Eindhoven ziet alsnog af van experiment met staatswiet – Telegraaf.nl

Eindhoven ziet alsnog af van experiment met staatswiet - Telegraaf.nl
Eindhoven ziet alsnog af van experiment met staatswiet
EINDHOVEN – Eindhoven doet toch niet mee aan de landelijke proef met legaal geteelde wiet. Dat schrijft burgemeester John Jorritsma woensdag aan de gemeenteraad. De stad had zich twee jaar geleden aangemeld voor deelname, maar trekt zich nu alsnog terug.

Er doen volgens Jorritsma te weinig gemeenten mee aan het experiment. Ook is de beperkte duur van de proef riskant voor de coffeeshops. Na beëindiging van de proef is het maar de vraag of de coffeeshops nog wel terug kunnen naar de illegaliteit om wiet in te kopen, aldus Jorritsma.

Verder staan de Eindhovense coffeeshops niet te trappelen om mee te doen onder de huidige voorwaarden. Die beperkt hun handelsvoorraad op een manier, die de shops afwijzen. Daarnaast zouden de shops tijdens de proef te weinig soorten wiet kunnen verkopen om te kunnen concurreren met de illegale straathandel.

"Ik realiseer me dat dit besluit haaks staat op het aanbod dat ik het kabinet in oktober 2017 deed om het experiment samen met de partners in Eindhoven vorm te geven", aldus Jorritsma. "Nu de contouren van het experiment bekend zijn, zie ik geen andere keus dan de inschrijving aan mij voorbij te laten gaan."

Eindhoven doet tóch niet mee aan proef met legale wiet

De verplichting dat alle coffeeshops mee moeten doen met de proef rondom de zogenoemde staatswiet, vindt in de ogen van de burgemeester ook geen genade.

Breda wel aangemeldBurgemeester Depla meldde Breda vorige week wel officieel aan voor de landelijke proef met legaal geteelde wiet. Deelname is hiermee nog niet zeker, onder meer omdat Bredase coffeeshophouders nog obstakels zien.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9940. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ed.nl te lezen.

Ook gaat Jorritsma ervan uit dat het budget van 2 miljoen euro per jaar dat door het Rijk beschikbaar is gesteld voor de landelijke proef niet genoeg is om alle kosten te dekken.