Kilometerslang spoor van drugsafval gevonden bij Eindhoven – NRC

Kilometerslang spoor van drugsafval gevonden bij Eindhoven - NRC
Politie vindt 2 kilometer lang spoor chemicaliën tussen Eindhoven en Son
De politie zoekt naar de dader(s) en houdt zich onder meer vast aan een melding van een getuige, die rond kwart voor tien in de buurt van een parkeerterrein aan de Anconalaan een witte bakwagen zag rijden. Uit dit gesloten vrachtwagentje lekte een vloeistof en er zou een penetrante chemische lucht vandaan komen. De politie heeft het sterke vermoeden dat dit voertuig bij de dumpingen betrokken was.

Drukke dagen voor StruktonHet afval zat in drie IBC Containers, dat zijn grote vaten met een inhoud van ongeveer duizend liter. Een deel van de troep is op de parkeerplaats geloosd en hiermee zijn de daders doorgegaan tot halverwege de ventweg langs de Eindhovenseweg, tussen Eindhoven en Son. Claereboets: "Het zijn drukke dagen voor ons. Gisteren moesten we in Nuenen ook al zon container opruimen. Nu weer in Eindhoven. Het is onvoorstelbaar dat dit steeds vaker gebeurt in de buurt waar mensen wonen."

De troep is terecht gekomen op de ventweg en in de berm. Een enkele afsluitdop, zoutzuur en stank herinneren maandag aan het begin van de middag aan de dumping. De weg is deels afgezet voor de sanering. Claereboets: "Het heeft veel voeten in de aarde om alles veilig en verantwoord op te ruimen." Zo moest er een speciaal transport aan te pas komen om de vaten die nog niet leeg waren, over te pompen. De klus gaat tien- tot twintigduizend euro kosten, schat Claereboets.

Op het terrein van champignonkwekerij Van Asseldonk in Boekel zijn vanochtend meerdere vaten en kannen aangetroffen met vermoedelijk drugsafval. Het gaat om het bedrijf van boerin Michelle van Asseldonk van het tv-programma Boer zoekt Vrouw.

Schade voor riool lijkt mee te vallenVolgens de politie moe(s)t een deel van het vervuilde gebied worden afgegraven en zal ook het riool gereinigd moeten worden. Een woordvoerster van Waterschap De Dommel meldt dat de schade aan de riolering mee lijkt te vallen. "Er stroomt zoveel water doorheen dat de waterzuiveringsinstallatie ondanks het afschuwelijke spul niet zal worden aangetast. Mogelijk zal het riool wel met een verdunner moeten worden doorgespoeld", zo zei ze.

Veel onduidelijk Wanneer de vaten precies zijn gedumpt en door wie is vooralsnog niet duidelijk. Het is niet bekend of de vaten iets te maken hebben met de grote dumping tussen Eindhoven en Son en Breugel afgelopen nacht.

Het waterschap werd zondagavond wel uit voorzorg gewaarschuwd voor mogelijke schade. Om wat voor rommel het precies gaat, wordt nog onderzocht. Specialisten zijn bezig met een sporenonderzoek.

Ze bevestigt aan Omroep Brabant dat de vondst op haar terrein is, maar zegt dat ze zelf niet aanwezig was toen de vaten werden gevonden. “Ik heb zelf helemaal niks gezien, maar we zijn hier echt heel erg van geschrokken.”

Eerder vanuit auto gedumptDe troep is vanuit een auto of een ander voertuig gedumpt. Een woordvoerder van de politie: “Er zijn meer voorbeelden van dumpingen uit rijdende voertuigen, althans daar leek het dan sterk op gezien de manier waarop het afval werd aangetroffen.”

De gemeenten willen dat er een nationaal fonds komt voor het opruimen van het afval, wat zij nu nog zelf moeten betalen. De jaarlijkse kosten worden geschat op twee à drie miljoen euro.

Burgemeester John Jorritsma: “Dit is het zoveelste bewijs van de brutaliteit en ook nonchalance van XTC-criminelen. Het is onacceptabel en zeer schadelijk. Het ondermijnt onze maatschappij: de natuur, volksgezondheid en veiligheid en ook onze portemonnee, want gemeenten staan aan de lat voor de opruimkosten. Vandaar dat we nauw samenwerken met politie, OM, Belastingdienst, FIOD en andere overheidsdiensten om de criminaliteit aan te pakken. Want elke dumping is er een te veel. Misschien dat festivalgangers die een pilletje gebruiken, zich dit ook kunnen realiseren.”LEES OOK: Drugsafval gedumpt vanuit rijdende auto, zoutzuur belandt in berm en rioolVaker raak in Eindhoven-NoordHet is de derde drugsvangst in vrij korte tijd in Eindhoven-Noord. Vorige week maandag werd in een stukje bos op de grens tussen Eindhoven en Son een kelder gevonden met daarin een hennepkwekerij. In oktober vorig jaar werd aan de Anconalaan, vlakbij het sportpark van Unitas 59, ook al een ondergrondse hennepkwekerij aangetroffen.

Een getuige zag rond 21.45 uur een witte bakwagen, een gesloten vrachtwagentje, rijden waaruit vloeistof lekte. De politie komt graag in contact met getuigen die rond deze tijd een dergelijk voertuig hebben zien rijden.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9940. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ed.nl te lezen.

Vermoedelijk hebben de daders tijdens het autorijden bakken met vloeistof leeg laten lopen. Hierdoor is het spoor tussen Eindhoven en Son ontstaan, beginnend bij het parkeerterrein van een sportcomplex, waar een grote plas chemicaliën bij een afvoerput werd aangetroffen.

Uiteindelijk zijn de bakken met een inhoudscapaciteit van 1.000 liter per stuk achtergelaten op de Eindhovenseweg, waarna de chemische vloeistof in de berm is gelopen.

Volgens de politie is de “vervuiling mogelijk zo erg dat een deel van de grond moet worden afgegraven”. De politie raadt mensen die een chemische lucht ruiken aan ramen en deuren te sluiten. De lucht is niet gevaarlijk. De politie heeft de weg afgesloten en is momenteel bezig met een onderzoek.

Het aantal drugsdumpingen in Nederland is in 2018 fors gestegen, blijkt uit politiecijfers. Vorig jaar werd 292 keer drugsafval gevonden. In 2017 was dit aantal nog 206.

In Noord-Brabant werden in 2018 het vaakst dumplocaties aangetroffen, namelijk 109 keer. Daarna volgen de provincies Limburg en Gelderland, waar de politie vorig jaar op 62 en 40 dumplocaties stuitte.

In totaal registreerde de politie in 2017 zon 450 incidenten rond de productie van synthetische drugs. Het gaat hierbij om het aantreffen van een drugslab of opslaglocaties van grondstoffen of het vinden van drugsafval. In het jaar daarvoor lag dit aantal nog op 350 incidenten.