Advies: Eindhoven Airport moet geluidsoverlast aanpakken – NRC

Advies: Eindhoven Airport moet geluidsoverlast aanpakken - NRC
Advies aan minister: Laat Eindhoven Airport tot 2022 niet verder groeien
Milieuorganisaties zijn niet tevreden met het rapport van Van Geel, omdat een concrete doelstelling om de CO2-uitstoot terug te dringen ontbreekt.

Floor Bouma 25 april 2019 om 14:35 Eindhoven Airport heeft een vergunning om verder te groeien. Foto Rob Engelaar/ANP Laatste update 16:33 Eindhoven Airport moet ervoor zorgen dat het minder geluidsoverlast veroorzaakt. Dat adviseert oud-staatssecretaris Pieter van Geel in een advies dat hij donderdag heeft overhandigd aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD). Van Geel pleit voor 30 procent minder geluidsbelasting in 2030 om de omwonenden de ontzien.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Van Geel is door het kabinet ingehuurd als onafhankelijke verkenner om de ontwikkeling van de luchthaven in kaart te brengen. Hij stelt in zijn rapport dat de hoeveelheid geluidsoverlast zou moeten bepalen hoeveel er op de luchthaven gevlogen mag worden. Zo beloon je het inzetten van schone en stillere vliegtuigen, denkt Van Geel.

Sowieso vindt de adviseur dat de Eindhovense luchthaven de komende jaren niet verder moet groeien. In principe mag Eindhoven Airport uitbreiden tot 43.000 vliegbewegingen per jaar, maar de luchthaven beloofde eerder al tot en met 2019 niet verder te groeien dan 41.500 vluchten per jaar. Van Geel stelt nu voor dit aantal door te trekken tot 2022. Ook adviseert hij geen vluchten meer na 23.00 uur te plannen, om overlast te voorkomen.

Joost Meijs, algemeen directeur van Eindhoven Airport, schrijft in een reactie op het advies dat van Van Geels denklijn goed is, maar dat de normstelling van 30 procent minder geluidhinder in 2030 te streng is. Volgens Meijs bemoeilijkt het advies de kwaliteitsslag die de luchthaven wil maken. Met de voorgestelde strenge normstelling lopen we het risico achter in de rij te staan in plaats van vooraan. Hierdoor zal de door ons allen gewenste vlootvernieuwing moeilijker op gang komen, aldus Meijs.

In het rapport stelt Van Geel verder onder andere dat de luchthaven moet inzetten op het terugdringen van de CO2-uitstoot. Hiervoor noemt hij echter geen concreet doel dat Eindhoven Airport zou moeten nastreven. Dat laatste is de oud-staatssecretaris op kritiek komen te staan van milieuorganisaties.

Greenpeace stelt dat Van Geel harde klimaatgrenzen negeert door wél een concreet verminderingsdoel op te stellen voor geluidsoverlast, maar niet voor CO2-uitstoot. Om de klimaatdoelen van Parijs te behalen, moet de CO2-uitstoot in Nederland substantieel verlaagd worden en dit is volgens Greenpeace alleen mogelijk als het aantal vluchten in het land, en dus ook in Eindhoven, afneemt.

Ook Natuur & Milieu heeft ontevreden gereageerd op het rapport. De organisatie stelt dat er iets moet worden gedaan aan de vele goedkope vluchten die vanaf Eindhoven Airport vertrekken. Een eerlijke prijs voor vliegtickets zou oneerlijke concurrentie met milieuvriendelijkere manieren van reizen moeten tegengaan. Ook vindt Natuur & Milieu, net als Greenpeace, dat het jaarlijkse aantal vluchten moet afnemen.

Leeslijst Artikel delen Mail de redactie viewBox=”0 0 13 15″ style=”enable-background:new 0 0 13 15;” > Onderwerpen Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.

Eindhoven Airport heeft dit jaar een vergunning voor 43.000 vliegbewegingen (starts en landingen), maar de luchthaven heeft aangegeven niet die volledige ruimte te gebruiken. Het zou maar tot 41.500 vliegbewegingen komen. Van Geel adviseert dus dat zo te houden en ook om geen geplande vluchten vanaf 23.00 uur te laten vliegen, zodat de omgeving vanaf volgend jaar al meteen minder hinder ervaart.

De luchthaven moet zich tot 2030 ook gaan richten op het verminderen van de geluidshinder, concludeert Van Geel. “Geluidbelasting is de grootste bron van hinder voor de omwonenden.”

Waar nu nog wordt uitgegaan van een model waarbij gekeken wordt naar het maximum aantal vliegbewegingen, adviseert Van Geel over te schakelen naar een model waarbij de vermindering van geluidshinder leidend wordt. Bij het uitgaan van het aantal vliegbewegingen “ontbreekt het aan prikkels voor innovatie en de inzet van de meest stille en schone toestellen”, aldus Van Geel. Die nieuwe methode zou vanaf 2022 in kunnen gaan.

Volgens hem zijn er drie manieren om de geluidshinder zoveel mogelijk te beperken: het aantal vliegbewegingen, het aantal vluchten per dag en de snelheid waarop de vloot van vliegtuigen wordt vernieuwd.

Als de geluidshinder verder wordt verlaagd dan dat de norm is, “ontstaan mogelijkheden om groeipotentieel te benutten”.

Juist omdat Eindhoven Airport in een regio ligt waarin veel innovaties worden gedaan, kan de luchthaven als “proeftuin” dienen om de luchtkwaliteit en het geluid in Zuidoost-Brabant te verbeteren. “De talenten en de knappe koppen van de regio kunnen ingezet worden om de luchthaven en de luchtvaart te verduurzamen”, schrijft Van Geel.

Joost Meijs, algemeen directeur van de Eindhoven Airport, zegt de “denklijn” van het advies van Van Geel goed te vinden, maar dat de “te strenge normstelling voor 2030” het moeilijk maakt om de doelstelling te behalen.

“Volgens het advies is er in 2030 bij 60 procent vlootvernieuwing nog geen ontwikkelruimte voor de luchthaven”, aldus Meijs. “Luchtvaartmaatschappijen hebben ontwikkelperspectief nodig om als stimulans om als eerste hun nieuwe vliegtuigen op Eindhoven Airport in te zetten. Met de voorgestelde strenge normstelling lopen we het risico achter in de rij te staan in plaats van vooraan. Hierdoor zal de door ons allen gewenste vlootvernieuwing moeilijker op gang komen.”