940. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ed.nl te lezen.

Op het terrein van champignonkwekerij Van Asseldonk in Boekel zijn vanochtend meerdere vaten en kannen aangetroffen met vermoedelijk drugsafval. Het gaat om het bedrijf van boerin Michelle van Asseldonk van het tv-programma Boer zoekt Vrouw.